μετανάστες
Τέσσερις Κρητικοί μεταξύ των 11 κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση

Τι σχέση μπορεί να έχουν  αδερφός καταδικασμένου για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, μία δικηγόρος και ένας… doctor με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να διακινούσε πρόσφυγες και μετανάστες από και προς την Κρήτη;

Είναι κάποια από τα πρόσωπα που φέρονται σύμφωνα με τις Αρχές να έχουν διαδραματίσει τον δικό τους ρόλο στην υπόθεση που θα εκδικαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, με ένδεκα συνολικά κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερις Κρητικοί. Από τους Κρητικούς, κρατούμενος παραμένει ένας Ηρακλειώτης, καθώς οι άλλοι τρεις είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αρνούμενοι άπαντες τις αποδιδόμενες κατηγορίες.

Είναι εντυπωσιακή συγκυρία ότι στη διάρκεια των ερευνών για τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, οι Αρχές «σκόνταψαν» σε αδερφό κατηγορουμένου για την απαγωγή, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν τότε.

Η εμπλοκή του στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων προέκυψε τυχαία τον Απρίλιο του 2017, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή του επιχειρηματία και ενώ οι έρευνες της ΕΛΑΣ κινούνταν σε «θολά» νερά ως προς την ταυτότητα των απαγωγέων.

Η υπό εκδίκαση υπόθεση διαχωρίζεται σε δύο σκέλη: Η πρώτη υπόθεση έχει να κάνει με τη μεταφορά και αποβίβαση στην περιοχή των Σφακίων 30 Αιγυπτίων, τον Απρίλιο του 2017, το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την επιχειρούμενη μεταφορά 50 μεταναστών και προσφύγων από τα νότια παράλια του Ηρακλείου προς την Ιταλία, τον Μάιο του 2018. Σχεδόν 12 ώρες από την αναχώρησή τους, το πλοιάριο άρχισε να βάζει νερά, οι επιβαίνοντες κινδύνευσαν να πνιγούν και υπήρξε επείγουσα κλήση στον αριθμό 112.

Κατά την ΕΛΑΣ, οι δύο υποθέσεις σχετίζονται καθώς κοινός συνδετικός κρίκος φέρεται ένας Σύρος, ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης με βαρύ παρελθόν. Συνήγοροι υπεράσπισης πάντως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητες υποθέσεις που συσχετίστηκαν από τις Αρχές προς εξυπηρέτηση δικονομικών σκοπών.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν λιμενικοί εντόπισαν τρεις μετανάστες από την Αίγυπτο, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλοίο της γραμμής για Πειραιά, τον Απρίλιο του 2017.

Οι τρεις Αιγύπτιοι περιέγραψαν καρέ-καρέ πώς ξεκίνησαν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Κρήτη όπου ανοιχτά των Σφακίων τούς παρέλαβε σκάφος και τους έβγαλε στην ξηρά, πού τους πήγαν και ποιοι τους μετέφεραν στα ΚΤΕΛ Ρεθύμνου με σκοπό να φθάσουν στο Ηράκλειο για να μπουν στο πλοίο της γραμμής.

«Θέλω να ζήσω»

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σε επίπεδο Ηρακλείου, αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση 30χρονης δικηγόρου από το Ιράκ. Η νεαρή δικηγόρος περιγράφει την περιπέτεια που έζησαν με τον σύζυγό της, μηχανικό στο επάγγελμα, και τα δύο παιδιά τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία και από κει στη Γερμανία, καταβάλλοντας 15.000 ευρώ.

Περιγράφει πώς βρέθηκαν στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου να διασχίζουν επί ώρες ένα βουνό μέχρι να φθάσουν σε απόκρημνη παραλία για να επιβιβαστούν με άλλους μετανάστες στο πλοιάριο. Αποκαλύπτει τον τρόμο που βίωσε μόλις αντίκρισε το σαπιοκάραβο, την άρνησή της να επιβιβαστούν φοβούμενη ότι θα πνιγούν και τη βία που τους άσκησαν για να τους βάλουν μέσα.

Είναι ανατριχιαστικό ότι πριν καλά-καλά ξεκινήσουν το ταξίδι, αντιλήφθηκαν την ύπαρξη μίας τρύπας από την οποία έμπαιναν νερά. «Όλοι φοβηθήκαμε και είπαμε στους τρεις που μας μετέφεραν να μας γυρίσουν πίσω γιατί θα βουλιάξουμε.

Αργότερα είδαμε ένα μεγάλο πλοίο. Τους είπα ότι θέλω να πάω με το μεγάλο σκάφος, να ζητήσουμε βοήθεια. Αυτοί μας είπαν ότι αν μας βοηθήσει, θα μας γυρίσει στην Ελλάδα. Τους είπα ότι δεν με ένοιαζε, ήθελα να ζήσω. Μου είπαν “όχι, θα πεις ότι θέλεις να πας στην Ιταλία”».

Από τις καταθέσεις μεταναστών που κινδύνευσαν να πνιγούν είχε προκύψει η δράση του αποκαλούμενου «doctor», παρατσούκλι Πακιστανού, με κομβικό ρόλο στο κύκλωμα. Για τον ρόλο του γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο βούλευμα. Ένας 30χρονος Πακιστανός μετανάστης, ο οποίος επίσης κινδύνευσε, καταθέτει ότι αυτός ο “doctor” είχε αναλάβει όλες τις διαδικασίες.

Αυτός πήγε να τον παραλάβει με ένα μαύρο αυτοκίνητο μαζί με άλλους μετανάστες. Μετά από μία διαδρομή περίπου 1,5 ώρας έφθασαν σε ένα μικρό βουνό. Εκεί περίμεναν πολλά άτομα. Παρέμειναν  για τρεις ημέρες σε ένα μικρό σπιτάκι.

Μετά τους έβαλαν να περπατήσουν για τρεις ώρες για να φθάσουν σε μία βραχώδη παραλία. «Περιμέναμε εκεί για περίπου μία ώρα. Οι άνθρωποι που μας μετέφεραν έκαναν σήμα με φακούς στο καράβι. Όταν είδαμε το πλοίο, αρνηθήκαμε να μπούμε γιατί ήταν παλιό. Μας έβαλαν με το ζόρι».