ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που στο Ηράκλειο ξεκίνησε η διαδικασία της ανακύκλωσης, η οποία με βάση τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, οδηγείται σταθερά στην “ενηλικίωσή” της. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται από τις ποσότητες του ανακυκλώσιμου υλικού που οδηγείται στο ΚΔΑΥ οι οποίες εμφανίζουν σταθερή αύξηση, πράγμα το οποίο αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η φιλοσοφία της επαναχρήσης άχρηστων υλικών γίνεται σιγά-σιγά τρόπος ζωής μας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Χάρη Μαμουλάκη, «1.139,36 τόνοι εισήλθαν προς επεξεργασία στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου τον Μάιο του 2016, ενώ τον αντίστοιχο μήνα το 2017 εισήλθαν 1.524,53. Αυτό λέει πολλά.

Πρώτο και κύριο απ΄ όλα ότι η μειωμένη παραγωγή των αποβλήτων λόγω κρίσης δείχνει μετά από χρόνια μια αύξηση της τάξης του 27%. Αποδεικνύει ότι γενικά οι πολίτες έχουν λάβει το μήνυμα ότι με το να ανακυκλώσουμε εξοικονομούμε απαραίτητους πόρους. Φυσικά, φαίνεται να γίνεται η ανακύκλωση τρόπος ζωής εκτός από μόδα. Αυτό που μένει τώρα να ενισχυθεί είναι η καθαρότητα του υλικού που απορρίπτεται στους μπλε κάδους».

Δεν φτάνει να ανακυκλώνουμε. Πρέπει να το κάνουμε σωστά.

Για να είναι χρηστικό το ανακυκλώσιμο υλικό, ικανή και αναγκαία προϋπόθεση είναι η καθαρότητά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίζουμε ότι τα κουτάκια που τοποθετούμε στους μπλε κάδους είναι άδεια και καθαρά, όπως και κάθε είδους ανακυκλώσιμο υλικό που τοποθετούμε. Επίσης «καμπανάκι» χτυπάει ο Δήμος Ηρακλείου για τα επικίνδυνα ή αιχμηρά αντικείμενα όπως για παράδειγμα βελόνες ή γάζες με αίμα ή ακόμα και χαρτιά τουαλέτας που, παραδόξως πως, καταλήγουν σε κάδους ανακύκλωσης. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που αιχμηρά αντικείμενα κυρίως βελόνες και ματωμένες γάζες καταλήγουν σε μπλε κάδους. Καταρχήν είναι ανεπίτρεπτο να εντάσσονται τέτοια αντικείμενα μέσα στο ανακυκλώσιμο υλικό αφού εκτός των άλλων θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι θα πρέπει να προσέχουμε να μην καταλήγουν στον μπλε κάδο απόβλητα κουζίνας τρόφιμα και φρούτα ή κλαδέματα που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί. Η διαλογή γίνεται με τα χέρια και κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να κινδυνεύσουν με τραυματισμό. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι σακούλες που οδηγούνται προς ανακύκλωση δεν πρέπει να είναι δεμένες και κλειστές. Για να γίνει κατανοητή η όλη διαδικασία που ακολουθείται για την επεξεργασία του ανακυκλώσιμου υλικού θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι τα απορριμματοφόρα παραλαμβάνουν το υλικό από τους μπλε κάδους, το οποίο οδηγούν μέσα στο εργοστάσιο. Το ανακυκλώσιμο υλικό ξεφορτώνεται και μεταφέρεται μέσα από μια μεγάλη ταινία, από την οποία γίνεται η διαδικασία της χειροδιαλογής. Όταν επάνω στην ταινία βρίσκονται κλειστές σακούλες, οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να τις ανοίξουν και να διαλέξουν το υλικό που περιέχουν. Έτσι ακόμα και αν το υλικό που βρίσκεται μέσα στις σακούλες έχει τοποθετηθεί σωστά, χωρίς οργανικά υπόλοιπα, δεν υπάρχει ο χρόνος να επεξεργαστεί, καθώς το εργοστάσιο ουσιαστικά παραλαμβάνει ανακυκλώσιμα σκουπίδια από διάφορους Δήμους του νησιού που αντιστοιχούν σε τεράστιες ποσότητες.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μαμουλάκης, το επόμενο διάστημα ξεκινάει μια μεγάλη καμπάνια για την ανακύκλωση, που εκτός από τη ζητούμενη διαρκώς αύξηση των ποσοτήτων που καταλήγουν στον μπλε κάδο, επικεντρώνεται και στην ποιοτική ανακύκλωση. Οι δράσεις θα είναι συνεχείς, με την αρχή να κάνει το πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace στο οποίο μέλη του πληρώματος συνέλεξαν πλαστικά μιας χρήσης στο ταξίδι τους στη Μεσόγειο και οι ποσότητες παραδόθηκαν προς ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου. Όσο ποιοτική όμως και να είναι η ανακύκλωση, δεν συγκρίνεται με την μη παραγωγή αποβλήτων που βρίσκεται στη βάση όλων των δράσεων. Η συσκευασία μιας χρήσης, που δεν θα αγοραστεί ποτέ, δεν θα απορριφθεί ποτέ. Και όπως λένε στο πλήρωμα του Rainbow Warrior: Οι θάλασσες δεν είναι μιας χρήσης!