ΕΣΔΑΚ: συνάντηση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Αμαρίου, η οποία εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης.

Το “πράσινο φως” για τη δημοπράτηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Κρήτης πήρε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Αμαρίου, η οποία εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης.

Το μεγάλο  αυτό έργο βελτιώνει και εκσυγχρονίζει τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του συνόλου της περιφέρειας του Ρεθύμνου.  Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 36.983.457,86 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το οποίο βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αναβαθμίζει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων και εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης.

Με αυτό το έργο η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους παράγεται όφελος για την κοινωνία. Στόχος του έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής.

Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν, τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή μέρα σήμερα για όλους εμάς που από το 2011 ξεκινήσαμε την προσπάθεια του ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη.

Το εργοστάσιο στο Αμάρι, έργο 45 εκ. ευρώ μαζί και με τα υπόλοιπα έργα της Χερσονήσου, τον Αρχανών, της Σητείας, της Ιεράπετρας, των Χανίων, του Ηρακλείου, μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα σε μία τριετία, να έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένος αυτός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη.  Με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και με τη συνεργασία όλων των φορέων».

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., τα υπηρεσιακά στελέχη και όλους τους εμπλεκόμενους στην Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και το Υπουργείο και υπενθύμισε τον κομβικό και καίριο, οραματικό και ουσιαστικό ρόλο που είχε για το έργο η αείμνηστη αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη και ο διάδοχός της Νίκος Καλογερής στη συνέχεια, ο οποίος συνέχισε το κρίσιμο έργο που ξεκίνησε.

«Λείπει ένα πρόσωπο. Λείπει η Βιργινία, που έδωσε τη δική της προσπάθεια και τον δικό της αγώνα για τον σχεδιασμό αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πσεριφερειάρχης».