Ως τον ερχόμενο Νοέμβριο, αναμένεται από πλευράς Κινέζων να κατατεθεί μία αναλυτική πρόταση για το πώς θα αξιοποιήσει τον χώρο που σήμερα, σε ένα μεγάλο ποσοστό, παραμένει άδειος. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού με μία πιο… τεχνολογική ματιά αποτελεί το όραμα του κινεζικού ομίλου που θέλει να επενδύσει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή.
Όπως είχε γράψει η «Π», η πρυτανεία του Ιδρύματος εξετάζει σοβαρά την πρόταση των Κινέζων, ήδη έχει υπογραφεί ένα είδος μνημονίου συνεργασίας που δε δεσμεύει τις δύο μεριές.
Ο όμιλος κινεζικών συμφερόντων, αφού προωθήσει και επίσημα τη θέση του για την επένδυσή του και εφόσον η επένδυση λάβει το «πράσινο φως» από τη Σύγκλητο, θα έχει την υποχρέωση να κατασκευάσει φοιτητικές εστίες στην πανεπιστημιούπολη Βουτών. Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία ακαδημαϊκά εξάμηνα λειτουργεί εστία στην Κνωσό, όμως, οι φοιτητές διαμαρτύρονται, καθώς η απόσταση είναι μεγάλη, η συγκοινωνία δεν τους καλύπτει πλήρως και ζητούν να μεταστεγαστούν στις Βούτες.
Ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Οδυσσέας Ζώρας, αναφέρει στην «Π» πως, ουσιαστικά, οι Κινέζοι είναι οι μόνοι σοβαροί επίδοξοι επενδυτές. «Παλαιότερα υπήρχαν κάποιες προτάσεις, ήταν ευτελείς προσφορές, όχι κάτι σημαντικό για να λάβουμε υπόψη μας», λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει πως οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για το σύνολο των εγκαταστάσεων, μία πολύ μεγάλη έκταση, αφού μόνο ο οικοδομημένος χώρος, τα λεγόμενα λευκά κτίρια, τα προκάτ, καλύπτει 30 στρέμματα, ενώ υπάρχει περιμετρικά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης.
Εκείνο που αναμένεται να γίνει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Κνωσό είναι ένα θεματικό μουσείο με τεχνολογία 3D που θα σχετίζεται με τα εκθέματα του μουσείου στην Κνωσό, «αυτή είναι η κεντρική ιδέα», αναφέρει ο κ. Ζώρας και προσθέτει πως το ίδρυμα περιμένει τους αμέσως επόμενους μήνες μία πιο συγκεκριμένη πρόταση.
Τονίζει πως επιδίωξη της πρυτανείας είναι να επιτευχθεί μία συμφέρουσα συμφωνία για το Ίδρυμα, «θέλει προσοχή πολλή, διότι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι πολύ καλή», σημειώνει.
Ο αναπληρωτής πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, αναφέρει στην «Π» πως λόγω της μεγάλης έκτασης που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις στην Κνωσού, «είναι δύσκολο να επενδύσει κανείς εκεί, είναι μεγάλη επένδυση».
Σήμερα, στεγάζονται εκεί κάποιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, η εστία και ορισμένες υπηρεσίες του νοσοκομείου.
Σε ερώτηση της «Π» για το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί παλαιότερα από την οικογένεια Αγγελοπούλου για να επενδύσουν στις εγκαταστάσεις στην Κνωσού, ο κ. Τσακαλίδης αναφέρει πως δεν τελεσφόρησε. Ο αναπληρωτής πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Καρακάσης, αναφέρει στην «Π» πως, ουσιαστικά, δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη πρόταση, πέρα από το γεγονός ότι πολλοί θα ήθελαν δωρεάν να στεγάσουν υπηρεσίες ή αρχεία τους, από τη στιγμή που βλέπουν ένα δημόσιο κτίριο άδειο. Αυτό, όμως, δεν ενδιαφέρει το Ίδρυμα, σε μία στιγμή που οι προϋπολογισμοί του έχουν μειωθεί και αναζητά πόρους για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί.