Τ ην εφιαλτική επέτειο που κλείνουν δύο χρόνια από τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε το Ηράκλειο έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τέσσερις πλειστηριασμοί στον δήμο Μινώα Πεδιάδος!
Αυτό αποκαλύπτει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος, ο οποίος τονίζει ότι ξεκινά άμεσα ένας νέος κύκλος επαφών και συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη από τους φορείς του Ηρακλείου, που έχουν συστρατευθεί στο πλευρό των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα, οι οποίοι σχεδόν δύο χρόνια μετά τον φονικό χτύπημα του εγκάλαδου δεν μπορούν να ανακάμψουν και να προχωρήσει η περίφημη οικιστική ανασυγκρότηση της περιοχής.
Όλη η τραγικότητα των αντιφάσεων μιας περιοχής που έζησε τον εφιάλτη της απώλειας με όλους τους τρόπους από τον εφιαλτικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου εκφράζεται σημειολογικά στο νέο χτύπημα που δέχεται η τοπική κοινωνία ανήμερα της τραγικής επετείου. Την ίδια ώρα που η τοπική κοινωνία του δήμου Μινώα καταβάλλει ένα σκληρό αγώνα προκειμένου να καταφέρει να ορθοποδήσει, συναντά αδιάκοπα προβλήματα και δυσκολίες.
Η απλοποίηση των διαδικασιών αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτηρίων και η αναστολή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών είναι τα δύο κορυφαία ζητήματα που έχουν τεθεί στην προμετωπίδα της διεκδίκησης των φορέων του Ηρακλείου βλέποντας ότι είναι η βασική αιτία που έχει καθηλωθεί κάθε προσπάθεια οικιστικής ανασύνταξης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος τονίζει ότι, ενώ είμαστε δύο χρόνια παρά ένα μήνα μετά το σαρωτικό χτύπημα του εγκέλαδου, δυστυχώς τα προβλήματα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι έχουν βαλτώσει. Δεν είναι δυνατόν να έχουν εγκριθεί μόνο 25 άδειες από τους 2.000 φακέλους που κατατέθηκαν και πρέπει να κατατεθούν 8.000.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης των αδειών για την ανοικοδόμηση ανοίγει το δρόμο για την οικιστική ανασυγκρότηση της περιοχής και τα χρήματα που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό θα πέσουν άμεσα στην τοπική αγορά που επίσης θα τονωθεί και θα έχει άμεσο όφελος.
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό ότι την επέτειο που κλείνουν δύο χρόνια από τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε το Ηράκλειο, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τέσσερις πλειστηριασμοί στο δήμο Μινώα Πεδιάδος. Αυτός ο τόπος δεν μπορεί να ορθοποδήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, με τα προβλήματα που δεν λύνονται – όχι με υπαιτιότητα του πολίτη.
Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται να αποσταλεί σχετική επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία από τους φορείς του Ηρακλείου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα «Ελπίδα», για να στηρίξουν το σκληρό αγώνα επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας, που δυστυχώς εξακολουθεί να μην έχει ανακάμψει από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου.
Στο πλαίσιο αυτό οι τοπικοί φορείς και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ο Δήμος Μινώα, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η ΟΕΒΕΝΗ, και το ΕΚΗ, ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων του «Ελπίδα» και ο Εμπορικός Βιοτεχνικός Σύλλογος Θραψανού θα ζητήσουν με κοινή επιστολή τους από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μια σειρά από συναντήσεις, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στα κρίσιμα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η τοπική κοινωνία του Δήμου Μινώα.
Στην προμετωπίδα των αιτημάτων είναι η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτηρίων μέσα από την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών με τη βοήθεια νομοθετικής ρύθμισης, που θα διευκολύνει την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας με ευθύνη ιδιωτών μηχανικών μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών e-άδειες του ΤΕΕ.
Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει για τα πράσινα κτήρια με πλαφόν 8.000 ευρώ και τα κίτρινα κτήρια (με βλάβες τοπικού χαρακτήρα και χωρίς βλάβες στο φέροντα οργανισμό) με πλαφόν 12.000 ευρώ.
Αντίστοιχα μείζον ζήτημα που αφορά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι η αναστολή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε απόγνωση. Ακόμα βασικό αίτημα το οποίο τίθεται είναι η παράταση της αναστολής για την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Επίσης για την τόνωση της εργασίας προτείνεται η εκπόνηση επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Δ.ΥΠ.Α. με επιδότηση της εργασίας 90% και 100% για άνεργους και ΑμεΑ.
Στόχος των φορέων είναι να ανοίξει άμεσα ένας κύκλος επαφών και συναντήσεων με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις για την επίλυση όλων των παραπάνω αιτημάτων, που ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια οικιστικής ανάκαμψης του τόπου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας που προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να ανασυγκροτηθεί.