40 ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ 8 ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ «ΣΤΕΡΝΕΣ» Διεθνής εξερευνητική αποστολή στα Λευκά Όρη της Κρήτης

Μια κρίσιμη χρονιά για την εξερεύνηση του   σπηλαιοβαράθρου «Στέρνες», το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 βαθύτερων σπηλαίων της Ελλάδας (-616μ.) ξεκινά σήμερα στα Λευκά Όρη.

Την εξερεύνηση θα κάνει για 7η χρονιά  διεθνής αποστολή  στην οποια  θα συμμετέχουν πάνω από 40 σπηλαιολόγοι από 8 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Ισραήλ, Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία) θα συγκατοικήσουν για 15 μέρες ως και τις 10 Σεπτεμβρίου, στην τοποθεσία Χώσες- Αμμουτσερά, κάτω από την κορυφή Στέρνες (2010μ.), σε μια οργανωμένη κατασκήνωση βάσης από όπου θα γίνεται η διαχείριση των ομάδων εξερεύνησης και μελέτης του σπηλαιοβαράθρου.

Της όλης αυτής προσπάθειας ηγείται ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης με την υποστήριξη κάθε χρόνο του Δήμου Σφακίων και της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής  Ομοσπονδίας.

Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη, δεδομένων των εντυπωσιακών ανακαλύψεων που έγιναν στην τελευταία αποστολή του 2022: πάνω από 2 χιλιόμετρα καινούργιων αγωγών σε βάθος -600 μ., εντυπωσιακός σπηλαιοδιάκοσμος με μικροκρυστάλλους που σπάνια συναντάμε σε σπήλαια των Λευκών Ορέων, ενδημικά είδη πανίδας που χρήζουν περαιτέρω μελέτης από εργαστήρια εντός κι εκτός της Ελλάδος, είναι μερικά μόνο από τα νέα ευρήματα που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας σπηλαιολογικής κοινότητας.

Σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η ομάδα ελπίζει να ανακαλύψει στοιχεία που θα επιτρέψουν μια αναθεώρηση των υπαρχόντων μοντέλων ορογέννησης των Λευκών Ορέων, πράγμα που θα επιτρέψει στους ειδικούς να καταλάβουν καλύτερα και την υδρολογία του ορεινού όγκου.

Να σημειώσουμε πως φέτος για πρώτη φορά, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μέχρι σήμερα εξερευνήσεων στο 18ο Παγκόσμιο Σπηλαιολογικό Συνέδριο, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης κατάφερε να προσελκύσει βοήθεια και από την Παγκόσμια Σπηλαιολογική Ένωση και από την Αμερικανική Σπηλαιολογικη Εταιρία, φορείς που αναγνωρίζουν και τις δυσκολίες της εξερεύνησης ενός τέτοιου βαράθρου αλλά και τις προσδοκίες για τα χρήσιμα στην επιστήμη αποτελέσματα της εξερεύνησης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία της αποστολής: [email protected], +306972496916.