Δύο εμπειρογνώμονες ερευνούν από χθες τα αίτια της πυρκαγιάς
Δύο εμπειρογνώμονες ερευνούν από χθες τα αίτια της πυρκαγιάς

Μαρτυρίες φοιτητών αλλά και άλλων ατόμων που βρίσκονταν το πρωί της Κυριακής στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης που κάηκαν φαίνεται να ρίχνουν φως στο ερώτημα από πού ξεκίνησε η καταστροφική για τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος πυρκαγιά.

Οι μαρτυρίες αυτές δείχνουν, χωρίς να είναι ακόμα απόλυτα εξακριβωμένο, ότι οι πρώτες φλόγες ίσως ξεπήδησαν από το υπόγειο της Η’ πτέρυγας του Πανεπιστημίου, αν και όπως λένε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής «αυτή η διαπίστωση δεν είναι η τελική, αλλά μία ένδειξη που εξακολουθεί να ελέγχεται».

Εντωμεταξύ, χθες τη διερεύνηση των αιτιών πέρα από τους ανακριτικούς υπαλλήλους από Κρήτη και Αθήνα, ανέλαβαν και δύο εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν. Πρόκειται για έναν ειδικό πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών,  πρώην πυροσβέστη, και έναν μηχανικό – ηλεκτρολόγο, οι οποίοι έχουν προσφέρει και στο παρελθόν τις υπηρεσίες τους σε περιστατικά που σημειώθηκαν στην Κρήτη.

Ένα στοιχείο πάντως που εξακολουθεί να κάνει εντύπωση σε στελέχη του Π.Σ είναι οι διαπιστώσεις που κάνουν για τη λειτουργία της φοιτητικής εστίας, για το ποιοι δηλαδή είχαν δικαίωμα διαμονής και πόσοι είχαν τη δυνατότητα, ελλείψει ελέγχων, πρόσβασης σε αυτή, χωρίς να σημαίνει ότι έχει σχέση ή όχι το στοιχείο αυτό με την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Κατεστραμμένο κτήριο

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος Ιωάννης Μαραγκάκης, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Το κατεστραμμένο κτήριο ήταν ένα παλιό κτήριο της περιόδου του 1980 με κάποιες μετασκευές που έγιναν το 1990.

Εκείνη την εποχή δεν δινόταν και μεγάλη προσοχή στην πυρασφάλεια των κτηρίων, με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που έγινε.

Από τότε που κτίστηκε το κτήριο η πραγματικότητα είναι πως άλλαξαν πολλές πρυτανικές Αρχές και δεν είχε δοθεί η σημασία ώστε να χορηγηθεί πιστοποιητικό πυροπροστασίας ή κάποια μελέτη πυρασφάλειας να έχει υποβληθεί στην υπηρεσία. Η πραγματικότητα, επίσης, είναι πως εκείνα τα χρόνια ήταν διαφορετικές οι σχετικές διατάξεις».

Ο κ. Μαραγκάκης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη φωτιά ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση, «… οι πυροσβέστες υπερέβαλαν εαυτούς και δη σε μία μάχη που δόθηκε εντός οικιστικού περιβάλλοντος για εννέα ώρες. Τελικά, καταφέραμε και θέσαμε την πυρκαγιά σε έλεγχο με τη βοήθεια και του αρχηγείου που απέστειλε το ελικόπτερο. Σχετικά με το ζήτημα στάθμευσης πυροσβεστικού ελικοπτέρου ΕΡΙΚΣΟΝ καναδικής κατασκευής, που έχει τεθεί από την Αντιπεριφέρεια, πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο θα αποφασίσει το Αρχηγείο μας. Όμως, σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητά του θα έλεγα πως ειδικά την αντιπυρική περίοδο είναι ό,τι καλύτερο για το νησί».