Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καταδίκη και ο εγκλεισμός στην φυλακή 53χρονης από τον Βόλο, μητέρας δύο παιδιών, η οποία έκανε χρήση πλαστού απολυτηρίου του Δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό για την επιβίωση της οικογένειάς της. Μία υπόθεση που είχε εκ διαμέτρου αντίθετη έκβαση από εκείνη που εκδικάστηκε προ μηνών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων με κατηγορούμενη μία δικαστική υπάλληλο, η οποία παραπέμφθηκε στο εδώλιο επίσης για πλαστογραφία που αφορούσε όμως σε πτυχίο της Νομικής.
Στην περίπτωση της δικαστικής υπαλλήλου το πρωτοβάθμιο δικαστήριο προχώρησε σε απαλλακτική απόφαση, κρίνοντας ότι τα αδικήματα που τελέστηκαν (πλαστογραφία και απάτη) ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος και ως εκ τούτου είχε παραγραφεί. Επιπλέον το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η προσκόμιση του πλαστού πτυχίου της Νομικής δεν είχε αιτιώδη σχέση με την υπηρεσιακή της αναβάθμιση. Η ανώτερη θέση στην οποία τοποθετήθηκε δεν απαιτούσε το επίμαχο πτυχίο αλλά ήταν επιλογή της προέδρου Πρωτοδικών. Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, φρόντισε να επιστραφεί στο Δημόσιο το επίδομα θέσης ευθύνης που ελάμβανε σε μηναία βάση.
Σαφέστατα πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις με κοινά χαρακτηριστικά, στη συνείδηση του κόσμου όμως οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Στη μία περίπτωση η 53χρονη καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή, στη δεύτερη περίπτωση η δικαστική υπάλληλος απαλλάχτηκε και επέστρεψε στην υπηρεσία της.
Ο εγκλεισμός της 53χρονης έχει διεγείρει το θυμικό της κοινής γνώμης που αναλογίζεται πόσοι και πόσοι καταχραστές του Δημοσίου έφυγαν από τις δικαστικές αίθουσες υπό καθεστώς ατιμωρησίας, με ποινές-χάδια.
Η 53χρονη καθαρίστρια πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 15ετή ποινή κάθειρξης. Σε δεύτερο βαθμό απαλλάχτηκε από την κατηγορία της πλαστογραφίας, κρίθηκε όμως ένοχη για την κατηγορία της απάτης και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις φυλακές της Θήβας. Το δικαστήριο έκρινε ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε οικονομικά. Όπως αποκαλύφθηκε, η γυναίκα έκανε το… ατόπημα να παραποιήσει το απολυτήριο του Δημοτικού ώστε να εμφανίζεται ως απόφοιτη ενώ στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μέχρι και την Ε’ τάξη.
Σύμφωνα με τον συνήγορο της καθαρίστριας, η οποία εργαζόταν με συνέπεια στον παιδικό σταθμό για 18 χρόνια, από την πλευρά τους έχουν κινηθεί οι διαδικασίες άσκησης αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης. Όπως ανέφερε, είχε ανάγκη τη δουλειά καθώς ο σύζυγος της ήταν τοξικομανής και είχε δύο μικρά παιδιά, τα οποία έπρεπε να μεγαλώσει.
Στο πλευρό της βρίσκονται συνάδελφοι της που σε ανακοίνωσή τους ζητούν την άμεση αποφυλάκιση της 53χρονης. «Η αστική Δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ’ Δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία».
Χιλιάδες υποθέσεις πλαστογραφίας υπό διερεύνηση
Όπως έγραψε πρόσφατα η «Π» εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει πλαστούς ή παραποιημένους τίτλους σπουδών για τον διορισμό τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους, κάποιοι με δύο ή τρεις πλαστούς τίτλους, έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Η πλειονότητα των πλαστών τίτλων έχει εντοπιστεί σε φορείς του Υπουργείου Υγείας (449), σε Υπουργεία (177), Δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135). Επιπλέον, 46 πλαστοί τίτλοι εντοπίστηκαν στην κατοχή υπαλλήλων που εργάζονταν σε φορείς του Υπουργείου Εργασίας, 46 σε εργαζόμενους ανεξάρτητων Αρχών και 17 σε φορείς του Υπουργείου Υποδομών.
Αναίρεση της απόφασης μελετά ο Άρειος Πάγος
Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η καταδίκη της καθαρίστριας σε κάθειρξη 10 ετών από το Πενταμελές Εφετείο με αποτέλεσμα η κατηγορούμενη να οδηγηθεί στη φυλακή.
Η κ. Δημητρίου ζήτησε να πάρει στα χέρια της την απόφαση, προκειμένου να τη μελετήσει για να κινηθούν οι διαδικασίες αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης.
Παράλληλα, η κ. Δημητρίου θα μελετήσει τη δικογραφία αλλά και το σκεπτικό της απόφασης, προκειμένου να ελεγχθεί εάν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για τα μέλη της σύνθεσης που εξέδωσαν την απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες οι δικηγόροι της καταδικασμένης καθαρίστριας να ζητήσουν και την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της μέχρι τη συζήτηση της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο.