Απίστευτες καταστροφές, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν ακόμα και το 100%, είναι αυτές που αντίκρυσαν τα μέλη του κλιμακίου του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκαν τις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Οι εικόνες είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές αφού επλήγησαν αμπέλια, ελαιόδεντρα, δέντρα, κηπευτικά ακόμα και σιτηρά σε πολλές περιοχές, αλλά, όπως φαίνεται, η χειρότερη διάσταση των καταστροφών να είναι πως δεν προβλέπονται αποζημιώσεις σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό αφορά στις ελιές που δεν αποζημιώνονται, καθώς δεν βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης.
Η πρώτη εκτίμηση των γεωπόνων δείχνει ποσοστά καταστροφών πολύ υψηλά και έτσι αναμένεται να ξεκινήσουν τη δήλωση των ζημιών οι παραγωγοί. Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αποτελούνταν από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Νίκο Δασκαλάκη, τους επόπτες Γιώργο Νοδαράκη και Γιάννη Γιακανίκη. Μαζί τους βρέθηκε στην περιοχή και ο εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενούς τομέα Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Όπως διαπίστωσαν κατά την επίσκεψή τους, η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική σε ελιές, αμπέλια, κηπευτικά και σιτηρά. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε χωριά στο Δήμο Γόρτυνας καθώς και την Αγία Βαρβάρα, τα Μούλια και τη Μεγάλη Βρύση. Επίσης, επλήγησαν και περιοχές στο νότιο τμήμα του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. Ωστόσο, ζημιές αναφέρονται και σε περιοχές όπως το Ασήμι, το Αλάγνι και το Αρκαλοχώρι ενώ η χαλαζόπτωση συνεχίστηκε και χθες. Η νέα καταιγίδα εκδηλώθηκε στον Προφήτη Ηλία, την Αυγενική, το Χουδέτσι, τις Αρχάνες και τη Βιάννο, με χαλάζι στο μέγεθος ρεβυθιού.
Ολοκληρωτική καταστροφή
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ, κ. Νίκο Δασκαλάκη, σε ορισμένα σημεία, όπου η ένταση ήταν σφοδρότατη και το μέγεθος του χαλαζιού πολύ μεγάλο, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια στην φάση αυτή καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ σε αντίθεση με τις ελιές, όπου στην παρούσα καλλιεργητική φάση οι ζημιές είναι μη καλυπτόμενες.
Το στάδιο πριν τον Ιούνιο την κομπόδεση δεν καλύπτεται πλην του παγετού, διευκρίνισε. Ωστόσο η χαλαζόπτωση επηρέασε και την ελαιοκαλλιέργεια, καθώς έριξε σε αρκετές περιπτώσεις τις ταξιανθίες στις κορυφές των ελαιοδέντρων. Όπως έγινε γνωστό, το σύστημα θα ανοίξει από τη Δευτέρα για τη δήλωση των ζημιών από τους παραγωγούς.
Σοβαρή η κατάσταση και στη Βιάννο
Ως ιδιαιτέρως σοβαρή περιέγραψε την κατάσταση και στο Δήμο Βιάννου ο δήμαρχος, Παύλος Μπαριτάκης. Σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο που συνοδευόταν με φωτογραφίες ο κ. Μπαριτάκης ανέφερε: «Ένα πεντάλεπτο ραγδαίας χαλαζόπτωσης δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στις καλλιέργειες πολλών περιοχών του Δήμου μας. Περιοχές Εμπάρου, Χόνδρος, Μέση, Μάρθα δέχθηκαν την πίεση της μεσημβρινής χαλαζόπτωσης.
Άμεση επικοινωνία με τον διευθυντή ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκο Δασκαλάκη, και τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα, Σταύρο Τζεδάκη, και ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις καλλιέργειες. Αναμένεται η εκτίμηση της κατάστασης και οι περαιτέρω ενέργειες».
Αυτοψία και από Λ. Αυγενάκη
Στις περιοχές που επλήγησαν της Μεσσαράς βρέθηκε άμεσα ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, προχωρώντας σε επιτόπια αυτοψία στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, Άνω Μούλια, Πρεβελιανά και Μεγάλη Βρύση, όπου οι ζημιές σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές είναι εκτεταμένες.
Μαζί του βρέθηκαν ο δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Σταύρος Τζεδάκης, ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας, Γιώργος Φωτάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για την Ύπαιθρο,
Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Η παρουσία μας εδώ έχει σκοπό να στηρίξει τους ανθρώπους της παραγωγής, αλλά και να εξασφαλίσει πως οι διαδικασίες αποκατάστασης δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια. Η τοπική κοινωνία πρέπει να νιώσει ότι έχει δίπλα της οργανωμένο κράτος. Και αυτό κάνουμε πράξη».
Ο δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης, δήλωσε: «Το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές και προκάλεσε ζημιές μεγάλης κλίμακας. Συντονισμένα με όλους τους εμπλεκόμενους θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν από μεγάλες ζημιές καθώς και για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές του Δήμου μας».