Επιχειρηματίας κάτοικος πόλης της Κρήτης είναι μεταξύ των θυμάτων σε μία από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων χρόνων για την οποία σχηματίζεται δικογραφία από αστυνομική υπηρεσία της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας φαίνεται να είναι από τα άτομα που ίσως έχουν χάσει τα περισσότερα χρήματα – υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ- ενώ συνολικά το ύψος της απάτης ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ!
Τόσο ο Κρητικός επιχειρηματίας όσο και τα υπόλοιπα θύματα εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους σε επενδυτική εταιρεία που βρήκαν στο … διαδίκτυο! Η υπόθεση έχει ως αφετηρία της τους προηγούμενους μήνες και τα άτομα που θέλησαν να επενδύσουν είχαν επικοινωνία με τους υπευθύνους της επενδυτικής εταιρείας-«μαϊμού» όλο αυτό το διάστημα μόνο μέσω μηνυμάτων και ποτέ δεν υπήρξε κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Μάλιστα, οι απατεώνες που πλέον έχουν εξαφανιστεί και αναζητούνται εκτιμάται ότι είναι άτομα με γνώσεις γύρω από το αντικείμενο και ενδέχεται να μην είναι καν κάτοικοι της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το πώς στήθηκε η απάτη «τόσο ο συγκεκριμένος Κρητικός όσο και οι υπόλοιποι που εξαπατήθηκαν έβαζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, εισέπρατταν μικρότερα για ένα διάστημα μέχρι και τη στιγμή που ζήτησαν ρευστοποίηση.
Από την ημέρα που ζήτησαν τα σύνολο των χρημάτων τους, όπως τους είχαν υποσχεθεί οι επικεφαλής της «επενδυτικής εταιρείας», η επικοινωνία που υπήρχε σταμάτησε και κανείς δεν μπορούσε να βρει τα συγκεκριμένα άτομα όταν τα αναζήτησε». Από τη μέχρι στιγμής έρευνα φαίνεται να έχει προκύψει ότι όλα τα στοιχεία που προσκόμισαν τα θύματα στις Αρχές είναι ψεύτικα και πλέον έχει ξεκινήσει ένας δρόμου από την ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των απατεώνων».
Όπως λένε άτομα που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες μορφές απάτης, αυτές έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τους αρμόδιους φορείς και τις εποπτικές αρχές της αγοράς. Φαίνεται ότι όσα έχουν μέχρι στιγμής καταγγελθεί στις διωκτικές Αρχές αλλά και στη Δικαιοσύνη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει και είχε δημοσιοποιηθεί σε μέσα ενημέρωσης, επιτήδειοι μέσω εταιρειών-φαντάσματα, με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, την Κοινοπολιτεία της Δομινίκας, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την Ανατολική Ευρώπη και άλλους “εξωτικούς” προορισμούς, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, σημαντικά χρηματικά ποσά από εύπιστους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επενδυτές, υποσχόμενοι μεγάλες αποδόσεις με πολύ λίγα χρήματα.
Φυσικά οι διαδικτυακές αυτές πλατφόρμες συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι αδειοδοτημένες (από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την ΤτΕ ή άλλη ευρωπαϊκή αρχή) αλλά συχνά χρησιμοποιούν παραπλανητικά στοιχεία (κυρίως για το καθεστώς εποπτείας τους), τα οποία ένας άπειρος επενδυτής δεν είναι σε θέση να εντοπίσει.
Το ζητούμενο εδώ και αρκετούς μήνες για την προστασία των πολιτών είναι μόλις εντοπίζονται περιπτώσεις μη αδειοδοτημένων εταιρειών που εμφανίζονται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά μέσα, να “κατεβαίνουν” οι σελίδες τους, να τίθενται δηλαδή εκτός λειτουργίας οι ιστότοποι τους, ώστε να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών. Πρακτικά, να αποτρέπεται η δυνατότητα να γίνουν καταθέσεις που φαίνεται να καταλήγουν στους λογαριασμούς των επιτήδειων πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες.
Καθημερινό φαινόμενο
Η συγκεκριμένη περίπτωση που διερευνάται από τις Αρχές μπορεί να χαρακτηρίζεται ως η σοβαρότερη, ωστόσο μικρότερης έκτασης απάτες καταγγέλλονται καθημερινά στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές. Αστυνομική πηγή ανέφερε στην «Π» ότι τον τελευταίο μήνα καταγγέλλονται σε καθημερινή βάση περισσότερες από τρεις υποθέσεις εξαπάτησης είτε μέσω του διαδικτύου είτε πρόκειται για τηλεφωνικές απάτες. «Υπάρχουν δεκάδες άτομα που έχουν χάσει χρήματα, άλλοι λιγότερα, άλλοι περισσότερα, καθώς πείστηκαν να δώσουν τα χρήματά τους για την αγορά κάποιου προϊόντος που ποτέ δεν απέκτησαν».