Με διαδημοτικές συνεργασίες προσπαθούν τώρα οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν τα δραματικά αδιέξοδα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι πολεοδομικές υπηρεσίες οι οποίες κυριολεκτικά αποδομούνται λόγω της δραματικής υποστελέχωσής τους.
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται διαδημοτική συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να διαχειριστούν από κοινού τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στις μεγαλύτερες τουριστικές αυτοδιοικητικές μονάδες του νομού, που καλύπτουν την παραλιακή προμετωπίδα του νομού Ηρακλείου.
Όπως είναι γνωστό, στην πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, παρά τις σοβαρότατες ελλείψεις της σε βασικές επιστημονικές ειδικότητες, οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας την ίδια ώρα που επωμίζονται το βάρος των αναγκών του διευρυμένου γεωγραφικά ως προς τα διοικητικά του όρια Δήμο Ηρακλείου, σηκώνουν στις πλάτες τους και το Δήμο Χερσονήσου, όπως και το Δήμο Μαλεβιζίου και τις Αρχάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα οικοδομικών αδειών σήμερα εργάζονται συνολικά δέκα εργαζόμενοι.
Μέσα στην επόμενη διετία η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα έχουν αποχωρήσει επτά εργαζόμενοι και πράγμα που σημαίνει ότι εγείρεται μείζον θέμα σε σχέση με το πως θα πορευτεί προοπτικά η υπηρεσία.
Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε ως επιτακτική η ανάγκη της διαδημοτικής συνεργασίας, την οποία συζητά απόψε το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το οποίο καλείται να επικυρώσει τη σχετική εισήγηση της πολεοδομίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση δημοτικοί υπάλληλοι από τη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι θα έρχονται στην πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου από όπου θα προσπαθούν να διεκπαιρεώσουν υποθέσεις που αφορούν τις περιοχές τους στηριζόμενοι στην υποστήριξη των συναδέλφων τους στην πλατεία Δασκαλογιάννη.
Όπως έχει γράψει η «Π» η κατάσταση στις υπηρεσίες πολεοδομίας της Κρήτης, είναι χωρίς υπερβολή δραματικές αφού υπάρχει έλλειψη των βασικών επιστημονικών ειδικοτήτων που θα έπρεπε να έχει για να μπορεί να αντιμετωπίσει την πληθώρα των αδειών που καλείται να διαχειριστεί.
Αυτό ισχύει και για τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως και για τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ενδοχώρας, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Φαιστού, στο Δήμο Μινώα στο Δήμο Μυλοποτάμου αλλά και στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας όπου στις υπηρεσίες αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις ουσιαστικά στηρίζονται σε έναν υπάλληλο που καλείται να διαχειριστεί ένα ασήκωτο φόρτο εργασίας που κυριολεκτικά τον ξεπερνά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία πολεοδομία σε ολόκληρο το νησί δεν υπάρχει χωροτάκτης πολεοδόμος, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται δραματικές ελλείψεις σε αρχιτέκτονες μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους μηχανικούς, και πολιτικούς μηχανικούς.
Πρόσφατος έλεγχος που πραγματοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το βαρύ πρόβλημα της υποστελέχωσης των πολεοδομιών, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν αφαιμαχθεί από προσωπικό, την ίδια ώρα που καλούνται να διαχειριστούν το εξαιρετικά κρίσιμο και κομβικό ζήτημα της δόμησης και της οικιστικής ανάπτυξης.