Σεξουαλική παρενόχληση σε πολύ υψηλά ποσοστά που προκαλούν έκπληξη, ανησυχητικές ρατσιστικές συμπεριφορές και εργασιακή εκμετάλλευση την οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, περιλαμβάνει συχνά η καθημερινότητα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέρειες, ψητοπωλεία, μπάρ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία και άλλους χώρους εστίασης σε όλη την Κρήτη.
Αποκαλυπτική ήταν η έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο Ηράκλειο, η οποία αμφισβητείται ωστόσο από τους επαγγελματίες του επισιτισμού και της διασκέδασης.
Ο Σύνδεσμός τους εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι τα αποτελέσματά της, στοχοποιούν και προσβάλλουν τον κλάδο. Τι δείχνει όμως η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1900 εργαζόμενοι;
Η ταυτότητα
Η έρευνα διεξήχθη με στόχο την διερεύνηση των εργασιακών συνθηκών και των εκπαιδευτικών αναγκών στο χώρο της εστίασης, με σκοπό τη βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα αυτό.
Αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Ηρακλείου, για λογαριασμό του οποίου διεξήχθη και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η διεξαγωγή, συγκέντρωση και ανάλυση των αποτελεσμάτων καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων έγινε από την 3win Action.
Τα αποτελέσματα προέρχονται από ένα δείγμα 1893 εργαζομένων που συμμετείχαν, απαντώντας μια σειρά ερωτήσεων, σε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν διαδικτυακά μέσω Google forms από 01/07/2024 έως 31/07/2024.
Ηλικίες και φύλα
Σε σχέση με το φύλο των συμμετεχόντων, η πλειοψηφία ήταν άνδρες, αποτελώντας το 57,80% του δείγματος, ενώ οι γυναίκες αποτελούσαν το 42,20%. Η Οικογενειακή Κατάσταση των συμμετεχόντων ήταν 57,30% έγγαμοι, ενώ 42,70% ήταν άγαμοι.
Όσον αφορά την Ηλικιακή Κατανομή, οι συμμετέχοντες ήταν κατανεμημένοι σε διάφορες ηλικιακές ομάδες με την πλειοψηφία (34,50%) να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 34-41 ετών.
Ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 18-25 ετών (21,80%), 26-33 ετών (15,50%), 42-50 ετών (14,50%), 51-58 ετών (8,20%) και άνω των 59 ετών (5,50%). Αυτό δείχνει ότι η έρευνα είχε μια ποικιλία ηλικιών, αλλά κυρίως συγκέντρωσε άτομα μεταξύ 18 και 41 ετών.
Περιοχές εργασίας
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (55%) εργάζονται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ηράκλειο είναι η κύρια επιχειρηματική περιοχή μεταξύ των συμμετεχόντων.
Τα Χανιά ακολουθούν με 15,60%, ενώ το Λασίθι και το Ρέθυμνο έχουν παρόμοια ποσοστά, 11,70% και 10,40% αντίστοιχα. Ένα ποσοστό συμμετεχόντων (7,30%) εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός της Περιφέρειας Κρήτης.
Πού δουλεύουν
Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (59,1%) εργάζεται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ή κέντρα συνεστιάσεων / catering.
Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία απασχόλησης είναι οι καφετέριες / μπιστρό, με 19,1%, κάτι που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου είναι επίσης σημαντικές για την αγορά εργασίας.
Τα μπαρ / κλαμπ / κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και τα ταχυφαγεία / ψητοπωλεία / καφεκοπτεία / διανομή τροφίμων ή πακέτων, κατέχουν μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στην έρευνα, 8% και 9,3% αντίστοιχα.
Οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία / πατισερί / τζελατερία έχουν το μικρότερο ποσοστό εργαζομένων που συμμετείχαν (4,5%).
Συνθήκες εργασίας με πολλή εκμετάλλευση
Σημαντικός αριθμός εργαζομένων δεν λαμβάνει τα νόμιμα ένσημα και προσαυξήσεις. Επίσης, υπάρχει και ένα ποσοστό που συμφωνεί σε χαμηλότερες αμοιβές, δείχνοντας αδυναμία διαπραγμάτευσης ή αναγκαστικές συνθήκες.
Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα με την καταγραφή των ημερών εργασίας και τις προσαυξήσεις στα ένσημά τους, ενώ κάποιοι αναφέρουν αναγκαστική επιστροφή των δώρων και επιδομάτων.
