Οι αιφνίδιοι θάναται συνδέονται όπως δείχνουν πολλές διεθνείς μελέτες με τη νόσηση από κοροναϊό, όχι όμως με τα εμβόλια που μας προστατεύουν από τον κοροναϊό. Ο γενικός γιατρός και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Πατεράκης τονίζει ότι σύμφωνα με τις έρευνες ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων αυξάνεται κατά 72% έως και 12 μήνες, μετά την αρχική λοίμωξη.
«Δηλαδή αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης εμφραγμάτων, μυοκαρδίτιδας, αρρυθμιών, εγκεφαλικών, αιφνιδίων θανάτων.
Αυτά τα περιστατικά μπορεί να αφορούν μικροθρομβωτικά επεισόδια, φλεγμονή του ενδοθηλίου ή απλά απορρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Γι’ αυτό άλλωστε σε νεκροψίες ασθενών που απεβίωσαν, συχνά είναι αδύνατο να βρεθεί η αιτία θανάτου».
«Οι μελέτες αυτές αναφέρονται στην περίοδο της πανδημίας πριν την εμφάνιση και χορήγηση των εμβολίων», όπως επισημαίνει ο γιατρός, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τα εμβόλια, με τους αιφνίδιους θανάτους».
Υπάρχουν και άλλες επιπλοκές που βλέπουν οι γιατροί στους ασθενείς τους στο Ηράκλειο, όπως η κόπωση, η πτώση μαλλιών, οι δερματοπάθειες, η επιδείνωση αλλεργιών, κατάθλιψη, ψυχική νόσος, πάρεση στομάχου.
«Το σημαντικότερο είναι να μην κολλήσει κάποιος κι αν νοσήσει, να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό του στην περίπτωση που εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει θεραπεία και μπορεί να αποφευχθεί μια πιθανή πολύ άσχημη εξέλιξη της νόσου» λέει ο γενικός γιατρός.
«Πολλές φορές είναι δύσκολο και για μας που ασχολούμαστε με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας η παρακολούθηση κάθε ασθενή με κοροναϊό.
Διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε γύρω στα 200 διαφορετικά συμπτώματα και επιπλοκές, που πολύ εύκολα μπορούν να αποπροσανατολίσουν ή να συγκαλύψουν είτε μια επιπλοκή της νόσου, είτε μια άλλη νόσο» αναφέρει.
Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο που είναι τώρα στην διάθεσή μας, καλύπτοντας και την παραλλαγή «Όμικρον».
«Τα μέτρα ατομικής προστασίας εξακολουθούν να είναι νούμερο ένα στην πρόληψη, όπως η τήρηση αποστάσεων, οι μάσκες, η αποφυγή κλειστών χώρων, ή χώρων με μεγάλο συνωστισμό, η υγιεινή των χεριών.
Αυτά τα μέτρα εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο ρόλο, για την προστασία μας», καταλήγει ο γιατρός. Ο κ. Πατεράκης μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:
«Από την εμφάνιση της «Όμικρον» η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα προβληματίζεται για την αύξηση αιφνιδίων θανάτων που για πολλούς οφείλονται και συσχετίζονται με τη νόσηση από κοροναϊό και όχι φυσικά με τα εμβόλια. Διότι αύξηση αυτών είχαμε το 22 και όχι το 21. Ένα πολύ δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί και αναμένουμε αποτελέσματα από το εξωτερικό.
Το σημαντικότερο είναι ακόμα και σήμερα όσο ήπια και αν φαίνεται η «Όμικρον», που τη θεωρώ πολύ ύπουλη από την εμφάνιση της, είναι να μην κολλήσει κανείς και οποιοδήποτε σύμπτωμα και αν έχει μετά από νόσηση με κοροναϊό είναι να επισκεφτεί άμεσα τον ιατρό του.
Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει θεραπεία και μπορεί να αποφευχθεί το μοιραίο. Πολλές φορές είναι δύσκολο και για μας τους ιατρούς που ασχολούμαστε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η αντιμετώπιση και λύση του μυστηρίου κάθε ασθενή κοροναϊού. Διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε γύρω στα 200 διαφορετικά συμπτώματα και επιπλοκές, που πολύ εύκολα μπορούν να αποπροσανατολίσουν ή να συγκαλύψουν είτε μια επιπλοκή της νόσου είτε μια άλλη νόσο.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας εξακολουθούν να είναι νούμερο ένα πρόληψης. Οι αποστάσεις, οι μάσκες, η αποφυγή κλειστών χώρων, ή με συνωστισμό, η υγιεινή των χεριών εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο ρόλο. Δυστυχώς μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας δεν μάθαμε ούτε τα βασικά προστασίας του εαυτού μας. Όχι μόνο κατά του κοροναϊού αλλά όλων των ιών που καραδοκούν και εξίσου κρύβουν κινδύνους. Διότι δεν είναι πρώτη φορά που ενοχοποιούνται ιοί για επιπλοκές από το καρδιαγγειακό ή κεντρικό νευρικό σύστημα, ή που προκαλούν καρκίνο».