Oι δήμαρχοι της Κρήτης για τη δημιουργία δύο φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ)
Από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ

Σε μια κατά πλειοψηφία απόφαση για τη δημιουργία δύο φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), κατέληξαν χθες οι δήμαρχοι της Κρήτης, καθώς για άλλη μια φορά αποδείχτηκαν ανυπέρβλητες οι διαφορές τους, αλλά και οι βαθύτερες έριδες που τους διχάζουν με φόντο την εξαιρετικά κερδοφόρα διαχείριση των σκουπιδιών.

Έτσι την ίδια ώρα που οι δήμαρχοι των Χανίων και του Ρεθύμνου μετά από διάλογο φαίνεται ότι συγκλίνουν σε ένα πλαίσιο για τη συγκρότηση δύο ΦΟΔΣΑ σε όλο το νησί, η ανατολική Κρήτη με επικεφαλής τους Δήμους Χερσονήσου, Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου,  στύλωσαν τα πόδια βάζοντας βέτο και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ομπρέλα του ΕΣΔΑΚ, υποστηρίζοντας ως αναγκαία τη διατήρηση του ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Χ.Μαμουλάκης τόνισε ότι ο ΕΣΔΑΚ είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζητούμενο, όπως επίσης και μιας σειράς έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία έχουν δρομολογηθεί.

Ουσιαστικά προκύπτει ότι όλο το βάρος των αντιδράσεων μετατοπίζεται πλέον στην ανατολική Κρήτη, που εμφανίζεται άκαμπτη σε σχέση με τη διατήρηση του ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος, επικαλούμενη μια σειρά από επιχειρήματα. Οξύτατα επικριτικός στον ΕΣΔΑΚ ήταν ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλατζάκης, εγείροντας σοβαρότατα ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση του συνολικά στον νομό Λασιθίου σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στα ζητήματα της ανακύκλωσης, που είναι εξαιρετικά κρίσιμα λόγων της έντονης αγροτικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή.

Κάποιοι δήμαρχοι επικαλέστηκαν επίσης το ότι υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις σε σχέση με τη μετακίνησή τους στον ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ξαναφέρουν το ίδιο θέμα αλλάζοντας άποψη, όπως ζητούσαν οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Κρήτη. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράστηκε ένα κλίμα που ανέδυε την αγωνία των ανατολικών Δήμων να κοντράρουν τη συνύπαρξή τους με τον ΕΣΔΑΚ  με διάφορα επιχειρήματα.

Ήταν επίσης διάχυτη η αγωνία των  δημάρχων της ανατολικής Κρήτης να βρίσκονται σε έναν φορέα όπου θα έχουν την πρωτοκαθεδρία στον πυρήνα των εξελίξεων που θα ελέγχεται από τους ίδιους, κάτι που αισθάνονται ότι δεν διασφαλίζουν εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν στον ίδιο φορέα με τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος ως μητροπολιτικός Δήμος έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο…

Την ίδια στιγμή η πλευρά των δημάρχων Χανίων έδειξε με ένα σαφή τρόπο ότι υπερασπίζεται με σθένος τη ΔΕΔΙΣΑ για να συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες του νομού, δίδοντας σαφές μήνυμα στους υπόλοιπους δημάρχους να βρουν ένα πλαίσιο συνεννόησης για έναν δεύτερο φορέα.

Αντίστοιχα συμπαγής πολιτικά ήταν και η θέση των δημάρχων Ρεθύμνου, που υποστήριξαν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης σε όλο το νησί και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις  μέχρι δύο φορείς.

Η προφανής αδυναμία των δημάρχων να βρουν κοινή συνισταμένη σε ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο θα καθορίζει τόσο κεντροβαρή ζητήματα για την τοπική κοινωνία της Κρήτης (που αφορούν όχι μόνο τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας), μοιραία οδηγεί το κορυφαίο αυτό θέμα στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία απλώς θα επισφραγίσει τον επίλογο της αποτυχίας συνεννόησης των αυτοδιοικητικών σε μία ενιαία θέση.

Το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ενιαία πρόταση, μεταθέτει την ευθύνη της τελικής απόφασης στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό της αντιπαράθεσης και του διχασμού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον μετά την αδυναμία των αυτοδιοικητικών να ορίσουν «τα του οίκου τους» είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου να δεχτούν την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα κληθεί να δώσει λύση στο επίμαχο θέμα. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί  αιρετοί εκτιμούν ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι εναρμονισμένη με τη χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση της ΠΕΔ, αναδύεται με καθαρό τρόπο και μια δεύτερη ανατρεπτική  προοπτική, που προβλέπει τη δημιουργία ενός και μοναδικού ΦΟΔΣΑ σε όλο το νησί.