Ο Δημήτρης Ξυριτάκης
Ο Δημήτρης Ξυριτάκης αφήνει πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη.

ΗΚρήτη αποχαιρετά σήμερα ένα άξιο τέκνο της, μια σπουδαία πνευματική μορφή, που διέπρεψε στους νομικούς κύκλους, αντιστάθηκε στη δικτατορία των συνταγματαρχών, φυλακίστηκε και όλη του η διαδρομή καθορίστηκε από την αστείρευτη ανάγκη του να προσφέρει και να είναι χρήσιμος στην κοινωνία. Ο θάνατος του δικηγόρου Δημήτρη Ξυριτάκη προκάλεσε βαθιά θλίψη και συγκίνηση σε όλο το νησί, που τον αποχαιρετά σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου.  Η σορός του θα βρίσκεται στον Ναό από τις 11.00 το πρωί, για να τον αποχαιρετήσουν οι συγγενείς και οι φίλοι.  Ο κορυφαίος νομικός απεβίωσε στα 72 του χρόνια, μετά από γενναία μάχη με προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Εμβληματική φυσιογνωμία και χαρισματική προσωπικότητα, που ξεχώρισε σε κάθε επίπεδο της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης εκτός από εξαίρετος νομικός ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στην αυτοδιοίκηση, η οποία αποτέλεσε ιδιαίτερο κεφάλαιο της ζωής του.

Ο αντιστασιακός αγωνιστής άφησε πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο και μεγάλη κοινωνική και πολιτική προσφορά στον τόπο του.

Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΞΥΡΙΤΑΚΗ

Β. Λαμπρινός: “Βαρύ πλήγμα ο θάνατος του ακριβού φίλου και συνοδοιπόρου”

Η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Ξυριτάκη προκάλεσε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου,  το οποίο με ψήφισμά του εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλειά του. Παράλληλα το Σώμα αποφάσισε να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο του Ηρακλείου για να τιμηθεί η μνήμη του. Βαθιά συγκινημένος ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του ακριβού φίλου του.

Σε ανακοίνωση του τονίζει: «Ο Δημήτρης Ξυριτάκης, με την πολυσχιδή του δράση, ως δικηγόρος, ως πολίτης που αγωνίστηκε για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ως ενεργό μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε στον δημόσιο βίο, σε κρίσιμες εποχές του τόπου μας,  τα προτερήματα του ακέραιου Ανθρώπου και του χαρισματικού Κρητικού. Στέλεχος της «Δύναμης Πολιτών», οραματίστηκε μαζί μας, μια νέα εποχή για το Ηράκλειο, αντάξια της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής του διαδρομής».

Αντίστοιχα σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Γιάννης Κουράκης, τονίζει: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διακεκριμένου νομικού επιστήμονα Δημήτρη Ξυριτάκη. Μαχητής της Δημοκρατίας από τα πρώιμα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε δυναμικά και με πάθος, εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών και υπέστη διωγμούς και φυλακίσεις. Άνθρωπος των γραμμάτων συνέγραψε βιβλία και μελέτες ιστορικού και νομικού περιεχομένου και τιμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το όνομα του Δ. Ξυριτάκη σε δρόμο του Μαλεβιζίου

Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του επιφανούς Καλεσσανού δικηγόρου και πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου Δημήτρη Ξυριτάκη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του εκλιπόντα και παράλληλα αποφάσισε  να ονομαστεί ανώνυμη δημοτική οδός του Δήμου Μαλεβιζίου σε «Οδός Δημητρίου Ξυριτάκη».

Με δηλώσεις του ο  δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Χάσαμε σήμερα έναν καταπληκτικό άνθρωπο, εξαίρετο νομικό και προσωπικό, καλό μου φίλο. Έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, με πλούσια αντιστασιακή δράση, σημαντική συνεισφορά στα κοινά, ανήσυχο πνεύμα και κριτική σκέψη».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το Τοπικό Συμβούλιο Καλεσσών, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως, για να τιμηθεί η μνήμη του εκλιπόντος.

