Τεσσεράμισι χρόνια από την κινηματογραφική αρπαγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, σχεδόν 2,5 χρόνια από την πρωτόδικη απόφαση και περίπου δέκα μήνες από την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η δικαιοσύνη ακόμα ψάχνει και ερευνά την εμπλοκή άλλων προσώπων στην πολύκροτη υπόθεση.
Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακό καθώς καταδεικνύει την στοχοπροσήλωση κάποιων λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι αρνούνται να καταθέσουν τα «όπλα» και να κλείσουν υποθέσεις όσο υπάρχουν ερωτηματικά και υποψίες. Πόσο μάλλον σε μία υπόθεση όπως αυτή, πρωτοφανή στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά.
Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι για την υπόθεση της απαγωγής έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε τρία νέα πρόσωπα. Η δίωξη σε βάρος τους προέκυψε μετά από συνδυαστική αξιολόγηση του υπάρχοντος υλικού και ιδιαιτέρως στοιχείων που είχαν προκύψει από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου.
Τα τρία αυτά πρόσωπα θα κληθούν ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να εκθέσουν τις θέσεις τους για τα όσα τούς αποδίδονται σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή τους στην απαγωγή.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε αθώους τρεις από τους 12 κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο.
Για τους υπόλοιπους, οι ποινές μειώθηκαν σχεδόν στο 1/3 σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και απέδωσε στους καταδικασθέντες την κατηγορία της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα).
Επιπρόσθετα, απάλλαξε βασικούς κατηγορούμενους από το αδίκημα της αρπαγής, το οποίο απέδωσε μόνο σε όσους αποδεδειγμένα είχαν ρόλο φύλαξης και φροντίδας του επιχειρηματία. Ακόμα, σε αρκετούς αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Αναπόφευκτα, το πλαίσιο των ποινών διαφοροποιήθηκε σημαντικά προς τα κάτω. Σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο, ήταν η μέρα με τη νύχτα.
Η στάση του ίδιου του επιχειρηματία στο ακροατήριο είχε προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση. Αν κάποιος έμπαινε στην αίθουσα της συνεδρίασης χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητα της εκδικαζόμενης υπόθεσης, με δυσκολία θα αντιλαμβανόταν ότι τα λεγόμενα και οι χαρακτηρισμοί του Μιχ. Λεμπιδάκη αφορούσαν τους ανθρώπους που επί έξι μήνες τον κρατούσαν αιχμάλωτο, μακριά από το φως του ήλιου, αλυσοδεμένο στο χέρι ή στο πόδι. «Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους με πλησίασαν περισσότερο. Οι άνθρωποι αυτοί, τολμώ να πω, ότι ίσως με βοήθησαν να είμαι σήμερα εδώ απόλυτα καλά ψυχικά.
Υπήρχαν 3-4 άνθρωποι που μου φέρθηκαν ανθρώπινα, μου κουβέντιαζαν, μου είπαν ένα λόγο παρηγοριάς, έδειξαν συμπόνια. Μέσα στη ζέστη, με τη μάσκα και τα γυαλιά ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες. Η μοναξιά ήταν πολύ σκληρή» είχε πει χαρακτηριστικά.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ζήτησε από τον πρόεδρο της έδρας να τού επιτρέψει να κατεβάσει τη μάσκα του. Χαμογέλασε. «Με βλέπετε ότι είμαι απόλυτα καλά. Θα ήθελα να παρακαλέσω το δικαστήριο να δείξει επιείκεια ως προς τον καταλογισμό της ποινής σε αυτούς που ομολόγησαν και μετάνιωσαν».