Ειρηνοδικείο, κατά μήκος της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη

Περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες για τη διάσωση του Ειρηνοδικείου πρασινίζει η στέγη του

Βουβοί μάρτυρες της εγκληματικής εγκατάλειψης του σπουδαίου ιστορικού αποθέματος των δημοσίων κτηρίων που καταρρέουν όρθια, είναι οι δημότες του Ηρακλείου, που χρόνια τώρα περιμένουν από τους τοπικούς φορείς να συντονίσουν το βηματισμό τους ώστε να θέσουν στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών τους τη χρήση, την αποκατάσταση και την αξιοποίησή τους.

Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου, και της Τροχαίας, κυριολεκτικά πεθαίνουν όρθια, εγκλωβισμένα στα δόντια του Υπερταμείου, την ίδια ώρα που δημόσιες υπηρεσίες έχουν άμεση ανάγκη στέγασης  για να απαλλαγεί ο πολίτης  από το βαρύ κόστος της ενοικίασης χώρων στέγασής τους.

Σε πλήρη εγκατάλειψη το κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν την Τροχαία
Σε πλήρη εγκατάλειψη το κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν την Τροχαία

Η απαξίωση των κτηρίων αποδεικνύεται ολέθρια, καθώς  έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν ακόμα και τη δημόσια ασφάλεια -λόγω των βαρύτατων στατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Μέρα με τη μέρα βουλιάζουν σε μια κατάσταση παρακμής που έχει και κοινωνική διάσταση, καθώς αποδεικνύεται βολική για να υποθάλψει φαινόμενα παραβατικότητας.

Αμηχανία μπροστά στην εγκατάλειψη του ιστορικού αποθέματος του Ηρακλείου και αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών

Η ταράτσα του δεύτερου ορόφου του Ειρηνοδικείου, κατά μήκος της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη, χρόνια τώρα θρέφει με προθυμία μικρά δεντράκια, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες και η πολιτεία να αποφασίσει την τύχη του ιστορικού κτηρίου που βαραίνει επικίνδυνα από τα χρόνια που κουβαλά στο σκελετό του.

 το κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν την Τροχαία
Σε πλήρη εγκατάλειψη το κρήριο που στέγαζε το 1ο αστυνομικό τμήμα

Η εικόνα αποδίδει ένα βαθύτερο συμβολισμό για την τύχη που επιφυλάσσεται στα ιστορικά κτήρια της πόλης, όσο δεν δρομολογούνται αποφασιστικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν το απαράδεκτο και προσβλητικό αυτό σκηνικό.

Όλα αυτά δίπλα στην αναπλασμένη Δικαιοσύνης την οποία καλείται ο πολίτης να απολαύσει, την ίδια ώρα που τα σπουδαία ιστορικά κτήρια που αναπτύσσονται κατά μήκος της κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Αντίστοιχο είναι και το σκηνικό στα Λιοντάρια στο κτήριο του πρώην Αστυνομικού Τμήματος και στο παλιό κτήριο της Τροχαίας, όπου εντοπίστηκε ένα νεκρό παλικάρι μετά από χρήση ναρκωτικών.

«Σε αυτή τη φάση ενημερώνομαι για το τι έχει προηγηθεί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων κτηρίων, διότι υπάρχει διατυπωμένο αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση τους στο Δήμο Ηρακλείου» τονίζει ο πολιτικά υπεύθυνος της δημοτικής περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενημέρωσης «θα δρομολογήσουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αποκατάστασης και αξιοποίησης των σημαντικών δημόσιων κτηρίων της πόλης» .

«Θλιβερή εικόνα με πολλαπλές παρενέργειες»

Η συνολική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της πόλης με τα δημόσια κτήρια να καταρρέουν είναι ένα θλιβερό γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους  για την κοινωνική υγεία, το αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει, και το ενδεχόμενο κατάρρευσης που είναι προ των πυλών.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο 375» Δημήτρης Αγαπάκης, ο οποίος υπογραμμίζει την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει να βρεθούν μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ένα τραπέζι με σκοπό να βρεθεί λύση στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που διέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, και κυρίως να αναζητηθούν λύσεις προκειμένου να αποδοθούν στους πολίτες.

