δευαη

Νομοθετική ρύθμιση για να απαλλαγεί από τη θηλιά του δανείου που σέρνει από τη μακρινή δεκαετία του ΄90 θα επιδιώξει η ΔΕΥΑΗ, που δρομολογεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το σκοπό αυτό.

Όπως είναι γνωστό, οι δόσεις του δανείου που εκκρεμούν και το ασήκωτο ενεργειακό κόστος, πνίγουν τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης, που αναζητά διέξοδο για να βάλει ένα τέλος στην οικονομική ομηρεία της. Ήδη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, έχει ενημερώσει σχετικά  τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) Γιάννη  Κουράκη, προκειμένου να συμπράξουν στην κατεύθυνση αυτή και να βρεθεί διεξοδική λύση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το  δάνειο το οποίο σήμερα καλείται να αποπληρώσει η ΔΕΥΑΗ δαπανήθηκε για πολύ σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που ξεκίνησαν μέσα στη 10ετία του ΄90 και κυριολεκτικά άλλαξαν σελίδα στο Ηράκλειο, σε σχέση με τον τρόπο  διαχείρισης των λυμάτων.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι το τέλος της 10ετίας του ‘80 όλα τα λύματα του κέντρου της πόλης κατέληγαν στη θάλασσα  με αποτέλεσμα όλη η παραλιακή προμετωπίδα του Ηρακλείου να πνίγεται στις ακαθαρσίες,  καθώς είχε μετατραπεί σε  αποδέκτη μιας τεράστιας ρύπανσης.

Με τα χρήματα του δανείου κατασκευάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός, και τα δίκτυα σύνδεσής του, που αναβάθμισαν περιβαλλοντικά και  λειτουργικά την πόλη και μπήκε οριστικά τέλος στην επιβάρυνση του παραλιακού μετώπου. Το αρχικό κεφάλαιο του δανείου, -το οποίο ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο-,  όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, ήταν 18 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα υψηλά επιτόκια των προηγούμενων χρόνων, που έφταναν το 17 και 18%,  απογείωσαν στα ύψη το δάνειο με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στα ύψη.

Για την αποπληρωμή του υπέρογκου αυτού δανείου έχουν γίνει μια σειρά από διακανονισμοί σε δόσεις που κυριολεκτικά έχουν γονατίσει οικονομικά τη ΔΕΥΑΗ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου έχει σχεδόν αποπληρωθεί όλο το αρχικό κεφάλαιο του δανείου, αλλά με τους τόκους και τις προσαυξήσεις υπάρχει ένα υπόλοιπο 40 εκατομμυρίων ευρώ, που λειτουργεί σαν θηλιά στο λαιμό της ΔΕΥΑΗ.

Όπως δηλώνει στην «Π» ο Γιώργος Βουρεξάκης, η υπόθεση αυτή πρέπει να πάρει ένα τέλος και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει συζητήσεις και με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ώστε  να γίνει παρέμβαση σε κυβερνητικό επίπεδο και να δρομολογηθούν λύσεις για ένα θέμα το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να μετακυλίεται και να ναρκοθετεί το μέλλον και τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΗ.