παραλιακή

Αθώοι οι κατηγορούμενοι  και στην 5η δίκη για την παραλιακή

…ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ 12 ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ

Με διαδικασίες- αστραπή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αθώωσε χθες τους 12 κατηγορούμενους σε μία ακόμα υπόθεση που σχετίζεται με την παραλιακή. Μία υπόθεση που είχε εξελιχθεί σε δικαστικό σήριαλ αν ληφθεί υπόψη ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί συνολικά πέντε διαφορετικές δίκες με κοινό παρονομαστή την παραλιακή και όλες, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής, έχουν καταλήξει σε αθώωση των κατηγορουμένων.

Η χθεσινή ωστόσο δίκη ήταν εξαιρετικά σοβαρή ως προς το κατηγορητήριο δεδομένου ότι οι 12 που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο αντιμετώπιζαν την κατηγορία περί καταχραστών του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούσαν  απόπειρα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση καθώς και απάτη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού σε βάρος του Δημοσίου.

Ούτε καν αγόρευσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Η αγόρευση της εισαγγελέως έδρας κ. Δούρου ήταν καταλυτική και επί της ουσίας επιτάχυνε την διαδικασία αφού μετά την πρότασή της για απαλλαγή των κατηγορουμένων, οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν μπήκαν καν στη διαδικασία, της αγόρευσης, ταυτιζόμενοι απολύτως με το περιεχόμενό της.  Η εισαγγελέας ανέφερε ότι οι κατηγορίες είναι νόμω αβάσιμες, δηλαδή επί της ουσίας δεν υφίσταται ποινικό αδίκημα και μάλιστα εξέφρασε την απορία που η συγκεκριμένη υπόθεση έφθασε να απασχολήσει την ποινική δικαιοσύνη. Το δικαστήριο, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως, κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους.

«Εμείς εδώ δεν δικάζουμε δημόσια έργα, δεν δικάζουμε την παρανομία ή όχι του έργου, δεν είμαστε ΣτΕ, αλλά διερευνούμε αν υπήρξε οικονομική ζημία του Δημοσίου, αν υπάρχει απάτη ποινικού δικαίου» διευκρίνισε νωρίτερα η πρόεδρος της έδρας, απευθυνόμενη στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος είναι ιδιώτης.

Μάλιστα, ο τελευταίος υπέβαλε αίτημα ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να παρασταθεί  ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, ως μάρτυρας δεν είχε τέτοιο δικαίωμα από την άλλη αναφέρθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι ενήμερο για τη δικογραφία και είναι επιλογή του τι θα πράξει.

Ο βασικός μάρτυρας κατέθετε για περίπου 1,5 ώρα. Υποστήριξε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι το έργο  ήταν παράνομο από τον σχεδιασμό του, αποδίδοντάς τους βαριά αμέλεια, ενώ ανέφερε ότι ο εργολάβος αποπληρώθηκε, ενώ το έργο ήταν ημιτελές. Με βάση το κατηγορητήριο, δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για έγκριση, δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου αυτού, το οποίο εκτελέστηκε χωρίς να είναι σύμφωνο με τις γενικές πολεοδομικές κατευθύνσεις, χωρίς να έχει εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με κατάληψη τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος αλλά και του αιγιαλού.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα δεν έλειψαν τα σχόλια από τους κατηγορούμενους, με τον ίδιο να επιμένει στα λεγόμενά του και στο ότι υπήρξε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου. Ανέφερε ακόμα ότι το κατηγορητήριο είναι ελλιπές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της έδρας. Ουδείς από τους συνηγόρους υπεράσπισης θέλησε να υποβάλλει την παραμικρή ερώτηση στον μάρτυρα, δείχνοντας επιδεικτικά ότι επιθυμούν να τους… αδειάσει τη γωνιά. «Να φύγει, να φύγει, να πάει στο καλό» έλεγαν, με την πρόεδρο να παρεμβαίνει και πάλι για τα σχόλια και το ύφος. «Και τις απειλές δεν τις καταλαβαίνω και τις ύβρεις δεν τις καταλαβαίνω» είπε ο μάρτυρας. «Σας απείλησε κάποιος;» τον ρώτησε η πρόεδρος. «Έξω από δω, πολλές φορές» απάντησε και αποχώρησε.

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν και ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι και ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση του πολιτικού του αντιπάλου, Σεραφείμ Τσόκα, θα προχωρούσε το έργο, ενώ φέρεται ακόμα να είπε: αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα το σύνολο της νομοθεσίας, τότε δεν θα είχε γίνει κανένα δημόσιο έργο.

«Θεωρώ την απόφαση του Δικαστηρίου εκτός από απόλυτα δίκαιη, συνάμα νομικά αναμενόμενη… Υιοθετήθηκε στο σύνολό της η κύρια και καίρια σημαντική και δογματικά ακριβής πρόταση της κ. εισαγγελέως της έδρας, με την οποία δεν μπορούσαμε παρά να συνταχθούμε. Στο σημείο αυτό ωστόσο οφείλω να αναφερθώ και στο γεγονός ότι οι σημερινοί κατηγορούμενοι επαπειλούνταν με την εσχάτη των ποινών-ισόβια κάθειρξη-επειδή ακριβώς τόλμησαν να πράξουν το αυτονόητο, να αναδείξουν μία υποβαθμισμένη μέχρι τότε περιοχή του Ηρακλείου και να εξυπηρετήσουν το σύνολο της ηρακλειώτικης κοινωνίας…» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Κοκοσάλης.