το «Μαρίνα»

Το μεγάλο κεφάλαιο της δημιουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του ενετικού λιμανιού βάζει μπροστά η Λότζια, που εμφανίζεται αποφασισμένη ενόψει της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, να διευρύνει το μέτωπο της διεκδίκησης της και στο «Μαρίνα» το λιμενικό περίπτερο, το ΚΤΕΛ και το Θεατρικό Σταθμό. Δηλαδή σε όλες τις δομές στις οποίες δεν αναπτύσσεται λιμενική δραστηριότητα αλλά συνδέονται ενεργά με τις λειτουργίες της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο σημείο αναφοράς της ιστορίας και των κατοίκων της.

Την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει τη συγκρότηση του νέου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του ενετικού λιμανιού, μετά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη ότι το μνημείο εξαιρείται από το σχεδιασμό της αξιοποίησης του λιμανιού του Ηρακλείου με την εμπλοκή ιδιωτών. Όπως εξηγεί ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Περιουσίας κ. Μανόλης Βασιλάκης, το πρώτο κεφάλαιο που μας ενδιαφέρει να κλείσει, αφορά στη διαχείριση του ενετικού λιμανιού μετά τις ξεκάθαρες πολιτικές δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού ότι δεν θα περιληφθεί στο πακέτο της ιδιωτικοποίησης.

Ο κατάλληλος φορέας για τη διαχείριση του είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δια μέσω του οποίου η ευθύνη της λειτουργίας του περνά στο Δήμο που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε ένα τόσο σημαντικό για την ιστορία και τη λειτουργία της πόλης μνημείο. Ο κ. Βασιλάκης τονίζει ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα σύστασης και λειτουργίας δημοτικών ταμείων με επταμελή διοίκηση στην οποία συμμετέχει ο εκάστοτε λιμενάρχης. Η πρόταση του Δημάρχου κ. Β.Λαμπρινού είναι να εκπροσωπείται και η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ποια θα είναι η υπόλοιπη σύνθεση των μελών του.

 Ανοίγει το κάδρο των διεκδικήσεων του ο Δήμος Ηρακλείου

Η πρόταση της δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αφορά μόνο τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά τη διεύρυνση της διεκδίκησης του Δήμου Ηρακλείου σε ό,τι αφορά στις  δομές του λιμανιού που  δεν  συνδέονται με λιμενική δραστηριότητα. Έτσι στην προμετωπίδα της διεκδίκησης του Δήμου Ηρακλείου εκτός από το «Μαρίνα» που είναι κρίσιμο ζητούμενο για τη Λότζια, τίθεται και το λιμενικό περίπτερο, ο σταθμός αναμονής και το κυλικείο του  ΚΤΕΛ…

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο κ. Βασιλάκης, διεκδικούμε την παραχώρηση του καφέ Μαρίνα που βρίσκεται στο χώρο του ενετικού λιμανιού, και το διαχειρίζεται ο Δήμος Ηρακλείου δια μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων του εδώ και 35 χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του και έχει προσλάβει προσωπικό για τη λειτουργία του.

Αντίστοιχα ο Θεατρικός Σταθμός, είναι το πρώτο δημοτικό θέατρο του Ηρακλείου, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 μαζί με το γειτονικό κτήριο που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως σταθμός υπεραστικών λεωφορείων με πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων για να χρησιμεύσει ως αποθήκη σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα. Μετά τις εκτεταμένες επιχωματώσεις  που έγιναν στο πλαίσιο έργων κατά τη δεκαετία του 1960, τα δύο κτήρια δεν ήταν πια παραθαλάσσια και έπαυσαν να χρησιμοποιούνται ως αποθήκες.

Η μελέτη για τη διαμόρφωση της ανατολικής αποθήκης ξεκίνησε το 1986 και ακολούθησαν εργασίες συντήρησης και μετατροπής της σε χώρο κατάλληλο να στεγάσει τις ανάγκες ενός θεατρικού σταθμού χωρίς εξεζητημένα αρχιτεκτονικά ευρήματα έτσι ώστε να διασωθεί το εξωτερικό ύφος του κτηρίου. Μετά το πέρας των εργασιών το 1989, έχει φιλοξενήσει αναρίθμητες θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις επαγγελματικών και ερασιτεχνικών συνόλων και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τόσο το Μαρίνα όσο και ο Θεατρικός Σταθμός δε συμβάλλουν στην εκτέλεση των λιμενικών εργασιών που είναι η διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων αλλά εδώ και χρόνια αξιοποιούνται από το Δήμο έχοντας πλέον συνδεθεί αναπόσπαστα με την ιστορία της πόλης μας και αποτελούν σημείο αναφοράς της ζωής των κατοίκων.

Όπως μάλιστα περιγράφει ο κ. Βασιλάκης το εκλογικό έτος 1982 συνεργάτες του Μάνου Χατζηδάκι που ετοίμαζαν τον «Μουσικό Αύγουστο» ανακάλυψαν τον Θεατρικό Σταθμό, με σκοπό να φιλοξενηθούν εκεί οι εκδηλώσεις του. Την ίδια χρονιά ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου με απόφαση του οργάνου παραχωρήθηκε η διαχείριση του Θεατρικού Σταθμού στην πρώην ΔΕΠΤΑΗ.