ΔΕΥΑΗ: Αφαιρεί ρολόγια και στέλνει αγωγές σε μεγαλοοφειλέτες Πόσο αυξάνονται τα νέα τιμολόγια

Σε μαζικές αφαιρέσεις ρολογιών προχωρά η ΔΕΥΑΗ, ταυτόχρονα με αγωγές, και με δεσμεύσεις των ΑΦΜ, όσων έχουν συγκεντρώσει μεγάλα χρέη και δεν μπαίνουν στη διαδικασία ούτε να τα ρυθμίσουν σε δόσεις προκειμένου να μπουν σε μια διαδικασία σταδιακής αποπληρωμής. Οι αφαιρέσεις ρολογιών γίνονται τόσο στο  αστικό τμήμα του Δήμου όσο και στην ενδοχώρα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργο Βουρεξάκη μέσα στον Αύγουστο τα χρέη των πολιτών από τους απλήρωτους λογαριασμούς νερού απογειώθηκαν στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος τονίζει ότι σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη, καθώς υπάρχει μια κινητικότητα σε σχέση με τη ρύθμιση και την εξόφληση των χρεών που έχουν  καταγραφεί, ωστόσο όπως σημειώνει, το μήνυμα που θα πρέπει να φτάσει στην κοινωνία είναι να μην αφήνουν απλήρωτες εκκρεμότητες με την προοπτική ότι θα διαγραφούν διότι δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βουρεξάκη μόνο από τις Βούτες αφαιρέθηκαν χθες 20 ρολόγια και έπεται συνέχεια για όσους έχουν εκκρεμότητες της τάξεως των 1.000 – 3.000 ευρώ. Ο ίδιος σημειώνει ότι τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν για όσους χρωστούν.

Οι ίδιοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν με αναβλητικότητα τις εκκρεμότητές τους, διότι με τον τρόπο αυτό γιγαντώνονται και στη συνέχεια είναι δύσκολα διαχειρίσιμες. Το μέτρο της αφαίρεσης των ρολογιών είναι σκληρό αλλά αναγκαίο όπου υπάρχουν οικονομικά αδιέξοδα σε σχέση με τις αποπληρωμές των λογαριασμών. Παράλληλα με αυτό προχωρούν και οι δεσμεύσεις ΑΦΜ όπως και οι αγωγές που αφορούν στις περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι έχουν αντιδράσει έντονα στην αφαίρεση του ρολογιού της παροχής τους.

Έρχονται αυξήσεις 20% στις χρεώσεις νερού

Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, συμπαρασύρουν την ανακοστολόγηση της χρέωσης του νερού, καθώς στη ΔΕΥΑΗ έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν την επιβολή νέων τιμών και δρομολογούν αύξηση στους λογαριασμού 20 %. Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Δημοτικής Επιχείρησης έχει ήδη αρχίσει να συζητά το όλο θέμα για το οποίο θα πάρει τελικές αποφάσεις μετά την τελική διαμόρφωση της οικονομοτεχνικής εισήγησης που βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Όπως έχει γράψει η «Π» η νέα πρόταση την οποία καλείται να ψηφίσει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, προτείνει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά στην οικονομική διαχείριση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΗ. Μεταξύ άλλων προτείνει σκληρά μέτρα σε σχέση με το πως θα αντιμετωπίζονται οι οφειλέτες, αφού εισηγείται τη διακοπή της παροχής νερού σε περίπτωση που δεν έχει γίνει πληρωμή λογαριασμού μετά την παρέλευση εξαμήνου.

ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος

Επίσης  προτείνεται να μειωθούν δραστικά οι κατηγορίες των χρεώσεων που έχουν διαμορφωθεί με βάση κοινωνικά ή  επαγγελματικά κριτήρια ή το αν πρόκειται για οργανισμούς κοινής ωφελείας (πολύτεκνοι ΑμεΑ, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες…). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργο Βουρεξάκη παλαιότερα οι κατηγορίες αυτές ήταν 25 και σήμερα έχουν περιοριστεί σε 11. Ωστόσο όπως εξηγεί ο στόχος είναι να συρρικνωθούν στις 4 το πολύ 5.

Μια τέτοια εξέλιξη όπως  ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, θα σηματοδοτήσει οριζόντιες αυξήσεις στις χρεώσεις όπως αυτές θα αποφασιστούν τις επόμενες μέρες. Ο κ. Βουρεξάκης εξηγεί ότι πριν την αξιοποίηση του νερού του Αποσελέμη οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έφταναν τα 4-4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μετά από την υδροδότηση του νερού του φράγματος, απενεργοποιήθηκαν κάποιες γεωτρήσεις που ήταν εξαιρετικά κοστοβόρες και έτσι οι χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος περιορίστηκαν στα 3 εκ ευρώ.

Ωστόσο στους νέους λογαριασμούς του νερού άλλαξαν και πάλι τα δεδομένα αφού με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν από τη ΔΕΗ υπάρχει μια νέα αύξηση της τάξεως του 20% την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει η ΔΕΥΑΗ.  Όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης δυστυχώς παρά τις διαχρονικές προσπάθειες που έχουν κάνει οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας (και συλλογικά και ατομικά), η ΔΕΗ δεν  έχει εντάξει της Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης στην κατηγορία του βιομηχανικού ρεύματος με αποτέλεσμα η χρέωση να γίνεται με οικιακό τιμολόγιο. Αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος σε κάθε λογαριασμό που επιβαρύνει σοβαρά τα οικονομικά των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, το 53% της κατανάλωσης του νερού αφορά σε οικιακή χρήση και το υπόλοιπο διατίθεται σε επαγγελματίες στο Δημόσιο και σε Δημοτικές υπηρεσίες.