Ένα 20ήμερο έχουν στη διάθεσή τους όλοι οφειλέτες του Δήμου Ηρακλείου, για να καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όπως φαίνεται, είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουν οι δημότες για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σταδιακά, αφού εκτιμάται ότι πριν την επόμενη διετία δεν προβλέπεται να υπάρξει ευνοϊκότερη νομοθετική φόρμουλα αποπληρωμής χρεών.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για την ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι τις 30-11-17 θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις του Α.Φ.Μ. στις οποίες εξωθούνται οι Δήμοι.
Το καμπανάκι χτυπάει πιο δυνατά για τους μεγαλοοφειλέτες, καθώς ανάλογα με το ύψος του χρέους η ρύθμισή του προϋποθέτει την έγκριση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας ή της οικονομικής επιτροπής και στην περίπτωση που το χρέος είναι πολύ μεγάλο απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το συνολικό χρέος των πολιτών προς το δημοτικό ταμείο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Καραντινό, φτάνει τα 94 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των αυθαιρέτων). Ο ίδιος τονίζει ότι μέσα από τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για μια πιο ευέλικτη διαχείριση των χρεών από τους οφειλέτες, στους οποίους δίνονται και κίνητρα μέσα από την παραγραφή των προσαυξήσεων…
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπά τους σε έως και 100 δόσεις, ενώ οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος τού υπό ψήφιση νόμου, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Για την ακρίβεια, στον νόμο υπάγονται οι βεβαιωμένες οφειλές και όσες πρόκειται να βεβαιωθούν έως τις 30-9-17, δηλαδή δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου.
Πού θα πρέπει να απευθύνεται ο οφειλέτης
Ανάλογα με το ύψος του χρέους του κάθε δημότη κινείται η διαδικασία για την υπαγωγή του κάθε οφειλέτη στον νέο νόμο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι για χρέη μέχρι και 88 .000 ευρώ ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση με απόφαση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Εάν το χρέος του πολίτη κυμαίνεται από 88.001 έως 293.470 ευρώ, τότε η ρύθμιση της οφειλής θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής. Στην περίπτωση που η οφειλή είναι ακόμα μεγαλύτερη, και συγκεκριμένα ένα ξεπερνά τις 293.471 ευρώ, τότε απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όσοι πολίτες έχουν χρέη τα οποία ξεπερνούν σε ύψος το ποσό των 88 χιλ. ευρώ και θέλουν να τα ρυθμίσουν θα πρέπει να συνυπολογίσουν το χρονικό διάστημα που απαιτείται, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σχετική έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν συνεδριάζουν κάθε μέρα. Άρα θα πρέπει από τώρα άμεσα να κινήσουν την όλη διαδικασία και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή.
Πώς γίνεται η ρύθμιση
Μεγάλες διευκολύνσεις παρέχει το νέο νομοσχέδιο στους οφειλέτες δίδοντάς τους εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των χρεών τους. Στις ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που θα βεβαιωθούν εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου. Αν το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ, η απαλλαγή φτάνει σε ποσοστό εκατό τοις εκατό.
Αν εξοφληθεί σε δύο έως είκοσι τέσσερις δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, κερδίζει ο οφειλέτης απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό. Αντίστοιχα αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε έως σαράντα οκτώ δόσεις, δίδεται απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό.
Επίσης, αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα έως εβδομήντα δύο δόσεις, δίδεται απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό. Τέλος, αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις έως εκατό δόσεις, δίδεται απαλλαγή σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη, ενώ καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5%.
Πώς γίνεται η άρση της δέσμευσης του ΑΦΜ
Σε έναν σημαντικό αριθμό οφειλετών έχει ήδη γίνει δέσμευση του Αριθμού Φορολογικού Μμητρώου τους, τον οποίο μπορούν να απελευθερώσουν εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Όπως γράψαμε και παραπάνω, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ένας οφειλέτης είναι να επιλέξει μια από τις προτεινόμενες επιλογές για να τακτοποιήσει το χρέος του.
Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να πληρώσει είτε εφάπαξ και να απαλλαγεί εντελώς από τις προσαυξήσεις ή να επιλέξει να πληρώσει σε είκοσι τέσσερις ή σαρανταοκτώ ή εβδομηντατρεις ή εκατό δόσεις…
Ανάλογα με το ποσό που θα απομείνει ως οφειλή (αφού ο πολίτης ενταχθεί στη ρύθμιση και επιλέξει τη φόρμουλα εξόφλησης του χρέους του), δρομολογείται η άρση δέσμευσης του ΑΦΜ.
Πιο συγκεκριμένα εάν το ποσό της οφειλής (μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση) περιοριστεί στις 5.000 ευρώ για να γίνει άρση του ΑΦΜ ο πολίτης πρέπει να πληρώσει το 5% του χρέους του. Αντίστοιχα, εάν η οφειλή του φτάνει στα 10.000 ευρώ, για να απελευθερώσει τον ΑΦΜ θα πρέπει να πληρώσει το 10% της οφειλής του, ενώ εάν το χρέος ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει το 20% του χρέους για να απελευθερώσει τον ΑΦΜ του. Σε ό,τι αφορά στις κατασχέσεις, ο πολίτης θα πρέπει να καταβάλει το 25% του ποσού που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση.