Το αστεροσκοπείο Σητείας σε μακέτα

Ποιος να το περίμενε ότι ο… πόλεμος των άστρων θα αφορούσε μια όμορφη, αλλά και ταπεινή περιοχή της ανατολικής Κρήτης; Ναι, στη Σητεία έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος αστρικός πόλεμος για το πού και πώς θα γίνει το… Αστεροσκοπείο! Ένα πρόγραμμα που κέρδισε η περιοχή, αλλά κινδυνεύει να το χάσει από την αβελτηρία ορισμένων και τους άστοχους χειρισμούς της υπόθεσης!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμος Σητείας, έχοντας ως «κεντρικό στόχο την ανάπτυξη υποδομών οι οποίες θα ενισχύσουν τη θέση της Κρήτης στους τομείς της αστροπαρατήρησης και της μελέτης του διαστήματος» αποφάσισε να καταθέσει  πρόταση στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014 -2020» και συγκεκριμένα στην πράξη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ/ ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.

Το έργο  προτείνεται να υλοποιηθεί στα δυο θεσμοθετημένα γεωπάρκα του Τροόδους (Κύπρος)  και της Σητείας ως ένα επιπρόσθετο συνεκτικό στοιχείο ανάπτυξης. Έχει εκτιμώμενο αρχικό προϋπολογισμό δαπάνης 2-2.4εκ € κατανεμημένο (περίπου) σε 60:40 ανάμεσα σε φορείς της Κύπρου και της Ελλάδος.

Αυτή ήταν η συμφωνία, αλλά ξαφνικά προέκυψε από του πουθενά άλλη… χωροθέτηση. Μάλιστα πρόσφατα – στις 21/11/2016 – συμπληρώθηκε ένας χρόνος που το Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να συμμετέχει στο διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. Με  κάποιες λεπτομέρειες…

Η πρώτη “ένσταση”

Οι αποφάση του ηγουμενοσυμβουλίου
Οι αποφάση του ηγουμενοσυμβουλίου

Ωστόσο, με το “καλημέρα” παρουσιάστηκαν τα προβλήματα της παραπάνω απόφασης, μιας και η μείζων αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «εξαπατήθηκε», καθώς στη συζήτηση προς ψήφιση αποφασίστηκε μονάχα η έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα και όχι η χωροθέτηση της δράσης.

Και με έναν «μαγικό» τρόπο στην επίσημη απόφαση όχι μονάχα εγκρίθηκε η συμμετοχή, αλλά επιλέχθηκε και το μέρος που θα χτιστούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, αξίας περίπου 1.000.000€!

Είναι δυνατόν; Επειδή ακριβώς αυτή η καταγγελία μας φάνηκε λιγάκι υπερβολική, έως και επιπόλαιη, μια απλή μέθοδος της αντιπαραβολής έδειξε ότι υπήρχε τέτοια αντίφαση μεταξύ όσων πραγματικά ειπώθηκαν και εγκρίθηκαν στο συγκεκριμένο Δ.Σ. και όσα στη συνέχεια αποτυπώθηκαν στα πρακτικά της ίδιας ημέρας

Στειακοί δημοτικοί σύμβουλοι (21 στον αριθμό) συμφωνούν να συζητηθεί εκ νέου το χωροταξικό της επένδυσης, ο «δαίμων» του τυπογραφείου την ίδια ημέρα την τοποθετεί οριστικά και αμετάκλητα σε μια… εκκλησιαστική περιουσία!

Παραδόξως και η δημοτική αρχή της Σητείας ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για «λεπτομέρεια» που δεν ενδιαφέρει κανέναν….

Η δεύτερη «ένσταση»

Κατά την εισήγηση του θέματος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής έκανε αναφορά σε διάφορες υποψήφιες τοποθεσίες του Δήμου Σητείας που δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το πρόγραμμα. Στη ροή του λόγου του ανάμεσα σε πλήθος άλλων αναφέρθηκε και στην περιοχή του γηπέδου των Έξω Μουλιανών που όπως ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά –ακούγεται και στο βίντεο του δημοτικού συμβουλίου- ανήκει στην Ιερά Μονή Τοπλού και εντός των ορίων του γεωπάρκου.

Περιέργως όμως ο «δαίμων» του τυπογραφείου για πολλοστή φορά κάνει το θαύμα του, και στα πρακτικά της παραπάνω απόφασης αναφέρεται το γήπεδο ως δημοτικό!

Λεπτομέρειες; Μπορεί, αλλά οι συμπτώσεις είναι πολλές.  Στο παραχωρητήριο του οικοπέδου της Μονής (που τελικά δεν ήταν δημοτικό) αναφέρεται ότι το αίτημα από τον Δήμο Σητείας ελήφθη 12 μέρες πριν κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο.

Επίσης αρχικά γίνεται αναφορά για την κατασκευή ενός Αστεροσκοπείου-Αστεροσχολείου, ενώ μετά τις ενστάσεις και την όλη δημοσιότητα ο Δήμος ισχυρίζεται ότι τελικά θα γίνει μονάχα ένα πλανητάριο.

