Ύμνο στον… ανθρωπισμό και τη φιλία αποτέλεσαν σε γενικές γραμμές οι χθεσινές απολογίες δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο 46χρονος ακτιβιστής από το Ρέθυμνο, στον οποίο αποδίδεται κομβικός ρόλος, και ο 61χρονος μεσίτης υπήρξαν επιστήθιοι φίλοι και συναγωνιστές στη μάχη κατά των πλειστηριασμών.
Ένεκα αυτής της ισχυρής φιλίας ο δεύτερος θεώρησε υποχρέωση να στηρίξει τον πρώτο στην υπόθεση της απαγωγής με ένα και μοναδικό σκοπό: την προστασία και απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ποιος μίλησε για λύτρα. Να βοηθήσουν τον «χρυσό άνθρωπο» ήθελαν και απλώς είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ίσως στο μέλλον ανταμειφθούν από τον «κύριο Μιχάλη» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη διάσωσή του.
Οι μακροσκελέστατες απολογίες θύμιζαν κήρυγμα αγάπης για τον συνάνθρωπο, για τις αξίες του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης. Με τέτοιους ανθρώπους ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν είχε να φοβάται τίποτα. Η εμπλοκή τους στην υπόθεση ήταν… ευλογία. Το είπε άλλωστε ο 46χρονος ακτιβιστής κατ’ επανάληψη. Μπορεί να μπλέχτηκε άθελά του στην απαγωγή, όμως τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Για εκείνον είχε καταστεί σκοπός ζωής να προστατεύσει τον κύριο Μιχάλη και δεν δίσταζε ακόμα και να τα βάλει με τους «κακούς», φθάνοντας στο σημείο να… παραπλανήσει τους σκληρούς απαγωγείς για να μην τον μεταφέρουν σε άλλο κρησφύγετο και ας φοβόταν για την οικογένεια του. Υπό άλλες συνθήκες ο Μιχάλης Λεμπιδάκης θα έπρεπε να τους έχει κάνει εικόνισμα και ας μην ειπώθηκε ευθέως.
Ο 46χρονος «Ευγένιος», όπως τον αποκαλούσε ο επιχειρηματίας, είπε στο δικαστήριο ότι μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα κελί, όμως κοιμάται με τη συνείδηση ήσυχη. Αν δεν ήταν εκείνος και οι φίλοι του (ο μεσίτης, ο τελευταίος φύλακας και ο ιδιοκτήτης της μάντρας) «ίσως σήμερα ο κύριος Μιχάλης να μην ήταν εδώ ανάμεσά μας».
Υποστήριξε ότι διαρκούσης της απαγωγής τράβηξε τα πάνδεινα. Ταλαιπωρήθηκε ψυχολογικά, πολλές φορές ξέσπασε σε δάκρυα, υπέστη έμφραγμα και είχε από πάνω και τη μουρμούρα της γυναίκας του που λόγω της συνεχούς απουσίας του από το σπίτι πίστευε ότι διατηρεί εξωσυζυγική σχέση. Σκέτο δράμα! Έφτυνε, όπως είπε, τα μούτρα του στον καθρέφτη. Πώς ήταν δυνατόν εκείνος που ήταν σωτήρας για πολλούς άλλους, να μην μπορεί να σώσει τον κύριο Μιχάλη;
Ο 46χρονος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι μία βραδιά άκουσε ότι σκόπευαν να διώξουν τον Λεμπιδάκη από την Κρήτη και έκανε φασαρία για να παραμείνει στο κρησφύγετο. Το γέλιο του επιχειρηματία που βρισκόταν στο ακροατήριο έγινε αντιληπτό από την έδρα. Η πρόεδρος τον κάλεσε δίπλα στον κατηγορούμενο και τον ρώτησε αν ισχύουν όσα άκουσε.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης επανέλαβε ότι ο 46χρονος ήταν ο ευγενικότερος όλων και του συμπεριφέρθηκε ανθρώπινα όπως και όλοι οι άλλοι φύλακες. Είπε ξανά ότι ο «Ευγένιος» τού πρότεινε να κάνει τον άρρωστο, ενώ επιβεβαίωσε ότι πράγματι κάποιο βράδυ αντιλήφθηκε να γίνεται φασαρία.
Εφέτης πάντως άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι η στάση του 46χρονου απέναντι στον επιχειρηματία, ότι δηλαδή προσπαθούσε να τον βοηθήσει, ενδεχομένως ήταν θέμα τακτικής ώστε σε περίπτωση σύλληψης να την «εξαργυρώσει» με ελαφρυντικό.
Το μανιφέστο και οι Ηρακλειώτες
Στον χειμαρρώδη λόγο του ο 46χρονος ακτιβιστής δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και τους πολιτικούς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία. Για τον βούρκο που έχουν ρίξει τον κόσμο.
«Τι λέτε, κύριε κατηγορούμενε; Αντέδρασε η πρόεδρος. Φταίνε οι πολιτικοί, φτώχυνε ο κόσμος και πρέπει να απαγάγουμε… Είχατε χαλαρή ηθική κύριε κατηγορούμενε».
Πάντως οι ισχυρισμοί του 46χρονου δεν έπεισαν το δικαστήριο που τον θεωρεί, όπως ειπώθηκε, «ρυθμιστή καταστάσεων».
Ακόμα για πρώτη φορά ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην παρουσία δύο ατόμων που του φάνηκαν Ηρακλειώτες, ο ένας πάντως σίγουρα από τον τρόπο ομιλίας του και τις φράσεις που χρησιμοποίησε, περιγράφοντάς τον.
Μεσίτης: Τα δύο λάθη μου
Συγχώρεση και ελεημοσύνη από τον Θεό, τον μεγαλύτερο κριτή, ζήτησε στην έναρξη της απολογίας του ο 61χρονος μεσίτης. Ζήτησε ακόμα συγνώμη για το κακό που προκάλεσε σε έναν άνθρωπο που δεν γνώριζε αλλά και στην οικογένειά του.
Όπως είπε, έκανε δύο τραγικά λάθη. Το πρώτο λάθος είναι ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση όταν ο φίλος του, ο 46χρονος ακτιβιστής, ζήτησε τη βοήθειά του. «Την έδωσα με λάθος τρόπο». Το δεύτερο ασυγχώρητο λάθος, όπως το χαρακτήρισε, είναι ότι ενέπλεξε στην ιστορία την ανήλικη κόρη του. Ο μεσίτης επέμεινε ότι δεν ήταν διαπραγματευτής αλλά «ένας βλάκας ταχυδρόμος που ήθελε να βοηθήσει τον φίλο του».
Οι ισχυρισμοί του 61χρονου, ο οποίος προσπάθησε να ανατρέψει όσα είχε πει προανακριτικά, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της προέδρου. «Σχεδόν όλοι έχετε δημιουργήσει μία εικονική πραγματικότητα. Ή δεν επικοινωνείτε ή μας κοροϊδεύετε» είπε, ενώ σε άλλο σημείο, στη διάρκεια της απολογίας του 46χρονου, σχολίασε: «Αυτό που με τρομάζει είναι ότι τα λέτε όλα τόσο απλά… δεν έγινε και κάτι. Έχω πάθει σοκ με τον τρόπο που τα λέτε». Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.