«Να διεκδικήσουμε λύσεις»

Αποφασισμένος να αναδείξει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος των Ενεργών Πολιτών Γιώργος Μανδαλάκης, ο οποίος τονίζει ότι και στο παρελθόν το έχει θέσει ως κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Ο Δήμος η Περιφέρεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως οι ίδιοι οι Ηρακλειώτες πρέπει να διεκδικήσουν λύσεις για την αποκατάσταση και χρήση των δημόσιων κτηρίων, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο σημαντικές ανάγκες στέγασης των δημοτικών δραστηριοτήτων.

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τηνπαραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στην ΕΤΑΔ

«Οι ευθύνες για την παράχωση δημόσιας  περιουσίας στην ΕΤΑΔ  ανήκουν σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν» τονίζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης. Όπως εξηγεί, «η μέθοδος είναι γνωστή. Συνειδητή απαξίωση, εκχώρηση, και  τέλος ιδιωτικοποίηση. H “Λαϊκή Συσπείρωση” εξαρχής κατήγγειλε  την πολιτική  παραχώρησης δημόσιας  περιουσίας (αρχαιολογικούς χώρους  και χιλιάδες δημόσια κτίρια  στην ΕΤΑΔ). Η επάνοδος των υποδομών και των οικοπέδων στο Δημόσιο και τον δήμο είναι το πλέον κρίσιμο ζήτημα της περιόδου και πρέπει δημοτική αρχή και δημοτικές πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση τώρα. Κάθε υπεκφυγή είναι συνενοχή. Σήμερα άμεσα πρέπει τα κτήρια  τα οποία παραδόθηκαν στην ΕΤΑΔ  να επιστραφούν  πίσω, να στεγαστούν   μεγάλο μέρος των αναγκών  των κατοίκων της πόλης. Η απαίτηση που πρέπει να διατυπωθεί είναι η άμεση δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε η δημόσια γη να περάσει στο δήμο χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα επιτρέψει να εκποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο της Δημόσιας Περιουσίας που είναι απαραίτητος για την ικανοποίηση των αναγκών του τόπου μας. Θα διεκδικήσουμε μέσα και κυρίως έξω από το δημοτικό συμβούλιο να παραμείνουν οι αντίστοιχοι χώροι στη χρήση και τη φροντίδα των Υπηρεσιών του Δημοσίου και να αποδοθούν στον Δήμο».

Πώς το πλεονέκτημα μετατρέπεται σε μειονέκτημα…

«Η δημόσια αστική περιουσία, από ευλογία έχει εξελιχθεί σε κατάρα για τις πόλεις μας και δυστυχώς το Ηράκλειο δεν αποτελεί εξαίρεση». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία για το Ηράκλειο» Ευριπίδης Κουκιαδάκης. «Η Εταιρεία Διαχείρισης της  Δημοσιάς Περιουσίας εκτός του ότι είναι το όχημα για την εκποίησή της άρον άρον και όσο όσο, με τη δυσκαμψία που τη χαρακτηρίζει, δεν επιτρέπει τη στοιχειώδη συντήρηση των δημόσιων ακινήτων. Έτσι δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά κανείς στο σπουδαίο μνημειακό απόθεμα της πόλης  για να διαπιστώσει πως  μπορεί να καταντήσει η δημόσια περιουσία όταν τη διαχειρίζεται  το Υπερταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια για τη στοιχειώδη συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου,  ξεκίνησε από το 2016 και μόλις τώρα φτάσαμε στο σημείο να αρχίσει η αποκατάσταση του έστω και επιδερμικά.  Πρέπει να αναδείξουμε το κρίσιμο ζήτημα των δημόσιων κτηρίων και να συνεννοηθούμε και να πάρουμε μια σχετική πρωτοβουλία.  Δεν πάει άλλο… γίνονται σημαντικές αναπλάσεις και δίπλα σε κτήρια που οδηγούνται σε κατάρρευση και αυτό είναι ένας συνδυασμός που σκοτώνει κυριολεκτικά … και μεταφορικά …

