κακοποίηση

Η ομόφωνη-για δεύτερη φορά-απόφαση ενοχής 52χρονου Ηρακλειώτη ότι κακοποιούσε την κόρη του από την ηλικία των 11 ετών ήταν η μεγαλύτερη δικαίωση για την 22χρονη σήμερα φοιτήτρια της Νομικής.

Λίγες ημέρες πριν είχε ακούσει την ίδια της την αδερφή να την αποκαλεί μυθομανή, καταλογίζοντάς της ότι από ένα καπρίτσιο έφθασε στο σημείο να καταστρέψει τον πατέρα τους και να διαλύσει την οικογένειά τους.

Κατά την υπερασπιστική γραμμή, η καταγγέλλουσα επινόησε όλα αυτά τα απεχθή ψεύδη  για να εκδικηθεί τον πατέρα της, τον οποίο μισούσε επειδή ήταν φοβερά αυστηρός, την περιόριζε και τη μείωνε για την συμπεριφορά, το ντύσιμο της, τις επιλογές της με τα αγόρια.

Με αυτόν τον τρόπο θα κατάφερνε να αντιστρέψει και το κλίμα μέσα στο σπίτι καθώς τα τρία αδέρφια της είχα αρχίσει να την επικρίνουν λόγω των συνεχών συγκρούσεων με τον πατέρα τους. Η αδερφή της κατέθεσε με έμφαση στο δικαστήριο ότι τη χρησιμοποίησε για να κερδίσει τη χειραφέτηση της και την απόλυτη ελευθερία της.

Στο πλευρό της 22χρονης βρίσκεται η μητέρα της, η οποία είχε χωρίσει με τον πατέρα τους πολύ πριν αποκαλυφθούν τα όσα συνέβαιναν μέσα στο σπίτι τους, αλλά και ο αδερφός της, ο οποίος επίσης σήμερα είναι φοιτητής.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλλει στον πατέρα συνολική ποινή κάθειρξης 32 ετών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα η συνολική ποινή κάθειρξης καθορίστηκε στα 12 έτη και 9 μήνες. Για δικαίωση της εντολέως του έκανε λόγο ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ. Κωνσταντίνος Κουτρουμπής.

Ο 52χρονος πατέρας, ο οποίος επιμένει στην αθωότητά του, θα επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Η 22χρονη φοιτήτρια της Νομικής κατέθεσε   ότι το μαρτύριο της ξεκίνησε στην ηλικία των 11 ετών.

Όπως είπε, δεν γνώριζε  ότι αυτό το πράγμα ήταν βιασμός, ήξερε όμως ότι δεν το ήθελε, δεν της άρεσε και προσπαθούσε να αντιδράσει στο μέτρο που μπορούσε. Υποστήριξε ότι ο πατέρας της την εκβίαζε συναισθηματικά και αυτό την ανάγκαζε να συμβιβάζεται και να υποχωρεί.

Σε αυτό το αδιέξοδο συνέβαλε και η διαταραγμένη σχέση των γονιών τους, οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις και οι καβγάδες στο σπίτι που εντέλει οδήγησαν στον χωρισμό τους και στην απομάκρυνση της μητέρας, η οποία παρουσιαζόταν από τον πατέρα τους ως ψυχολογικά ασταθής.

«Έπρεπε να υπομένω τα διάφορα που ζητούσε. Μου έλεγε ότι αν δεν τον στήριζα, από ποιον  θα έπαιρνε δύναμη να δουλέψει για  να μας συντηρήσει, να προχωρήσει η οικογένεια… Αν δεν πήγαινε στη δουλειά, ποιος θα πλήρωνε τα φροντιστήριά μας…

Αναγκαζόμουν να συμβιβαστώ με τους όρους του… Μου έλεγε ότι θα με σταματήσει από το σχολείο. Εγώ το σχολείο το έβλεπα σαν διέξοδο. Έπρεπε να συμβιβαστώ για να συνεχίσω να πηγαίνω».

Η κοπέλα κατέθεσε ότι μετά τον χωρισμό με τη μητέρα τους, οι απαιτήσεις του πατέρα από εκείνη γίνονταν όλο και πιο έντονες. «Δεν με άφηνε να κάνω ούτε ένα μπάνιο… Ξυπνούσα στις 5 τα ξημερώματα να φτιάξω το πρωινό των αδερφών μου.

Κατά τις έξι έμπαινα να κάνω μπάνιο και εκείνος ερχόταν και με κοιτούσε. Δεν μπορούσα να φωνάξω. Έπρεπε να το υπομείνω μέχρι να τελειώσει…».

Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει  ότι οι επαφές με τον πατέρα γίνονταν με συχνότητα και παντού: στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στα χωράφια, στη γεώτρηση… Αυτός θεωρούσε ότι ήταν ερωτευμένοι και ότι ο Θεός τού είχε στείλει εκείνη ως δώρο για να τον στηρίζει.

Ερωτήθηκε επίμονα από την έδρα γιατί δεν αντέδρασε περισσότερο από μία ηλικία και μετά που είχε πια μεγαλώσει. Ερωτήθηκε έντονα από τους συνηγόρους υπεράσπισης γιατί δεν ακολούθησε τη μητέρα της ώστε να γλιτώσει τον εφιάλτη των βιασμών, όπως έχει καταγγείλει.

Η 22χρονη ανέφερε ότι δεν έφυγε γιατί σκεφτόταν τα αδέρφια της που θα έμεναν πίσω, ανησυχούσε μήπως ο πατέρας πείραζε και τις αδερφές της, από την άλλη παραδέχτηκε ότι η ίδια και τα αδέρφια της ήταν οικονομικά εξαρτώμενοι από τον πατέρα τους. Συμβιβαζόταν επειδή άλλοτε την εκβίαζε και επηρέαζε την ανοχή της και άλλοτε της ασκούσε βία.