φτώχεια - συσσίτια

Βαθαίνει η φτώχεια και η οικονομική ανέχεια στο Ηράκλειο, όπως αυτή καταγράφεται από όλους τους δείκτες των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών της Λότζια, αλλά κυρίως από τις πιέσεις που ασκούνται από ανθρώπους που έχουν μείνει μετέωροι επαγγελματικά, καθώς δραστηριοποιούνται στον τομέα του επισιτισμού και του τουρισμού που έχει υποστεί βαρύ οικονομικό πλήγμα από την πανδημία.

Η δεύτερη καραντίνα είναι φανερό ότι έχει επιφέρει ένα νέο ισχυρό οικονομικό σοκ στην τοπική κοινωνία καθώς δεκάδες οικογένειες ζουν με την απερίγραπτη αγωνία της οικονομικής επιβίωσης, της επαγγελματικής αβεβαιότητας, και τον τρόμο της ανεργίας.

Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, -το οποίο δίδεται σε ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας-  στο Δήμο Ηρακλείου τη χρονιά που πέρασε κατατέθηκαν 17.553 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 27.323 άτομα. Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση κατά 16% στις επισκέψεις στο κοινωνικό ιατρείο, τη χρονιά που πέρασε όπως αντίστοιχα αυξήθηκε και ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο κοινωνικό φαρμακείο.

Σε ό,τι αφορά στα συσσίτια που δίδονται από τα ιδρύματα Καλοκαιρινού, οι νεοεισερχόμενες αιτήσεις για το 2019, ήταν 87 που αντιστοιχούν σε 295 μέλη, ενώ αντίστοιχα το 2020 καταγράφηκαν 107 νέες  αιτήσεις που αφορούν σε 308 μέλη. Επίσης στο παντοπωλείο των Ιδρυμάτων το 2019 καταγράφηκαν 35 νέες αιτήσεις και το 2020 συγκεντρώθηκαν αντίστοιχα 74 νέες αιτήσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

«Οι κοινωνικές υπηρεσίες καταγράφουν αυξητική τάση στον αριθμό των συμπολιτών μας που απευθύνονται στον Δήμο για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες.(επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τρόφιμα, φάρμακα, συσσίτια κλπ.)» τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κ. Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη.

Ρένα Παπαδάκη - Σκαλίδη

Η ίδια παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση και από ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που προέρχεται από τον τομέα του επισιτισμού και του τουρισμού που αφενός εκφράζει την αγωνία του για το επαγγελματικό του μέλλον και το φόβο που προκαλεί το ενδεχόμενο να βυθιστεί στο δίχτυ της ανεργίας, αφετέρου προσπαθεί να σταθεί αλληλέγγυο και υποστηρικτικό σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων του κλάδου που δοκιμάζονται σκληρά.

Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται συναντήσεις με σωματεία και εκπροσώπους του κλάδου που εκφράζουν φόβο για το πόσες επιχειρήσεις του επισιτισμού και του τουρισμού θα παραμείνουν όρθιες και μετά τη λήξη της καραντίνας και ποιος θα είναι ο αριθμός των ατόμων που θα απορροφήσουν.

Παράλληλα, ζητούν βοήθεια και για συμπολίτες μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολα ζητήματα σε ό,τι αφορά στην επιβίωση τους τους οποίους ο δήμος με όλες τις δυνάμεις του βοηθά.

Αύξηση επισκέψεων στο κοινωνικό ιατρείο και εγγεγραμμένων στο κοινωνικό φαρμακείο

Αύξηση καταγράφηκε την περσινή χρονιά σε ό,τι αφορά στις επισκέψεις στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Ηρακλείου, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε και ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο κοινωνικό φαρμακείο, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούσαν μόνοι τους να αγοράσουν τα φάρμακα τους.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, το Κοινωνικό  Ιατρείο του Δήμου που λειτουργεί ως 4η ΤΟΜΗ και βρίσκεται στην οδό Υακίνθου 9 Τάλως (2810 319670) την περσινή χρονιά κατέγραψε αύξηση κατά 16% στις επισκέψεις στο σύνολο της δραστηριότητας του και  στους γενικούς οικογενειακούς γιατρούς.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι κατέγραψε αύξηση 18 %  και για τους μη εγγεγραμμένους γεγονός που αντανακλά το επίπεδο συνεργασίας του Δήμου με τους εμπλεκόμενους φορείς, Κέντρο Αστέγων, το ΚΕΘΕΑ και την ετοιμότητα του να ανταποκριθεί σε ανθρώπους που δεν είχαν πού να απευθυνθούν.

Αντίστοιχα το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηρακλείου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό Κυδωνίας 5 (τηλέφωνο 2810 289874) το 2020 αύξησε τον αριθμό των εγγεγραμμένων από 232 που ήταν το 2019, πέρυσι έφτασαν τους 317, ενώ παράλληλα εξυπηρέτησε και 107 έκτακτα περιστατικά.

Οι παροχές

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κ. Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, «μπροστά στη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας που βιώνουμε, η κινητοποίηση του Δήμου Ηρακλείου υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες, προκειμένου να αισθανθούν οι πολίτες ότι ο Δήμος είναι δίπλα τους.

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες ενισχύθηκαν και από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης εργαστήκαμε εντατικά σε μια πολυεπίπεδη προσπάθεια, ώστε όλοι όσοι έχουν ανάγκη τη στήριξη του Δήμου, να μη την στερηθούν. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν  μπορούν να απευθυνθούν στη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης  2813409990,καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και Σαββατοκύριακα.

Επίσης στη γραμμή Βοήθειας:281340999 καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και Σαββατοκύριακα ,για ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν(ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες). Μέσα από το  Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι συμπολίτες μας μπορούν να καλύψουν κατ΄ οίκον ανάγκες των δημοτών εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (προσφορά φαγητού, αγορά φαρμάκων, ψώνια κλπ)

Επίσης έχει ενισχυθεί το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο με προμήθειες και χορηγίες επιχειρηματιών. Παρέχονται συσσίτια (Ιδρύματα Καλοκαιρινού), μπορούν να απευθυνθούν στο κοινωνικό Φαρμακείο στο Δημοτικό Ιατρείο που είναι ανοικτό για όλους τους δημότες. Διατίθενται πρωινά γεύματα καθημερινά σε 350 μαθητές και γίνεται διανομή ξυλείας θέρμανσης, από όπου ως τώρα έχουν διανεμηθεί 50 τόνοι.

Διαβάστε επίσης σχετικά: