μετανάστες

«Πήραμε έναν ογκόλιθο, τον πλύναμε, τον σμιλέψαμε και τον φέραμε στη σωστή του βάση κατά την κρίση μου» ανέφερε χαρακτηριστικά από έδρας ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κ. Νίκος Μαρκάκης λίγο μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου στην υπόθεση των  12 κατηγορουμένων  σε εγκληματική οργάνωση που φέρεται να διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και τους προωθούσε σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω κυρίως του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Όπου «ογκόλιθος», βάλτε τη δικογραφία-μαμούθ που είχε σχηματίσει για την υπόθεση το τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Μία δικογραφία χιλιάδων σελίδων με αναρίθμητες καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων μετά από αλλεπάλληλα βουλεύματα τηλεφωνικών άρσεων στη διάρκεια αρκετών μηνών.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ναι μεν αναγνώρισε ότι η ΕΛΑΣ «είχε ρίξει πολύ δουλειά στη συγκεκριμένη υπόθεση», υποστήριξε ωστόσο ότι η δικογραφία ήταν ελλιπής. «Φέρονται να είχαν εμπλακεί, δεν αποδείχτηκε, κηρύχθηκαν αθώοι, ας πάνε στο καλό» είπε χαρακτηριστικά.

Από τους δώδεκα συνολικά κατηγορούμενους, οι εννέα κηρύχθηκαν από το δικαστήριο αθώοι, σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας 31χρονος Σύρος, ο ρόλος του οποίου ήταν κατά την ΕΛΑΣ καίριος και κομβικός στο διεθνές κύκλωμα.

Μάλιστα το πρόσωπο αυτό φέρεται να εμπλέκεται σε άλλη μεγαλύτερη υπόθεση, όπως έχει παρουσιαστεί, η οποία φθάνει στο ακροατήριο στις 26 Φεβρουαρίου. Τόσο εκείνος όσο και οι αθωωθέντες συγκατηγορούμενοι του σηκώθηκαν από το εδώλιο πασίχαροι, εκφράζοντας με θερμές χειραψίες την ευγνωμοσύνη τους προς τους συνηγόρους τους.

Με απλά λόγια, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου αυτοί οι εννέα κατηγορούμενοι έμειναν στη φυλακή για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να υπάρχουν  ικανά στοιχεία που να στοιχειοθετούν κατηγορίες σε βάρος τους.

Τρεις κρίθηκαν ένοχοι και τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και έτσι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης έξι ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Και για τους τρεις καταρρίφθηκε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και μετά από ομολογία τους κρίθηκαν ένοχοι μόνο για τις περιπτώσεις διακίνησης μέσω του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Πρόκειται για τον 31χρονο εργαζόμενο σε εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο των Σπάτων, για την 46χρονη εργαζόμενη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και έναν 52χρονο Σύρο.

«Εδώ δεν είμαστε εκδικητικοί. Προσπαθούμε να τους επιβάλλουμε μία ποινή που θα τους συνετίσει» είπε ο εισαγγελέας. Για τον 31χρονο ανέφερε ότι δεν είναι ο κατά σύστημα εγκληματίας και τόνισε ότι δείχνει πραγματικά να έχει μετανοήσει για την πράξη του. «Φαίνεται να έχει προοπτική να μπει στον σωστό δρόμο. Να πάει κοντά στο παιδί του».

Επιεικής εμφανίστηκε και στην περίπτωση της 46χρονης, διαζευγμένης και μητέρας τριών παιδιών. «Δεν μου άρεσε η φρασεολογία που χρησιμοποίησε για τους αστυνομικούς των 800 ευρώ. Με πείραξε πολύ. Έχει όμως τρία παιδιά, είναι μόνη της, έχασε και τη δουλειά της, ας της δώσουμε την ευκαιρία να πάει κοντά στην οικογένειά της».

Και έτσι κάπως, μέσα σε μία «ωραία ατμόσφαιρα», έκλεισε δικαστικώς μία υπόθεση που είχε παρουσιαστεί ως πολύκροτη από τις Αρχές τον Οκτώβριο του 2016. Παράγοντες της δίκης εξέφρασαν την άποψη ότι το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας στην πραγματικότητα δεν υποστηρίχθηκε από την ΕΛΑΣ στο ακροατήριο, σε επίπεδο ουσιαστικών μαρτύρων που θα ήταν σε θέση να «υπερασπιστούν»  το περιεχόμενο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που αποτελούσαν και τον «κορμό» αυτής της ογκώδους δικογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό δεδομένης της βαρύτητας που είχε αποδοθεί στην υπόθεση μέχρι και την εκδίκαση της καθώς πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι και χθες οι δέκα από τους 12 κατηγορούμενους παρέμεναν στη  φυλακή με βάση τη συγκεκριμένη δικογραφία.