Να αξιοποιηθούν τα στοιχεία των αρχιτεκτόνων και του ΤΕΕ ΤΑΚ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΣυνΠραξη Δημοτών Ηρακλείου» κ. Πέτρος Ινιωτάκης τονίζει ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που έχει συλλέξει σύλλογος αρχιτεκτόνων και το ΤΕΕ ΤΑΚ και ο Δήμος Ηρακλείου, να αναδείξει σε  πρώτο θέμα την αναστήλωση την  ανάδειξη την αξιοποίηση και τη χρήση των μοναδικών κτηριακών αποθεμάτων που δεν είναι λίγα και είναι τόσο  σημαντικά. Ο Δήμος Ηρακλείου, σίγουρα δεν μπορεί μόνος του να προχωρήσει στις αναγκαίες μελέτες και τις  τεχνικές εργασίες αποκατάστασης και στη βάση αυτή θα πρέπει  να πιέσει τα αρμόδια υπουργεία να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια που δικαιούται η πόλη.  Είναι σημαντικό να διασώσουμε τα σημαντικά δημόσια κτήρια με δεδομένο και το γεγονός ότι το Ηράκλειο είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη,  ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αναπλάσεις χωρίς πρώτα να σώζουμε τα δημόσια κτήρια της πόλης.  Η Δικαιοσύνης είναι ημιτελής όταν η κατάσταση των κτηρίων είναι αυτή που σήμερα βλέπουμε. Είναι κρίσιμο να γίνει μια διευρυμένη σύγκλιση  φορέων υπό το Δήμαρχο, τους  βουλευτές τις παρατάξεις τον  Περιφεριάρχη, για να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο συμπόρευσης για τη διάσωση των δημόσιων κτηρίων και του ιστορικού αποθέματος της πόλης.

«Άμεσα λύση»

Η  επικεφαλής της  παράταξης «ΗράκλειΟΝ Αξίζει» κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη Ηλιάκη σημειώνει ότι «ο Δήμος Ηρακλείου έχει υποχρέωση να δώσει άμεσα οριστική λύση και όχι να τοποθετεί ταμπέλες που να ενημερώνουν τον κόσμο ότι το κτίσμα είναι ετοιμόρροπο. Η προστασία του αστικού τοπίου, ο σεβασμός της ιστορίας του τόπου αλλά και η ασφάλεια των κατοίκων/επισκεπτών αυτής της πόλης τηρούνται μόνο με αποφασιστικότητα και δράση. Παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου έχει υποχρέωση να ενισχύσει άμεσα, το θεσμικό του πλαίσιο για να αποφύγουμε ατυχήματα στην καρδιά της πόλης.

«Συντονισμός, στρατηγικό σχέδιο χρονοδιαγράμματα»

Η γνωστή αρχαιολόγος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ηράκλειο Εναλλαγή κ. Λιάνα Σταρίδα σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των τοπικών φορέων αλλά και των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών, που θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να πάρουν αποφάσεις για το κρίσιμο αυτό θέμα. Παράλληλα πρέπει να τεθούν στόχοι και χρονοδιαγράμματα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής διαχείρισης που πρέπει να συναποφασιστεί. Επίσης από το κάδρο της συζήτησης δεν είναι δυνατό να ξεφεύγει και το ζήτημα των ιδιωτικών  διατηρητέων ακινήτων που αποτελούν μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, για τα οποία επίσης θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, που οφείλει να παρέμβει και μάλιστα δυναμικά.