Οι συμμετέχοντες εργάζονται σε διάφορα πόστα, αλλά φαίνεται πως ο φόρτος εργασίας είναι συχνά μεγάλος. Ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 8 ώρες την ημέρα, συχνά χωρίς τα απαραίτητα ρεπό, κάτι που οδηγεί σε εξάντληση και κακή ισορροπία εργασίας-ζωής.
Η έλλειψη ξεκούρασης επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα και την υγεία των εργαζομένων.
Επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων έχει σκεφτεί να αλλάξει επαγγελματικό κλάδο, λόγω των άσχημων συνθηκών εργασίας.
Δηλώνουν 7 στους 10 ότι παρενοχλήθηκαν
Όπως τονίζεται στην έρευνα:
• Ένα ανησυχητικό 67,5% των εργαζομένων έχει βρεθεί αντιμέτωπο με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, κάτι που δείχνει την ανάγκη για αυστηρότερη εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
• Ο ρατσισμός είναι επίσης ένα υπαρκτό πρόβλημα, με το 61,4% των εργαζομένων να αναφέρει ρατσιστικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας τους.
Τι προτείνεται
Αυτά που προτείνονται, μεταξύ άλλων, είναι: Καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και ρατσιστικών φαινομένων
• Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων / ημερίδων / ενημερώσεων από ειδικούς, που αφορούν την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και των ρατσιστικών συμπεριφορών.
Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες αναφοράς τέτοιων περιστατικών. Αυστηρή πολιτική καταγγελιών: εφαρμογή αυστηρών πολιτικών που ενθαρρύνουν την αναφορά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και ρατσιστικών φαινομένων, με εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας και της προστασίας των θυμάτων.
Τήρηση της νομοθεσίας και έλεγχοι: οι εργοδότες θα πρέπει να εφαρμόζουν πιο αυστηρούς κανονισμούς και οι αρχές να διενεργούν συχνούς ελέγχους για την τήρηση των πολιτικών κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και των διακρίσεων.
Επαγγελματίες: «Μας στοχοποιεί και μας προσβάλλει»
Μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης ν.Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας:
«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού και τουρισμού Ν. Ηρακλείου καθώς και τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδικάτου, κ. Μιχάλη Ριζικιανάκη, σχετικά με την κακοποίηση και την άσχημη συμπεριφορά κατά των εργαζομένων στην εστίαση του Ηρακλείου.
Ο ΣΕΕΔΝΗ στην προσπάθεια του να αναδείξει το θέμα και να συμβάλει στην προστασία των εργαζόμενων αλλά και τον επιχειρηματιών του κλάδου του, καθώς τίθεται σοβαρό θέμα, ζητά όπως απαντηθούν τα εξής:
1. Ποια ήταν η μεθοδολογία της έρευνας από την εταιρεία που ανάλαβε την υλοποίηση;
2. Γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν οι εργαζόμενοι του τουρισμού στην έρευνα;
3. Γιατί η Περιφέρεια Κρήτης υποστήριξε μια τέτοια έρευνα και με τι κριτήρια εξασφάλισε την αρτιότητα της;
4. Υπήρξαν καταγγελίες εργαζομένων;
5. Ποια η σχέση του Προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού Ν. Ηρακλείου με τα καταστήματα της ΔΕΠΑΝΑΛ του Δήμου Ηρακλείου και αν έγινε η συγκεκριμένη έρευνα και σε αυτά;
6. Σε δήλωση στα ΜΜΕ του Προέδρου του σωματείου εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού κ. Μιχάλη Ριζικιανάκη, «Αυτά που γνωρίζαμε αποδεικνύονται τώρα και στην έρευνα». Τι ακριβώς γνώριζαν; Υπήρχαν καταγγελίες από εργαζομένους στο Συνδικάτο; Και αν ναι, κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες αρχές; Αν κοινοποιήθηκαν ζητάμε ενημέρωση, πότε και για τι αριθμό περιπτώσεων μιλάμε, και γιατί όχι στο Σύνδεσμο μας;
7. Η χρηματοδότηση της έρευνας, από ποιον έγινε;
8. Γιατί τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν αναρτηθεί πουθενά μέχρι αυτή τη στιγμή;
Η ανακοίνωση καταλήγει:
«Όλα τα παραπάνω, στοχοποιούν και προσβάλλουν τον κλάδο του επισιτισμού και θίγουν την δημόσια εικόνα των επιχειρηματιών καθώς και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων επηρεάζοντας τους εργαζόμενους δημιουργώντας τους αποστροφή από τον κλάδο.
Είναι λυπηρό για έναν κλάδο που απασχολεί τόσους εργαζομένους και επιφέρει τόσα έσοδα στην οικονομία, να στοχοποιείται τόσο.