ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς νερό η πόλη
Ούτε μια εβδομάδα δεν έχει συμπληρωθεί από τη διακοπή της τροφοδοσίας νερού του Αποσελέμη και το Ηράκλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια εφιαλτική κατάσταση, αφού οι βρύσες στάζουν με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα δεκάδες συμπολίτες μας να έχουν ξεσηκωθεί. Από τη μια η αφρικανική σκόνη που αύξησε κατακόρυφα την κατανάλωση, καθώς όλοι έτρεχαν να ξεπλύνουν αυλές και παράθυρα, και από την άλλη η αδυναμία της ΔΕΥΑΗ να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης του νερού κλιμάκωσε τις αντιδράσεις των πολιτών.
Η εξέλιξη αυτή ήταν μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού, αφού είναι κάτι παραπάνω από απολύτως ότι εναλλακτικό σχέδιο στο κρίσιμο αυτό θέμα δεν υπάρχει. Και το βέβαιο είναι ότι τα προβλήματα θα εξελιχθούν ακόμα χειρότερα, καθώς, όπως προκύπτει, η ΔΕΥΑΗ δεν έχει κρυμμένο άσσο στο μανίκι της, διότι ακόμα και το αρχικό πλάνο της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να αγοραστεί νερό από ιδιώτη δεν μπορεί να περπατήσει.
Αυτό το οποίο διασταυρώθηκε χθες το μεσημέρι από την υπηρεσία είναι ότι το νομικό πλαίσιο είναι ουσιαστικά απαγορευτικό για τη ΔΕΥΑΗ για να αγοράσει νερό από τους ιδιώτες. Για την ακρίβεια, αυτό το οποίο διαπιστώθηκε ήταν ότι βάσει του νόμου η δημοτική επιχείρηση υποχρεούται να αγοράσει νερό σε τιμή εξαιρετικά χαμηλή στο επίπεδο του κόστους παραγωγής, που ασφαλώς δεν θα είναι συμφέρουσα για τον ιδιώτη και δεν θα δεχτεί να πουλήσει…
Την ίδια στιγμή σε πολλές περιοχές της πόλης τα προβλήματα νερού είναι σοβαρότατα, όπως καταγγέλλουν συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Εκτός από το κέντρο της πόλης και την ΟΑΣΗ, και σε άλλες περιοχές όπως τη Φορτέτσα, τη Θέρισσο, τον Μασταμπά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού, όπως τονίζουν κάτοικοι των περιοχών αυτών, έχουν μειωθεί σημαντικά οι ποσότητες νερού, με συνέπεια να μην καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών. Το νερό έρχεται για λίγες ώρες, δεν έχει πίεση και φυσικά δεν επαρκεί, όπως σημειώνουν.
Την ίδια στιγμή η πλευρά της ΔΕΥΑΗ αντιστρέφει τους όρους και παραμένει στην πολιτική γραμμή ότι «κάποιοι υπερκαταναλώνουν και χάνεται το νερό άδικα», όμως δεν αρνείται ότι «οι πιέσεις του νερού είναι χαμηλές με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να πάρουν εύκολα νερό». Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει από πουθενά ότι η ΔΕΥΑΗ έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο θα δίνει λύση και προοπτική στο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και αυτό το οποίο συνιστά στους πολίτες είναι «ψυχραιμία και ορθολογική διαχείριση του νερού».
Παράλληλα παραπέμπει στην ανόρυξη σειράς νέων υδρευτικών γεωτρήσεων συνολικού μήκους 2.200μ., για την ενίσχυση των υδραγωγείων της σε ήδη επιλεγμένες περιοχές, όπως Βασιλειές, Δαφνές, Άγιο Μύρωνα ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Ωστόσο, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να φτάσουμε στο επίπεδο να ανασύρουμε νερό, αφού θα πρέπει να προηγηθεί μια χρονοβόρα τεχνικά και διαδικαστικά πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι για να φτάσουμε στο επίπεδο να ανασύρουμε νερό θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες, μέχρι να γίνουν οι εκσκαφές και να προχωρήσουν οι αντλήσεις.
Μέχρι τότε ο κόσμος θα πρέπει να μην ανοίγει βρύση και να μην καταναλώνει, όπως τονίζει η πλευρά της ΔΕΥΑΗ, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τον όσο το δυνατό ταχύτερο τρόπο.
Ωστόσο η προσέγγιση αυτή, όπως είναι φυσικό. προκαλεί αντιδράσεις, αφού, παρά τις όποιες εστιασμένες περιπτώσεις υπερκατανάλωσης, που ασφαλώς δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ηρακλειώτης δεν καλύπτει τις ανάγκες του και σήμερα καλείται να προχωρήσει σε νέες περικοπές με αποτέλεσμα να οδηγείται σε καταστάσεις αφόρητης πίεσης…