Δύο νέα μαθήματα φιλοσοφίας και τέχνης

Δύο νέα μαθήματα φιλοσοφίας και τέχνης και τέσσερα αγαπημένα παλιότερα μαθήματα ξεκινάνε στο Mathesis. «Σε αυτόν τον κύκλο -τονίζεται- θα θέσουμε στους επιδραστικότερους φιλόσοφους του παρελθόντος ορισμένα από τα πιο σημαντικά σημερινά ηθικά διλήμματα, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουμε την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου· μια ιστορία συνυφασμένη με αυτήν του νέου Ελληνισμού».

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015-με πρωτοβουλία και κύρια ευθύνη του Στέφανου Τραχανά— ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.

Σωστό ή Λάθος; Ηθικά διλήμματα τον 21ο αιώνα, Στέλιος Βιρβιδάκης, ΕΚΠΑ
Το μάθημα διάρκειας 50 ωρών θα ξεκινήσει 02/12/2024.

Ένας μισαλλόδοξος ομιλητής έχει δικαίωμα να εκφράζεται δημόσια με εχθρότητα απέναντι σε άλλους; Μια χώρα που υπερασπίζεται το έδαφός της απέναντι σε μία στρατιωτική εισβολή οφείλει να σέβεται το δίκαιο του πολέμου;

Έχει η κοινωνία το δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή ενός αμετανόητου εγκληματία; Και ένας βαριά άρρωστος άνθρωπος δικαιούται να τερματίσει τη δική του; Άραγε, είναι ηθικά σωστό να τρώμε ζώα;

Η εποχή μας είναι γεμάτη με ηθικά διλήμματα που δημιουργούν εντάσεις στον δημόσιο διάλογο. Η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, η βιοηθική, η κλωνοποίηση, τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, η ηθική των επιχειρήσεων, ακόμα και οι ερωτικές σχέσεις αποτελούν συχνά αντικείμενα έντονης συζήτησης, ενίοτε και φανατισμού.

Στο μάθημα αυτό, θα συζητήσουμε για ηθικά ζητήματα –σύγχρονα αλλά και διαχρονικά– «ρωτώντας» τη γνώμη φιλοσόφων όπως του Καντ, του Τζέρεμυ Μπένθαμ, του Τζον Στιούαρτ Μιλ και του Αριστοτέλη.

Θα ακούσουμε τα επιχειρήματα των «αντίπαλων πλευρών», θα εξετάσουμε οπτικές που ενδεχομένως δεν είχαμε σκεφτεί ως τώρα, θα υπερασπιστούμε ορισμένες θέσεις μας και θα αμφισβητήσουμε ίσως κάποιες άλλες.

Κυρίως όμως, μακριά από έτοιμες λύσεις, θα αφήσουμε τη φιλοσοφία να μας θυμίσει την ομορφιά της αναζήτησης απαντήσεων.

Ματιές στο Νεοελληνικό Θέατρο, Βάιος Λιαπής, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το μάθημα διάρκειας 30 ωρών θα ξεκινήσει επίσης 02/12/2024.

Το μάθημα «Ματιές στο νεοελληνικό θέατρο» είναι μια περιήγηση στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και δράματος από την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης έως το τέλος του 20ού αιώνα.

Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του θεάτρου στις ελληνόφωνες περιοχές (και όχι μόνο στον γεωγραφικό χώρο του σημερινού ελληνικού κράτους), θα γνωρίσουμε τα βασικότερα θεατρικά είδη που αναπτύχθηκαν, καθώς και τους εκπροσώπους τους (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς κτλ.), και θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους διαμορφώθηκε στη νεότερη Ελλάδα η θεατρική ζωή, η οποία πολύ συχνά συνυφαίνεται με τις ιστορικές τύχες του νέου Ελληνισμού.

Σε επανάληψη

Σε επανάληψη θα προσφερθούν επίσης τα μαθήματα:
Παγκόσμια Ιστορία 4: Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του, Μαρία Ευθυμίου, ΕΚΠΑ.

Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2021, Στέφανος Βαμβάκος, Επικοινωνιολόγος της Επιστήμης, Δημιουργός της Καθημερινής Φυσικής Εισαγωγή στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Java, Γιάννης Κωστάρας, Προγραμματιστής, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας του Apache – Netbeans και  Επιστήμη για όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά, Τίνα Νάντσου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Perimeter Institute for Theoretical Physics

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και μπορείτε ήδη να δείτε την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων στο mathesis.cup.gr