ηλεκτρονική απάτη

Δεν αποφοίτησαν από την Οξφόρδη, το Χάρβαντ, το Μπέρκλει ή το ΜΙΤ. Δεν έχουν μάστερ στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά, στις Τραπεζικές και Χρηματοοικονομικές Αγορές. Μάλλον έχουν τρόπο και σωστή καθοδήγηση και με τις κατάλληλες πληροφορίες (!), κατάφεραν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα, αδειάζοντας με συνοπτικές διαδικασίες τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρηματιών, ακόμα και φιλανθρωπικών σωματείων, εντός και εκτός Κρήτης.

Ο Άρης, ο Βασίλης και ο Σώτος-μαζί με άλλα «παιδιά» που προς το παρόν δεν έχουν ταυτοποιηθεί-ανήκουν, σύμφωνα με την Ασφάλεια Ηρακλείου, στο κύκλωμα που «δάγκωνε» διαδικτυακά κόσμο και κοσμάκη.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ασφάλεια Ηρακλείου για πρώτη φορά πανελλαδικά κατάφερε να «τσιμπήσει» έναν εκ των κατηγορουμένων, τον 31χρονο Άρη από το Ηράκλειο, πριν εκπνεύσει το αυτόφωρο.

Στις περιπτώσεις εξαπάτησης που αποδίδονται στη δράση της συμμορίας είναι και η πρόσφατη σε βάρος 55χρονου γνωστού επιχειρηματία του Ηρακλείου, από τον οποίο απέσπασαν διαδικτυακά περισσότερα από 100.000 ευρώ.

Ο 31χρονος οδηγήθηκε χθες ενώπιον της δικαιοσύνης και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετά σοβαρές καθώς διώκεται για απάτη με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Με βάση τα όσα αναφέρονται, στο κύκλωμα υπήρχαν εκείνοι που ήταν «εξπέρ» στο λεγόμενο “fishing”, δηλαδή στο διαδικτυακό «ψάρεμα» των υποψηφίων θυμάτων, με την αφαίμαξη των τραπεζικών λογαριασμών τους, καθώς και εκείνοι που φρόντιζαν για τη μεταφορά και διοχέτευση των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων.

Σε αυτά τα άτομα φέρεται να συγκαταλέγεται και ο 31χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Σε αυτό το σκέλος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι συνήθως οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατέληγαν τα χρήματα ανήκαν σε υπαρκτά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να είχαν παραχωρήσει τις κάρτες τους με τα αντίστοιχα  pin  στον 31χρονο είτε για να τον διευκολύνουν σε δήθεν κάποιες άλλες συναλλαγές ή έναντι χρημάτων.

Όπως προκύπτει, ο 31χρονος είναι κοινός κρίκος σε τρεις ανάλογες περιπτώσεις Ηρακλειωτών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ασφάλεια Ηρακλείου για κατάθεση. Η διαδρομή του χρήματος «μίλησε».

Τα θύματα του κυκλώματος είτε ήταν επιφανείς επιχειρηματίες, είτε και απλοί πολίτες όπως συνέβη με μία γυναίκα, η οποία είχε βάλει αγγελία πώλησης ενός καναπέ.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του 55χρονου Ηρακλειώτη επιχειρηματία από τον οποίο τα μέλη του κυκλώματος κατάφεραν να αποσπάσουν ποσό άνω των 100.000 ευρώ.

Ο ίδιος είχε καταγγείλει ότι στις 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:06΄ δέχθηκε κλήση ομιλίας, κατά την οποία το έτερος μέρος της επικοινωνίας ήταν άνδρας. Κατά την επικοινωνία, ο δράστης, με την εν γνώσει του παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, επικαλέστηκε αναληθώς την ιδιότητα του πελάτη της εταιρείας και αιτήθηκε τον αριθμό ΙΒΑΝ του τηρούμενου στην Τράπεζα VIVA WALLET (Viva Bank), εταιρικού λογαριασμού όψεως, ο οποίος του γνωστοποιήθηκε – προκειμένου να προβεί στην κατάθεση του ποσού των 750  ευρώ.

Στη συνέχεια και αφού παραπλάνησε τον 55χρονο,  τόσο ως προς τον σκοπό ικανοποίησης υφιστάμενης προς την εταιρεία οφειλής, όσο και ως προς την διαδικασία ηλεκτρονικής τραπεζικής για την αποστολή/ λήψη του εμβάσματος, αιτήθηκε και έλαβε από τον παθόντα σε τρεις περιπτώσεις, τους κωδικούς επιβεβαίωσης που στάλθηκαν από την τράπεζα στην εφαρμογή επικοινωνίας VIBER του παθόντος. Διαπιστώθηκε επίσης, η αδυναμία πρόσβασης στον λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής του ανωτέρω παθόντος.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είχε πραγματοποιηθεί μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαχείριση του λογαριασμού της τράπεζας, κατά την οποία μέλος της συμμορίας πραγματοποίησε την ίδια κιόλας μέρα δύο μεταφορές χρημάτων, ποσού 95.880 ευρώ και 4.800 ευρώ αντίστοιχα, προς τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων μη ταυτοποιημένων προσώπων. Με τον ίδιο τρόπο, έγινε μία ακόμα μεταφορά χρημάτων από τον προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία στον λογαριασμό τρίτου προσώπου.