Η μια μετά την άλλη «σκάνε» οι ζημιές στο αρδευτικό δίκτυο του δήμου Ηρακλείου, γεγονός που προκαλεί ισχυρότατη πίεση στη Λότζια, καθώς οι καταστροφές αυτές συμβαίνουν σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία, που η λειψυδρία χτυπάει ´καμπανάκι».
«Φέτος έχουμε στην άρδευση τις πιο πολλές ζημιές από ποτέ» περιγράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Σισαμάκης, ο οποίος τονίζει ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συγκαλέσει διευρυμένη σύσκεψη των προέδρων των κοινοτήτων και των υδρονομέων, για να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την άρδευση.
Ο ίδιος σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικά μεγάλος αγώνας δρόμου από τη δραματικά υποστελεχωμένη αρμόδια υπηρεσία, για να αντιμετωπιστούν τα αμέτρητα προβλήματα που καθημερινά εμφανίζονται. Η τελευταία καταγραφή της κατάστασης του αρδευτικού δικτύου έδειξε ότι αποτελείται από σαθρούς, παλαιωμένους αγωγούς 380 χιλιομέτρων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες άρδευσης της ενδοχώρας του δήμου Ηρακλείου.
Παράλληλα ανέδειξε το τεράστιο έλλειμμα αρδευτικού δικτύου που υπάρχει σε σημαντικές περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται ο πρωτογενής τομέας, όπως το Κυπαρίσι, οι Αθανάτοι, η Φοινικιά και η ευρύτερη περιοχή της Κνωσού.
Όπως προκύπτει, εκτός από την παλαιότητα των δικτύων που συνεχώς σπάνε ή θρυμματίζονται από την πίεση του νερού, σοβαρό πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι οι υποδομές αυτές, που φτιάχτηκαν πολλά χρόνια πριν, κατασκευάστηκαν όχι με βάση τη σωστή σχεδίαση αλλά την οικονομία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα.
Με τα πόδια στην πλάτη Υπάρχουν δύο ενεργές συμβάσεις με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που σκάνε η μία μετά την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Σισαμάκη, ο οποίος τονίζει ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συγκαλέσει διευρυμένη σύσκεψη των προέδρων των κοινοτήτων και των υδρονομέων για να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την άρδευση.
Όπως είναι γνωστό, ο δήμος διαθέτει ένα σαθρό δίκτυο αγωγών δεκάδων χιλιομέτρων, αφού όλες οι υποδομές που κατασκευάστηκαν από τις πρώην κοινότητες είναι πλέον παλαιωμένες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συνεχώς ζημιές. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό διογκώνεται σήμερα εξαιτίας της πίεσης που δημιουργεί το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κατά σειρά ξηρό υδρολογικά έτος, με αποτέλεσμα οι πιέσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού να είναι τεράστιες.
Ο κ. Σισαμάκης τονίζει ότι ο περιορισμός των διαθέσιμων αποθεμάτων του νερού καθιστούν επιτακτική την ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων και την αυστηρή τήρηση του κανονισμού άρδευσης. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών στους οποίους δεν έχει προχωρήσει η ταυτοποίηση με τα υδρόμετρά τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα σε σχέση με το ποιος είναι ο χρήστης και πού θα πρέπει να πάει ο λογαριασμός.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία να αφαιρούνται ρολόγια στις περιπτώσεις που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Παράλληλα, όπως σημειώνει, θα υπάρξει και ένα πιο αυστηρό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των υδρονομέων, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν έναν πιο παρεμβατικό ρόλο που θα αποτρέπει την ανοχή στις παράνομες συνδέσεις.