Ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα σε σχέση με τα δημοτικά αγροτικά ακίνητα βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Ηρακλείου καθώς προχωρά η καταγραφή τους στο κτηματολόγιο. Όπως προκύπτει, είναι δεκάδες τα ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου, αλλά μέσα με μια άτυπη διαδικασία που όμως τώρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο αγώνας της Λότζια, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί το μεγάλο θέμα που υπάρχει σε σχέση με τις καταπατήσεις δημοτικών ακινήτων σε περιοχές όπως τη Σύλλαμο και τον Άι Βλάση όπου ιδιώτες εμφανίζουν ως περιουσία τους αγροτικές εκτάσεις του Δήμου.
Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας κ. Μανόλης Βασιλάκης, ο οποίος έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη αύριο Τετάρτη στη Λότζια με τους προέδρους των κοινοτήτων, τους οποίους θα ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουν ανοίξει σε σχέση με την περιφρούρηση της δημοτικής περιουσίας και την καταγραφή της στο κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου και ειδικότερα οι κοινότητες διαθέτουν έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για περιουσία που σε μεγάλο μέρος της αφορά σε δωρεές, αφού συχνά συμπολίτες μας επέλεγαν να αφήσουν τις ιδιοκτησίες τους απευθείας στα χωριά καταγωγής τους, και όχι στο Δήμο, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους.
Ωστόσο, αυτό το οποίο παρατηρείται είναι ότι η αποδοχή κληρονομιάς δεν έχει ολοκληρωθεί με τη φόρμουλα που ο νόμος προβλέπει, αλλά μέσα από μια άτυπη διαδικασία. Δηλαδή, υπήρχε μια επιστολή ή μια προφορική συνεννόηση, που όμως με τα σημερινά δεδομένα είναι ανεπαρκή στοιχεία για να προχωρήσει η απογραφή των κληροδοτημάτων αυτήν στο κτηματολόγιο.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βασιλάκη, όλα τα ανοικτά αυτά ζητήματα θα πρέπει να τακτοποιηθούν και μάλιστα άμεσα, προκειμένου με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί όλο το εύρος της περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί, σε ό,τι αφορά στις δωρεές που έχουν γίνει με προφορικές συνεννοήσεις, απαιτείται ένορκη βεβαίωση δύο πολιτών και αυτό είναι μια διαδικασία την οποία θα πρέπει να αναλάβουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων.
Για την ακρίβεια, αυτό το οποίο θα ζητήσουμε από τον καθένα από τους προέδρους των κοινοτήτων, είναι μια πλήρη λίστα με τη δημοτική περιουσία που υπάρχει στις περιοχές τους και όπου υπάρχουν εκκρεμότητες θα υπάρξουν ένορκες βεβαιώσεις που θα διασφαλίσουν την κατοχύρωσή της. Ο κ. Βασιλάκης εκτιμά ότι για κάθε κοινότητα είναι διψήφιος ο αριθμός των περιουσιακών της στοιχείων, άρα ο κάθε πρόεδρος θα έχει να διαχειριστεί εκατοντάδες υποθέσεις.
Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι εξακολουθεί και σήμερα να είναι «αγκάθι» για τον Δήμο Ηρακλείου το ζήτημα των καταπατήσεων, σε αγροτικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού των Βασιλειών στον Άι Βλάση και στη Σύλλαμο, όπου για παράδειγμα αυτός ο οποίος συνορεύει με ένα δημοτικό ακίνητο το χρησιμοποιεί για να βάζει τους στύλους του μέσα ή τα μηχανήματά του.
Πολλοί μάλιστα από αυτούς έχουν προχωρήσει και ένα βήμα μπροστά, καθώς έχουν δηλώσει ότι είναι κάτοχοι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των δημοτικών ακινήτων. Οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, αντιμετωπίζονται δικαστικά, αφού με κάθε τρόπο ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να διασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα.