ΕΡΓΑ

Ραντεβού στα δικαστήρια… δίνουν δεκάδες εργολήπτες δημοσίων έργων που προσφεύγουν μαζικά και ακολουθούν τη δικαστική οδό, προκειμένου να καταφέρουν να διαχειριστούν την αντικειμενική αδυναμία τους να ολοκληρώσουν δεκάδες έργα που έχουν αναλάβει να εκτελέσουν, επειδή με άλλες τιμές δημοπρατήθηκαν και με άλλες τιμές καλούνται να τα υλοποιήσουν μετά τις κατακόρυφες αυξήσεις των πρώτων υλών.

Το πρόβλημα εστιάζεται σε έργα που έχουν δημοπρατήσει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όπου οι εργολήπτες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ολοκλήρωσή τους, με δεδομένες τις μεγάλες εκπτώσεις που δόθηκαν λόγω του ισχυρότατου ανταγωνισμού.

Με δηλώσεις του στην «Π»  με το στέλεχος του ΣΑΤΕ ( Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών)  κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης εξηγεί ότι «δυστυχώς έχουμε δύο κατηγορίες έργων. Τα μεγάλα έργα που έχουν αναληφθεί με ένα μέσο ποσοστό εκπτώσεων 5% και τα μικρομεσαία έργα των Δήμων και των Περιφερειών τα οποία έχουν αναληφθεί λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, με εκπτώσεις άνω του 40- 60%, οι οποίες δόθηκαν  την εποχή που όλα έδειχναν ότι πάνε να εξομαλυνθούν δηλαδή μέσα στο 2021 .

Για όλα αυτά τα έργα αυτά σήμερα οι μικρομεσαίοι εργολήπτες είναι σε μια  κατάσταση απελπισίας.

Το υπουργείο δε σκέφτεται να αναθεωρήσει τις τομές των  έργων με το σκεπτικό ότι αν πάρουν αναθεώρηση τα μικρομεσαία έργα σύμφωνα με τις πραγματικές αυξήσεις των τιμών, τότε θα πρέπει να τις πάρουν και τα μεγάλα δημόσια έργα τα οποία έχουν αναληφθεί με 5%. Που θα βρεθεί το χρήμα πέραν των Ευρωπαϊκών Πιστώσεων;» Ο ίδιος εξηγεί ότι ο κλάδος διεκδικεί  αναθεώρηση των τιμών διότι είναι τρομακτικές οι αυξήσεις των υλικών αλλά και των εργατικών και των καυσίμων. Ένα έργο με 50% έκπτωση αδυνατεί να ολοκληρωθεί.

Το στέλεχος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης
Το στέλεχος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης

Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενναία αναθεώρηση τιμών, που θα συνάδει με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της αγοράς οδηγούν τις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα ο ολόκληρος ο κλάδος να ζει δύσκολες ώρες.

Όπως είναι γνωστό, στο πρώτο τρίμηνο του 2022  μετά από τις οξύτατες αντιδράσεις των εργοληπτών έγινε μια αναθεώρηση τιμών η οποία όμως στην ουσία άφησε ακάλυπτες  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  αφού δεν συμπεριέλαβε βασικά υλικά τα οποία χρησιμοποιούν στα έργα που εκτελούν με αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι και σήμερα μια τεράστια απόκλιση σε σχέση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Έτσι την ίδια στιγμή που κάποιες τιμές αναθεωρήθηκαν ακόμα και σε ποσοστό 70% την ίδια στιγμή  οι αναθεωρήσεις τιμών σε έργα  που αφορούν για παράδειγμα αναπλάσεις ή χωματουργικές εργασίες, που κατά βάση εκτελούνται από μικρομεσαίες εταιρείες, δεν ξεπέρασαν το 1-4%.

Η κατάσταση αυτή έχει βυθιστεί σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδες μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες, οι οποίες καταγγέλλουν ότι καταγράφονται διαφορετικές ταχύτητες σε ότι αφορά την τελευταία αναθεώρηση τιμών, με τρόπο ώστε να  αφήνονται ακάλυπτοι οι μεσαίοι και μικροί εργολήπτες ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προκλητική πολιτική εύνοιας των μεγάλων πανίσχυρων εργοληπτικών εταιρειών που με κάθε τρόπο διευκολύνεται το έργο τους.

Παρά τις πιέσεις τους η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε νέα αναθεώρηση τιμών, με αποτέλεσμα ο κλάδος να βυθίζεται σε μια  δίνη των προβλημάτων που οδηγούν πολλές εταιρείες σε δικαστικές προσφυγές προκειμένου να δικαιωθούν.

Όπως τονίζει ο  κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης με δεδομένο ότι κάθε ελπίδα για αναθεώρηση τιμών στα δημόσια έργα ναυαγεί και η κυβέρνηση δεν διαφαίνεται ότι θα δώσει λύση, πολλές εταιρείες οδηγούνται στα δικαστήρια με την επίκληση των ανατιμήσεων για να μπορέσουν να εισπράξουν την οικονομική διαφορά αντιπαραβάλλοντας τις τιμές που ίσχυαν όταν τα έργα δημοπρατήθηκαν και σε σχέση με τις τιμές με τις οποίες σήμερα κινείται η αγορά.

Όπως σημειώνει η ενεργειακή κρίση ο πόλεμος και η γενικότερη κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πανδημία έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά το περιβάλλον σε ότι αφορά στις τιμές και μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, θεωρείται μονόδρομος η δικαστική προσφυγή.