Δίκη Κατσούλη: Τα δάκρυα, οι όρκοι στο Ευαγγέλιο, τα «καρφώματα» και οι ποινές
Και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης

Σχεδόν 7,5 χρόνια από τα επεισόδια στο γήπεδο του Ηροδότου που οδήγησαν στον βαρύτατο τραυματισμό και εν τέλει στον θάνατο του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη, η υπόθεση έκλεισε δικαστικώς.  Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε ομόφωνα ένοχους  τους τρεις νεαρούς που κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Και οι τρεις θα επιστρέψουν στη φυλακή, έστω και για πολύ λίγο.

Οι κατηγορούμενοι, 39, 33 και 31 ετών, κάθισαν ξανά στο εδώλιο μετά από αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Όμως και πάλι η ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων κινήθηκε στο πνεύμα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, αν και οι ποινές, με την αναγνώριση ελαφρυντικών, μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ.

Αυτό σημαίνει ότι ανά περίπτωση (ανάλογα με το χρόνο που ήδη έχουν εκτίσει με συνυπολογισμό των ευεργετικών ημερομισθίων) και οι τρεις επιστρέφουν στη φυλακή για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από κάποιες μέρες έως ελάχιστους μήνες.

Και στους τρεις κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε  το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη ενώ επιπλέον στον 33χρονο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Πιο συγκεκριμένα, κάθειρξη 7 ετών επιβλήθηκε στον 39χρονο και στον 31χρονο ενώ ο 33χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 6,6 ετών.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας κ. Νίκος Μαρκάκης είχε προτείνει  την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, 39 και 31 ετών, και την απαλλαγή του τρίτου, 33 ετών, λόγω αμφιβολιών.

Τόνισε ότι αν και η υπόθεση εκδικάζεται στην σκιά των γεγονότων της οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη,  με τη δολοφονία του Άλκη, οι ένορκοι θα πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι και να κρίνουν όσα συνέβησαν στο γήπεδο του Ηροδότου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014.  Χαρακτήρισε δύσκολη την εκδικαζόμενη υπόθεση, επισημαίνοντας ότι ακόμα και  σήμερα, μετά από 399 σελίδες της πρωτόδικης απόφασης, 100 της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και 41 σελίδες του Αρείου Πάγου (αναίρεση), ψάχνουν να δουν τι είχε συμβεί τότε.

Ο κ. Μαρκάκης υπογράμμισε ότι όταν ο δικαστής δυσκολεύεται να εκφέρει γνώμη, προσπαθεί  να σκεφτεί με βάση τα διδάγματα της λογικής και της κοινής πείρας, τονίζοντας ότι η απονομή της δικαιοσύνης ανατέθηκε στους ανθρώπους επειδή δεν μπορούσε να ανατεθεί στο Θεό και αυτό εμπεριέχει και το στοιχείο της λανθασμένης κρίσης. «Οι αποφάσεις έχουν και λάθη επειδή είμαστε άνθρωποι…» είπε.

Για τον 46χρονο Κώστα Κατσούλη ανέφερε ότι ήταν   ευγενής, υγιής φίλαθλος, καλοαναθρεμμένος, χεροδύναμος με χέρια σαν «κουπιά», τα οποία άνοιξε και μπήκε μπροστά για να αποκρούσει την επίθεση σε βάρος των φιλάθλων του Εθνικού. Κάποια στιγμή λύγισε, έπεσε στο έδαφος…

Ο εισαγγελέας χρησιμοποίησε στην αγόρευσή του αποσπάσματα από καταθέσεις και ιατροδικαστικές εκθέσεις,  εστιάζοντας στα πισώπλατα χτυπήματα που δέχθηκε ο 46χρονος. Κατά τον ίδιο εκεί βρίσκεται το «μυστικό». Ο Κατσούλης χτυπήθηκε πισώπλατα και ήταν ανυπεράσπιστος. Μπροστά δεν μπορούσαν να τον χτυπήσουν καθώς ήταν ένας άλλος Άτλας, είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα καυτηρίασε το γεγονός της «σιωπής», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τόσοι ήταν εκεί και κανείς δεν είδε κανένα. Έλεος!».

Τα δάκρυα, η καθαρή συνείδηση και τα «καρφώματα»

Στις απολογίες τους και οι τρεις αρνήθηκαν με σθένος κάθε εμπλοκή στην επίθεση σε βάρος του αδικοχαμένου Κώστα Κατσούλη, ενώ δεν έλειψαν και τα «καρφώματα».

Ο 31χρονος πρωτόδικα είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, κατόπιν έφεσης που άσκησε ο εισαγγελέας κάθισε ξανά στο εδώλιο και τελικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Χθες καταδικάστηκε σε 7 έτη κάθειρξη.

Σε έντονο ύφος-για το οποίο τον παρατήρησε ο εισαγγελέας της έδρας-επέμεινε στην αθωότητά του. «Γιατί να βρούμε άδικα μπελά. Εγώ είμαι καθαρός και στη συνείδησή μου και στα μάτια του Θεού. Βάζω και τα δύο μου χέρια στο Ευαγγέλιο. Που είναι οι ηθικοί αυτουργοί με το πανό;» είπε στο δικαστήριο.

Ο 39χρονος, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών και σε 13 έτη  στο δευτεροβάθμιο, είπε στην απολογία του: «Πήγα για να σώσω μια κατάσταση. Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο κάτω, δεν πας να τον χτυπήσεις. Δεν είδα κανένα να χτυπάει τον Κατσούλη στο κεφάλι». Χθες καταδικάστηκε σε 7 έτη κάθειρξη.

Ο 33χρονος, πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών,  τόσο στο πρωτόδικο όσο και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών. Χθες του επιβλήθηκε συνολική ποινή 6,6 ετών. «Είχα να πάω από παιδί στο γήπεδο. Πήγα εκείνη την ημέρα με τη γυναίκα μου διότι όλοι έλεγαν ότι ήταν γιορτή και ήθελα να αγοράσω ένα εισιτήριο να βοηθήσω την ομάδα. Οχτώ χρόνια ταλαιπωρούμαι με αυτή την ιστορία. Αγράμματος ήμουν και έμαθα να διαβάζω. Με ενέπλεξαν δύο μήνες αργότερα. Μέσα στη φυλακή ρώτησα τον 39χρονο συγκατηγορούμενο μου: «Γιατί μου το έκανες αυτό;». Και απάντησε: «Και ποιον να μπλέξω; Τα παιδάκια; Και μου έλεγε ονόματα κανονικά. Αυτός ήταν ο αρχηγός των οργανωμένων αλλά δεν το λέει για να μην ακουστεί έτσι».

Η στάση της οικογένειας

Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν για μία ακόμα φορά οι γονείς και ο αδερφός του Κώστα Κατσούλη. Είναι μία οικογένεια που όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει απίστευτη αξιοπρέπεια στη διαχείριση του πένθους, ζητώντας μόνο να αναδειχθεί η αλήθεια στη μνήμη του Κώστα. Υπήρξαν στιγμές μέσα στο δικαστήριο που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα λόγια τους, καταλογίζοντας σε μάρτυρες ότι παραποιούσαν την αλήθεια. Μάλιστα, σε κάποια φάση η  μητέρα βγήκε με δάκρυα στα μάτια έξω από την αίθουσα, ενώ ο πατέρας φώναξε «αίσχος του αίσχους».