ψηφοφορία  στο Συμβούλιο για τη συγχώνευση ΔΕΠΑΝΑΛ-ΔΕΠΤΑΗ

Μια απόφαση ιστορικής σημασίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία χθες το Δημοτικό Συμβούλιο που έδωσε το “πράσινο φως” για τη συνένωση δύο μεγάλων ιστορικών δημοτικών εταιρειών,  της ΔΕΠΑΝΑΛ και της ΔΕΠΤΑΗ. Η δημοτική επιχείρηση της Ν. Αλικαρνασσού απορροφά τη ΔΕΠΤΑΗ και συγκροτείται ένα νέο ισχυροποιημένο δημοτικό σχήμα, με διευρυμένες αρμοδιότητες και κύκλο δραστηριοτήτων.

Η συζήτηση ήταν επεισοδιακή, καθώς σημειώθηκαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κ. Αθ. Σπανάκη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πασπάτη για τη διαδικασία της ψηφοφορίας και αν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία. Η αντιπαλότητα είχε σαν αποτέλεσμα η δημοτική σύμβουλος να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία και έγινε και κατέγραψε 21 ψήφους “υπέρ” και 18 “κατά” της εισήγησης της δημοτικής Αρχής.

Την κεντρική εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Γιάννης Ξυλούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο επιχειρήσεις, που, όπως είπε, αλληλοσυμπληρώνονται με σκοπό να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική επιχείρηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του δήμου Ηρακλείου και θα εδρεύει στην Νέα Αλικαρνασσό.

«Επιτακτική» χαρακτήρισε τη  συνένωση ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μ. Καπετανάκης υπογραμμίζοντας ότι μέσα από λειτουργικές οικονομίες θα μπορέσει να λειτουργήσει το Πολιτιστικό. Αντίστοιχα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι από τη συνένωση αυτή  “θα δημιουργηθεί μια εταιρεία με επτά διευθύνσεις, που θα επιτελέσει ένα μέγιστο έργο στην πόλη μας”.

Από την πλευρά του ο κ. Κουράκης ζήτησε την απόσυρση του θέματος, διότι, όπως είπε, είναι λάθος να δοθεί πολιτική νομιμοποίηση σε μια εισήγηση που δεν προωθήθηκε με τον σωστό τρόπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε οι δημοτικές παρατάξεις να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για το πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι λάθος η στόχευση της δημοτικής Αρχής που φέρνει ένα θέμα λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές δεσμεύοντας τον Δήμο και σημείωσε ότι υπάρχει  η νέα προγραμματική Περίοδος “2020-2027” από την οποία μπορούν να υπάρξουν οι δυνατότητες για δύο αναπτυξιακές εταιρείες στο Ηράκλειο.

Από την πλευρά του ο κ. Λυγερός διατύπωσε καταιγιστικά ερωτήματα σε σχέση και με τα οικονομικά των δύο εταιρειών, που δεν δημοσιοποιούνται, τονίζοντας ότι είναι μείζον θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας.  Έθεσε ζήτημα σε σχέση με τον χρόνο που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο το όλο θέμα, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Σχολίασε σκωπτικά την κατασκευαστική δραστηριότητα της δημοτικής επιχείρησης που εξελίσσεται με πρόσχημα την καλύτερη ποιότητα των έργων, τονίζοντας τη βαρύτατη πολιτική ευθύνη που έχει η δημοτική Αρχή να διασφαλίζει και να εγγυάται την ποιότητα του συνόλου των έργων που υλοποιούνται για λογαριασμό του Δήμου.  Παράλληλα έθεσε ζήτημα πραγματοποίησης οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων, ενώ ζήτησε να αποσπαστεί η κατασκευαστική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μ. Κασαπάκης, σημείωσε ότι «η Αλικαρνασσός δεν θέλει έδρες, έργα θέλει”. Όπως είπε, “δεν πήραμε καμία απόφαση για τη διαχείριση του Πολιτιστικού στη νέα επιχείρηση. Δεν έχουμε καμία τέτοια συνεννόηση.

Οι Ανώνυμες εταιρείες είναι Ανώνυμες Εταιρείες και θα πρέπει να αναλαμβάνουν και τις συνέπειες”. Ο ίδιος τόνισε ότι “οι επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν και να περάσουν υπό την εποπτεία του Δήμου, λογοδοτωντας στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στα συμβούλια Ανώνυμων Εταιρειών”. Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της «Άμεσης Δημοκρατίας» κ. Λεωνίδας Ζαμπετάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  “είμαστε ενάντια σε κάθε εταιρεία.

Οι εταιρείες θα έπρεπε να ελέγχονται από τον Δήμο. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι εταιρείες αρχίζουν και λιγοστεύουν”. Παράλληλα έθεσε ζήτημα  γιατί δεν επιλέχθηκε να συγχωνευθούν η ΔΕΥΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ για να ρυθμιστούν τα χρέη της πρώτης. Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση της δημοτικής Αρχής ήταν ο κ. Βαγγέλης  Σισαμάκης, ο οποίος τόνισε ότι το νέο σχήμα θα είναι δυσλειτουργικό, οδηγείται σε βέβαιο θάνατο και το χειρότερο όλων είναι ότι θα δημιουργήσει κινδύνους για τις θέσεις εργασίας.

Καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής Αρχής ο Πέτρος Ινιωτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος στην οποία συμμετείχε ως ανεξάρτητος σύμβουλος. Όπως είπε, πρόκειται για μια  συγκροτημένη πρόταση, αλλά εδώ ανοίγουν μεγάλα θέματα, καθώς καταργούνται δύο εταιρείες οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να ξαναφτιαχτούν. Έτσι ο Δήμος χάνει δύο εργαλεία μέσα από τα οποία μπορεί να παράγει έργο και μάλιστα ουσιαστικό.

Πρόσθεσε ακόμα ότι με το νέο σχήμα ούτε ο Δήμος δεν μπορεί να αντέξει το βάρος του Πολιτιστικού Κέντρου το οποίο είναι τεράστιο και εξαιρετικά δύσκολο σε σχέση με τη διαχείρισή του.

 

Θερμό λεκτικό  επεισόδιο Σπανάκη-Βαρδαβά

Η συζήτηση φορτίστηκε έντονα λίγο πριν το τέλος της, όταν η δημοτική σύμβουλος κ. Σπανάκη, έθεσε ζήτημα να ψηφίσει και να φύγει. μπήκε στην αίθουσα ο κ. Βαρδαβάς ο οποίος έλειψε για λίγο από την αίθουσα συνεδριάσεων για δουλειά του Δήμου και επιστρέφοντας πήρε το λόγο.

Η κ. Σπανάκη χαρακτήρισε «καφενείο» το Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βαρδαβά, ο οποίος σχολίασε «δεν θα κατρακυλήσω στη γραφικότητα. Εδώ είναι το ανώτατο όργανο του Δήμου Ηρακλείου, δεν είναι facebook».

Έντονη ήταν η αντίδραση πολλων δημοτικών συμβούλων που δήλωσαν προσβεβλημένοι από το σχόλιο της κ. Σπανάκη, όπως του κ. Ζαμπετάκη ο οποίος τόνισε σκωπτικά “δεν έρχεται συχνά εδώ η κυρία.  Να πάρει τον λόγο της πίσω».

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Πασπάτη, μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο  οποίος κοιτώντας τα άδεια έδρανα της αντιπολίτευσης  τόνισε  με νόημα ότι κάποιοι επιλέγουν να φύγουν από το Δημοτικό Συμβούλιο όταν φύγουν και οι κάμερες…