Τελικά τι από όλα όσα γράφει ο Δήμος θα γίνει;

Απορίες προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά  για κατασκευή κτιρίου ΕΚΤΟΣ του παραχωρηθέντος χώρου (!) το οποίο συμπληρώνεται και με τον απίστευτο όρο ο Δήμος να πληρώσει τα ενδεχόμενα πρόστιμα που θα προκύψουν!

Δηλαδή; Σας παραχωρούμε γη, χτίζετε απ’ έξω και μετά πληρώνετε και τα πρόστιμα …

Άλλη απόφαση

Υπάρχει όμως κι άλλη απόφαση:

Η απόφαση της υπηρεσίας, κατά την οποία η Μονή δεν έχει περιουσία εκεί
Η απόφαση της υπηρεσίας, κατά την οποία η Μονή δεν έχει περιουσία εκεί

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει το αντίστοιχο τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού & Αναδασμού της Π.Ε. Λασιθίου, φαίνεται η Μονή Τοπλού να ΜΗΝ έχει κάποια περιουσία στο οικόπεδο που παραχωρεί!

Αρχικά είχαν υποστηρίξει ότι η έκταση αυτή ήταν παραχωρούμενη στον Δήμο από τη Μητρόπολη το 1993 και τώρα απλά επικαιροποιήθηκε το παραχωρητήριο.

Όμως  η απόφαση της Μονής αναφέρεται στο έτος 2003… Πάλι σύμπτωση;

Στην αντίπερα όχθη ο κύριος Περάκης-από τη μαθηματική εταιρεία- κατόπιν έρευνας που διενέργησε στο υποθηκοφυλακείο της Σητείας, «ανακάλυψε» ότι η Μονή Τοπλού μάλλον δεν έχει στην κυριότητά της την έκταση που παραχωρεί, ως άλλωστε αναφέρουν οι αποφάσεις (32) και (67) του 1927 και 1928 αντίστοιχα.

Ο Δήμος Σητείας στις 30-10-2017 εισηγήθηκε να περάσει την έγκριση της παραχώρησης μέσω οικονομικής επιτροπής ως δωρεάν παραχώρηση, όμως ο κύριος Περάκης και πάλι «αναβάλλει» την επιτροπή, καθώς καταθέτει ένσταση στην οποία επισυνάπτει απόφαση του Αρείου Πάγου που μιλάει για τη διαφορά της δωρεάν παραχώρησης και του χρησιδανείου με αντάλλαγμα.

Το σκεπτικό βασίζεται στο γεγονός ότι η Εκκλησία θα παραλάβει σε βάθος 30 χρόνων την όλη εγκατάσταση, καθώς και ό,τι άλλο υπάρχει εντός αυτής για λογαριασμό της.

Επιπλέον εμφανίζεται ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του Παλαιοκάστρου και καταθέτει τη δίκη του αντιπρόταση  (αρ.πρωτ.: 5865/3/11/2017) μιας και διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα η καθυστέρηση της υλοποίησης.

Αρχικά αφού θέτει εκ νέου το θέμα της διαβούλευσης που όφειλε να κάνει το Δ.Σ. Σητείας και δεν έκανε με τις τοπικές κοινότητες, καταθέτει μια ολοκληρωμένη και καθόλα πλήρη αντιπρόταση τόσο σε χωροθέτηση όσο και σε τουριστικο-πολιτιστικό όφελος για το σύνολο του Δήμου Σητείας.

Το μπέρδεμα συνεχίζεται μετά την απόφαση της υπηρεσίας για την μη κατοχή της Μονής Τοπλού, οπότε ο Δήμος Σητείας αντί να προτείνει αλλαγή χωροθέτησης λόγω των εξελίξεων, επανέρχεται στη διεκδίκηση του οικοπέδου όχι με το  «παραχωρητήριο του 2003» αλλά με τίτλους από τον κώδικα της μονής του προηγούμενου αιώνα 1873!

Δηλαδή αν με τα 2/5 της Μονής ο Δήμος διεκδικεί τα περίπου 20 στρέμματα της πρότασης του, τότε το Ελληνικό Δημόσιο ψάχνει 30 στρέμματα γης που αναλογούν στα υπόλοιπα 3/5.

Ωστόσο, όπως φαίνεται όμως από χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ μάλλον θα πρέπει το δημόσιο να βρει την χαμένη του γη στους γείτονες του Μοναστηριού;

Αν μάλιστα ισχύει πως και το τοπογραφικό που έγινε από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του δήμου έχει ως μάρτυρα υπόδειξης των συνόρων όχι τον ίδιο τον ηγούμενο αλλά ντόπιους κατοίκους της περιοχής αυτού του αιώνα, τότε συμπληρώνουμε το πάζλ της σύγχυσης.

Οι  αρμόδιες αρχές έχουν αρχίσει  να ανησυχούν, καθώς παρακολουθούν με ενδιαφέρον πού θα καταλήξει αυτήν η αστρική διαμάχη.

Μήπως θα έπρεπε να διευθετηθεί το όλο ζήτημα από την αρχή με συνεννόηση και διαβούλευση για να μην χαθεί το πρόγραμμα;