Δήμος Χερσονήσου: Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διεκδίκηση μέρους από το τέλος κλιματικής κρίσης

Αποφασισμένος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζ. Δοξαστάκης, προκειμένου να διεκδικήσει μέρος των εισπράξεων του «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο καρπώνεται εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Ειδικά από την περιοχή της Χερσονήσου, που σηκώνει το μεγάλο βάρος της τουριστικής κίνησης της Κρήτης και οι εισπράξεις ανέρχονται σε ποσά που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως τονίζει ο δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο οποίος εξηγεί ότι πρόκειται για έναν τοπικό πόρο που είναι άδικο να μην αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικού ακρωτηριασμού, αφού δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να υποστηρίξει τη λειτουργία της.

Οι χρεώσεις του τέλους

Πρόκειται για ένα τέλος το οποίο καταβάλλεται από τους ξενοδόχους και θεωρείται ο διάδοχος του τέλους διαμονής που μέχρι πρότινος επιβαλλόταν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ειδικότερα, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβαρύνει τον πελάτη και εισπράττεται από τον ξενοδόχο ή τον ιδιοκτήτη του καταλύματος και αποδίδεται στην εφορία, με σκοπό να συμβάλλει στην ενίσχυση των πόρων του κεντρικού κράτους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Το τέλος χρεώνεται για κάθε ημέρα διανυκτέρευσης και σε αυτό υπάγονται τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα, τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και ασφαλώς οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες).

Ο ίδιος τονίζει ότι μόνο από τον Δήμο Χερσονήσου το κεντρικό κράτος εξασφαλίζει τεράστια χρηματικά ποσά, με δεδομένο ότι τα ξενοδοχεία 2 αστέρων πληρώνουν 1,50 ευρώ τη διανυκτέρευση, τα ξενοδοχεία 3 αστέρων πληρώνουν 3 ευρώ τη διανυκτέρευση, τα ξενοδοχεία 4 αστέρων 7 ευρώ ενώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων χρεώνεται 10 ευρώ η διανυκτέρευση.

Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση η χρέωση είναι 1,5 ευρώ η διανυκτέρευση, ενώ στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και τις τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.

Οι χρεώσεις αυτές διαμορφώνονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, που έχουν διαφορετικό βάρος σε όγκο τουριστών.

Όπως εξηγεί ο κ. Δοξαστάκης, είναι αδιανόητο η αυτοδιοίκηση από τη μια πλευρά να σηκώνει στις πλάτες της το βάρος όλων αυτών των υποδομών που απαιτούνται να εξασφαλιστούν ώστε να εξελίσσεται ανεμπόδιστα η τουριστική ανάπτυξη και από την άλλη όλη αυτή η προσπάθεια να μη συνοδεύεται από οικονομική υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο φορέας που μπορεί να απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς της κλιματικής κρίσης με δραστηριότητες και έργα είναι η αυτοδιοίκηση, που πρέπει να ενισχύεται και οικονομικά στη βάση αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο δήμαρχος, θα επιδιωχθεί να αλλάξει ο νόμος και η αυτοδιοίκηση να μπορεί να εισπράττει μέρος των εσόδων από τα χρήματα που αντιστοιχούν στο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.