ΒΛΑΖΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ

Την πολιτική δέσμευση της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη, ότι θα προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση των  βαρύτατων πληγμάτων που έχει δεχτεί το ιστορικό και διατηρητέο μνημείο του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά, έδωσε το κορυφαίο υπουργικό στέλεχος στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στον Ναό.

Ειδικότερα όπως δεσμεύτηκε, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να ανατεθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη
Η Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Βλαζάκη

Η κ. Βλαζάκη, η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο προκειμένου να παρακολουθήσει την εμβληματική παράσταση «Ερωτόκριτος» στο Πολιτιστικό Κέντρο, επισκέφθηκε τον Άγιο Μηνά συνοδευόμενη από τον βουλευτή κ. Σ. Βαρδάκη, και είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις «πληγές» του μνημείου.

Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την ανάθεση των μελετών ο στόχος είναι μέσα στον χρόνο που διανύουμε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι εργασίες  αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά.

Όπως είναι γνωστό, μερικούς μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 14-9-18, η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά είχε πολιτικά δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός οργανωμένου σχεδίου αποκατάστασης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ναός. Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια πρακτική εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή.

Στο μεταξύ η πολιτική δέσμευση της κ. Βλαζάκη ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με τη Περιφέρεια Κρήτης αναπτέρωσε την αισιοδοξία ότι μπορεί να προχωρήσει η σημαντική αυτή παρέμβαση για τη σωτηρία του ιστορικού και διατηρητέου μνημείου του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά.

Όπως είναι γνωστό, από τη μια οι αποκολλήσεις πέτρινων τμημάτων του Ναού και από την άλλη οι  εσωτερικές ρηγματώσεις εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα στατικότητας, αλλά και δημόσιας ασφάλειας. Βαριά πέτρινα κομμάτια του Ναού πέφτουν στο έδαφος και από πραγματική τύχη δεν είχαμε κάποιο δυστύχημα ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται σοβαρές μετατοπίσεις και ρηγματώσεις στα πετρώματα της εκκλησίας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο άρχισε να εμφανίζεται προ τετραετίας όπως είχε αποκαλύψει η «Π» στις 21-7-14, οπότε, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες σοβαρές ρηγματώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν την ανησυχία  του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου το οποίο αναζητά εναγωνίως το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας, προκειμένου να ασχοληθεί με έναν ενδελεχή τρόπο με τη στατικότητα αλλά και με τη μελέτη του σπουδαίου αυτού ιστορικού μνημείου.

Τι έδειξε το πόρισμα των ελέγχων

Το συνολικό πόρισμα που έχει συντάξει ο πολιτικός μηχανικός και πρωτοψάλτης του Αγίου Μηνά, Γεώργιος Νιούτσικος, δείχνει μεταξύ άλλων ότι «ο Ναός αντιμετωπίζει μεγάλες ζημιές που σημειώνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, οι οποίες είναι ορατές με την πρώτη ματιά και δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για τη στατικότητά του.

Στο βόρειο κωδωνοστάσιο υπάρχουν μόνιμες παραμορφώσεις και μετατοπίσεις τμήματος των υποστυλωμάτων στήριξής του. Λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες ενίσχυσης του 1979 είναι άμεση η ανάγκη εξακρίβωσης της σημερινής ενίσχυσης των εργασιών αποκατάστασης που είχαν γίνει. Ήδη στο πλαίσιο της ασφάλειας απενεργοποιήθηκε το σύστημα των καμπανών του Ναού.

Στη βάση των τυμπάνων των κύριων τόξων στήριξης του Ναού είναι εμφανείς μεγάλες ρηγματώσεις. Στη στάθμη των τυμπάνων παρατηρούνται εκτεταμένες ρηγματώσεις σε όλους τους πεσσούς. Στη στάθμη του γυναικωνίτη σε όλα τα τόξα που συγκροτούν τον θόλο διαπιστώνονται μεγάλες ρωγμές που θέτουν ζήτημα αντοχής σε σημαντικό σεισμό.

Στις κόγχες του Ιερού παρατηρούνται εκτεταμένες οριζόντιες και κάθετες ρωγμές που συνοδεύονται από ανιούσα υγρασία.

Σημαντική φθορά των τοιχοπληρώσεων και της επικάλυψης αυτών λόγω της ανιούσας υγρασίας σε συνδυασμό με την ανεμπόδιστη προσβολή του Ναού από τους ανέμους περιμετρικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση λίθων και επιχρισμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ανθρώπων. Σήμερα έχει τοποθετηθεί προστατευτική περίφραξη για την πρόληψη ατυχήματος».