Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την καθαριότητα στο Ηράκλειο, καθώς εν όψει των δύο μεγάλων δικαστηρίων που έπονται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, όπου θα κριθεί η τύχη δεκάδων συμβασιούχων, έχουν αρχίσει να τους δίδονται τα ρεπό που εκκρεμούν (που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να μην τα χάσουν), με αποτέλεσμα να καταγράφονται απώλειες στη δύναμη των χεριών που στηρίζουν την υπηρεσία.
Η απώλεια αυτή αποτελεί μια πρόγευση για το πλήγμα που θα υποστεί το Ηράκλειο χωρίς τη συνδρομή των συμβασιούχων που βλέπουν την επαγγελματική επιβίωσή τους να παίζεται «κορώνα γράμματα».
Χωρίς υπερβολή το μέλλον των συμβασιούχων ουσιαστικά θα καθορίσει την τύχη της υπηρεσίας και θα κρίνει το μεγάλο στοίχημα της επιβίωσής της που συνδέεται άμεσα και με την ολοκλήρωση του νέου Οργανισμού του Δήμου Ηρακλείου, τον οποίο όλοι περιμένουμε.
Ήδη τα παράπονα και η αγανάκτηση του κόσμου για την εικόνα που εμφανίζει το Ηράκλειο στον τομέα της καθαριότητας καταγράφει μια κλιμακούμενη αντίδραση και υπάρχει μια γενικευμένη δυσαρέσκεια για τους ξέχειλους κάδους, τα στραγγίσματα των σκουπιδιών που ποτίζουν το έδαφος και σκορπούν μια αβάσταχτη δυσοσμία, αλλά και για τα σκουπίδια που απλώνονται σε τέτοια έκταση που, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν προβλήματα προσβασιμότητας.
Δυσαρέσκεια καταγράφεται και στο κέντρο της πόλης και περιφερειακά για την ταχύτητα της αποκομιδής, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία της πόλης να φορτώνονται και να ξεχειλίζουν οι κάδοι και να δημιουργείται ένα απαράδεκτο θέαμα.
Η «Π» έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών δεκάδων πολιτών που αγανακτούν και καταγγέλλουν ότι είναι αφόρητη η κατάσταση με τα σκουπίδια που επιδεινώνεται με τις σταθερά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων η δυσοσμία είναι αβάσταχτη.
Παράλληλα τονίζουν ότι τόσο σε συνοικίες όσο και στο παραλιακό μέτωπο, η κατάσταση είναι το λιγότερο απογοητευτική αφού, εκτός από το ζήτημα των σκουπιδιών, υπάρχει και το θέμα των κατεστραμμένων υποδομών που δεν αποκαθίστανται.
Στην «κόψη του ξυραφιού» οι συμβασιούχοι
Ένα από τα πιο δύσκολα δικαστήρια που κυριολεκτικά θα κρίνει την τύχη της υπηρεσίας Καθαριότητας, θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον δεκάδων εργαζομένων που ζουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την οδύνη και την αγωνία για το αν αύριο θα έχουν δουλειά για να μπορούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους.
Συμβασιούχος της υπηρεσίας της Καθαριότητας με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι είναι το λιγότερο παραλογισμός αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το Ηράκλειο να έχει ανάγκη από εργατικά χέρια και η υπηρεσία να κινδυνεύει να μείνει χωρίς το αναγκαίο προσωπικό που μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία της.
Η ίδια σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλες πτυχές στο συγκεκριμένο θέμα που έχουν βαθύτερες κοινωνικές διαστάσεις. Όπως τονίζει η συμβασιούχος, οι άνθρωποι που σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Καθαριότητα, προέρχονται από πολύτεκνες ή από μονογονεϊκές οικογένειες, αντιμετωπίζουν βαρύτατα οικονομικά προβλήματα και αν χάσουν το μεροκάματό τους κυριολεκτικά δεν θα μπορούν να ζήσουν.
Παράλληλα σημειώνει ότι «όλοι όσοι έχουμε προσφύγει δικαστικά, δίνουμε από το υστέρημά μας χρήματα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Σε κάθε προσφυγή θα πρέπει να καταθέσουμε 200 ευρώ ο καθένας για να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε την παραμονή μας στις θέσεις μας, που θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είναι η πιο εύκολη εργασία.
Ούτε ο οδοκαθαρισμός είναι απλή υπόθεση ούτε το να καλύπτεις το πόστο του συνοδού απορριμματοφόρου μπορεί να αντιμετωπιστεί ως «χαλαρή εργασία», όπως κάποιοι μπορούν να θεωρούν που δεν έχουν ποτέ αναλογιστεί τι σημαίνει στην καθημερινότητά σου να αναμετριέσαι με τόσους τόνους σκουπιδιών»…