Δημοτικό Συμβούλιο: Πρόσταγμα να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου

Η μελλοντική ταυτότητα των 3.500 στρεμμάτων που θα απελευθερωθούν μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», όπως αυτή περιγράφεται μέσα από την τεχνική έκθεση με την οποία η Λότζια διεκδικεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει τη δημιουργία ειδικού χωροταξικού σχεδίου στη Νέα Αλικαρνασσό, παρουσιάστηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση που έχει διαμορφωθεί, όπως είπαν οι μελετητες,  προβλέπει ότι η Αλικαρνασσός θα αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων του Δήμου τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους μελετητές, η μελλοντική μετατροπή  της περιοχής στηρίζεται στη χωροθέτηση ενός πλαισίου δραστηριοτήτων, που αναδεικνύουν την περιοχή «σε ένα υπερτοπικό και πολυθεματικό πόλο με χρήσεις εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και περαιτέρω ενίσχυση του Ηρακλείου σε πολυλειτουργικό κέντρο με χωροθετήσεις μητροπολιτικής εμβέλειας». Κρίσιμη παράμετρος είναι αυτή που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, όπου ένα σημαντικό μέρος του αποτελεί δημοτική περιουσία (1.100 στρέμματα), αλλά υπάρχουν και εκτάσεις που αντιστοιχούν στο Δημόσιο και άλλες που έχουν καταληφθεί από καταπατητές…

Στην πρόταση επιλέχθηκε το 50% της έκτασης να αποδοθεί στους κατοίκους αφενός για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πάρκου πόλης και αφετέρου για την ανάπτυξη οικιστικών περιοχών που θα ενταχθούν σε προγράμματα διπλής ανάπλασης προκειμένου να εξασφαλιστούν ελεύθεροι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι σε τμήματα του πυκνοδομημένου υπάρχοντος αστικού ιστού.

Το υπόλοιπο 50% αφορά σε αναπτυξιακές χρήσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και εμπορίου αναψυχής και παραγωγικών δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογίας. Οι περιοχές αυτές καταλαμβάνουν εκτάσεις των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων και των συνοδών λειτουργιών του αεροδρομίου και το βορειοανατολικό τμήμα της έκτασης.

Η επόμενη μέρα της Ν. Αλικαρνασσού μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου

Εκπροσωπώντας τη μείζονα αντιπολίτευση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δ.Γιαουρτάς χαρακτήρισε αξιοσημείωτη δουλειά  την τεχνική έκθεση, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ενστάσεις με έμφαση στο γεγονός ότι θα πρέπει ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων οι οποίοι εδώ και τόσα χρόνια έχουν υποστεί την περιβαλλοντική επιβάρυνση του αεροδρομίου. Χαρακτήρισε ατυχή την πρόταση  για μετεγκατάσταση της ομάδας του ΟΦΗ  σε μια περιοχή που ήδη υπάρχει μια ιστορική τοπική ομάδα και ήδη υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Ν. Γιαλυτάκης τόνισε ότι είναι κρίσιμο ζητούμενο να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα αιτήματα και οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας που θα πρέπει να απολαύσει την ανταπόδοση της έκτασης που απελευθερώνεται. Παράλληλα όμως εξέφρασε φόβους για τη γραφειοκρατία που έπεται, που μπορεί να δημιουργήσει ανάχωμα στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις.

Από την παράταξη των  «Ενεργών Πολιτών» ο κ. Α. Τσατσάκης σημείωσε ότι είναι κρίσιμη παράμετρος να μην δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε βάρος των κοινωνικών αναγκών που θα πρέπει να είναι πρόταγμα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις αεροδρομίων που εγκαταλείφθηκαν στο εξωτερικό, δόθηκε βάση στις ανάγκες της κοινωνίας και από εκεί θα πρέπει να παραδειγματιστούμε. Η κοινωνία έχει υποστεί πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά βάρη και από  δω και τώρα πρέπει να αναδείξει τα ιστορικά πλεονεκτήματά της που αποτελούν τον τοπικό πλούτο της περιοχής, τόνισε.

Ο κ. Γ. Σισαμάκης μίλησε για μια  ιστορική ευκαιρία για τη Νέα Αλικαρνασσό αλλά και το Ηράκλειο. Σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί  προτεραιότητα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Αλικαρνασσού, που πρέπει  να έχει τον πρώτο λόγο και να απολαύσουν τα όποια οφέλη της επένδυσης.

Ο κ. Μ. Κασαπάκης ανέδειξε το κρίσιμο ζήτημα του ιδιοκτησιακού, που όπως είπε «εκεί παίζονται όλα, αφού ένα κομμάτι  της έκτασης που ανήκει στον Δήμο  είναι καταπατημένο και το άλλο δεσμευμένο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αυτό πώς θα το ανατρέψουμε;».

Ο ίδιος έθεσε σειρά άλλων ερωτημάτων για τα ανείσπρακτα ενοίκια των φυλακών της Ν. Αλικαρνασσού, τις καταπατημένες εκτάσεις και τα αναξιοποίητα διατηρητέα και πρόσθεσε ότι αν δε λυθεί το ιδιοκτησιακό δεν πάμε πουθενά. Σημείωσε ότι το πρόταγμα είναι οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η οποία δε πουλάει τσαμπουκά και δείχνει και κατανόηση και διάθεση συνεργασίας,  και σε κάθε περίπτωση αυτή είναι που θα πρέπει να ειπράξει τα μεγαλύτερα οφέλη.

Ο κ. Πέτρος Ινιωτάκης τόνισε ότι είναι βαθιά πολιτικό το όλο θέμα και ότι είναι κρίσιμο το γεγονός ότι το συζητάμε τώρα ώστε να μην είμαστε ουραγοί στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σχέδιο αναβάθμισης την Αλικαρνασσού που πρέπει να αποτελέσει  κόσμημα και μοντέλο ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η κ. Ευαγγ. Σχοιναράκη – Ηλιάκη σημείωσε ότι  ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει να έχει τον πρώτο λόγο στο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης, χαρακτήρισε τη μελέτη  σπουδαία δουλειά και έξυπνη κίνηση. Πρόσθεσε επίσης ότι η «διπλή ανάπλαση» είναι μεγάλο κεφάλαιο για να αποσυμφορηθούν περιοχές καταρχάς της Ν. Αλικαρνασσού, που θα πρέπει πρώτη να εκτονώσει τις πολεοδομικές της πιέσεις.

Αντίστοιχα ο κ. Μ. Βασιλάκης σημείωσε ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα όσα προτείνει η μελέτη με δύο βασικά επιχειρήματα. Τον κεντροβαρή ρόλο που έχει  για κατοίκους και το πολεοδομικό συγκρότημα και το μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας του Δήμου.