Δεκάδες ψηφίσματα και ανακοινώσεις για τον θάνατο του Δ. Ξυριτάκη

Με συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης υπογραμμίζει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει ο θάνατος του Δ. Ξυριτάκη, αλλά και τη μεγάλη παρακαταθήκη αγώνων για τη δημοκρατία και την ισονομία.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.  Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Δημήτρης Ξυριτάκης υπήρξε ένας πραγματικός αγωνιστής της Αξιοπρέπειας και της Ευπρέπειας. Η απώλεια του Δημήτρη μας γεμίζει με θλίψη. Οι παρακαταθήκες του, μας προσφέρουν ελπίδα».

Αντίστοιχα ο γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Θρηνούμε τον χαμό ενός εξαίρετου επιστήμονα και επαγγελματία, αλλά κι ενός αγωνιστή ο οποίος πιστός στις αρχές και τις αξίες τις Δημοκρατίας, έδωσε μάχες κατά της δικτατορίας τιμώντας την πατρίδα μας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, τονίζοντας: «Η κοινωνία του Ηρακλείου και ο νομικός κόσμος της Κρήτης πενθούν την απώλεια του επιφανή νομικού, Δημήτρη Ξυριτάκη. Κρατούμε πάντα στη μνήμη μας την εντιμότητα, το ήθος και την αξιοπρέπεια που τον χαρακτήριζαν μέχρι τις τελευταίες του στιγμές».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο γραμματέας Κ.Ο ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ, βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Κρήτη έχασε ένα πολύτιμο τέκνο της, έναν αντιστασιακό αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, έναν διακεκριμένο δικηγόρο με πλούσιο συγγραφικό έργο και μεγάλη κοινωνική και πολιτική προσφορά στο τόπο του».

Επίσης, η  Ηράκλεια Πρωτοβουλία εξέφρασε  τη θλίψη της για την απώλεια του ευπατρίδη Δημήτρη Ξυριτάκη, έγκριτου νομικού, λόγιου, ενεργού πολίτη, που διακρίθηκε για το ήθος, το θάρρος, την προσφορά του στα κοινά.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το μέλος της ΚΕΔΕ Απ. Λουλουδάκης.

Αντίστοιχα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λογαριασμού Ενίσχυσης Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Ηρακλείου εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι θα διαθέσει το ποσό των 150 ευρώ στη Στέγη Ανηλίκων».

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ξυριτάκης

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης
Ο Δημήτρης Ξυριτάκης είχε έντονη πολιτική δράση

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο  το 1946. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση (γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών και εκδότης του περιοδικού “Ξαστεριά” και μέλος της προδικτατορικής ΕΔΗΝ).

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη (Νοέμβριος 1967) για τη δράση του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3½ ετών.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη (Μάιος 1976), ανέλαβε για μια διετία την ηγεσία της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (Ε.Σ.ΔΗ.Ν.).

Επίσης διετέλεσε (1978) πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των Ξένων Βάσεων και υπήρξε ο συντάκτης της ιδρυτικής της διακήρυξης. Από το 1975 δικηγορούσε στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές.

Παράλληλα με τη δικηγορία είχε αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση κ.λπ. Το 1986 μάλιστα διεκδίκησε τη δημαρχία Ηρακλείου έχοντας υψηλά ποσοστά έναντι των Μαν. Καρέλλη (βγήκε τελικά δήμαρχος) και Στ. Ματζαπετάκη. Ήταν επίσης υποψήφιος στον Δήμο Γαζίου και την τελευταία φορά ήταν υποψήφιος ξανά στο Δήμο Ηρακλείου με τον Βασίλη Λαμπρινό.

Δημοσίευσε μελέτες και άρθρα με οικολογικό, επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον σε εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης και των Αθηνών και έλαβε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παραβατικότητα στην Κρήτη (οπλοφορία, ζωοκλοπή) και ειδικά με τη βεντέτα στην Κρήτη. Υπήρξε συγγραφέας των βιβλίων “Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη”, έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 1997, που βραβεύθηκε με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης του Δήμου Ηρακλείου περιόδου 1998-1999• “Αντώνιος Μιχελιδάκης”, έκδοση του Δήμου Γαζίου, 2001• “Συγνώμη Αναστάση…”, εκδόσεις Φιλόπολις 2005 •”Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης”, έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 2007 και •”Νικόλαος Κρασαδάκης”, εκδόσεις Φιλόπολις 2008.