ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Εν αναμονή νέων στοιχείων, που ίσως οδηγήσουν σε συλλήψεις, η ΕΛ.ΑΣ.

Χωρισμένοι σε… στρατόπεδα φέρονται πλέον  οι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η εκτίμηση αυτή δεν προκύπτει μόνο από τα όσα ισχυρίζονται σε σχέση με την εμπλοκή τους ή μη στην απαγωγή, αν ξέρουν ή δεν ξέρουν άλλα πρόσωπα, ποιος «στρατολόγησε» ποιον, αλλά και από τη μεταξύ τους συμπεριφορά τόσο κατά την πολύωρη παραμονή τους στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου όσο και στα κρατητήρια.

Είναι και αυτή μία πτυχή προς αξιολόγηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται πιο κοντά σε σχέση με άλλους συγκατηγορούμενούς τους, με τους οποίους διαφαίνεται να έχει επέλθει κάποια ψυχρότητα  και υπάρχει και κατηγορούμενος, ο οποίος φέρεται να έχει σχεδόν «περιθωριοποιηθεί» από τους υπόλοιπους. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εικόνα που δόθηκε εν αναμονή της ολοκλήρωσης των απολογιών τους.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Δύο από τους επτά, ο 23χρονος από τα Σφακιά και ο 43χρονος επιχειρηματίας από το Ρέθυμνο, παρέμειναν μέχρι τέλους αρνητικοί ως προς την εμπλοκή τους στην απαγωγή. Ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο 60χρονος μεσίτης και ο 44χρονος που έχει κατηγορηθεί για τον εμπρησμό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο κινήθηκαν σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο των προανακριτικών τους απολογιών. Οι όποιες προσθήκες έγιναν από μέρους τους δεν ήταν διαφωτιστικές ως προς την ουσία της υπόθεσης.

Δεν έκαναν δηλαδή «αποκαλύψεις», επικαλούμενοι κυρίως  ότι φοβούνται για τη  ζωή τους.  Ο 46χρονος πάλι Ρεθυμνιώτης  κατά την απολογία του διαφοροποιήθηκε σε κάποια πράγματα που είχε πει προανακριτικά. Για παράδειγμα, στην προανακριτική του απολογία αναφερόμενος στο βράδυ της προσαγωγής του ίδιου και δύο ακόμα συγκατηγορουμένων του στο Τμήμα  μετά από τροχονομικό έλεγχο στην περιοχή της Σκαλέτας φέρεται να είπε ότι από το αυτοκίνητο το οδηγούσε ο ίδιος και οι συνεπιβάτες του έστελναν μηνύματα στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Υποστήριξε ότι το κινητό το κρατούσε ο μικρότερος ηλικιακά και ότι πριν από τον έλεγχο οι συνεπιβάτες του πέταξαν από το παράθυρο το κινητό.

Για το συγκεκριμένο σημείο, ο 46χρονος φέρεται να είπε στην απολογία του ότι εκείνος οδηγούσε και δεν γνωρίζει τι έκαναν οι συνεπιβάτες του. Επίσης ισχυρίστηκε ότι άκουσε τον “Βενιαμίν” της παρέας να συνομιλεί έντονα στο τηλέφωνο με μία κοπέλα με αποτέλεσμα στο τέλος να εκνευριστεί τόσο που έσπασε το κινητό και το πέταξε από το παράθυρο.

Τα ίδια που είπε προανακριτικά είπε και στην απολογία του στις δικαστικές Αρχές ο 40χρονος αποκαλούμενος ως Σκοπιανός  (γεννήθηκε στα Σκόπια, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη), ο οποίος «στρατολογήθηκε» το τελευταίο δεκαπενθήμερο και ήταν ουσιαστικά ο τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Όλοι φοβούνται…

Με εξαίρεση τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι πλήρως αρνητικοί, όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν στην εξής γραμμή: Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε περισσότερο, γιατί φοβόμαστε για τη  ζωή μας αλλά… αγωνιούσαμε και για τη ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής και έπειτα από μία εξαντλητική διαδικασία σχεδόν 20 ωρών, οι  επτά πήραν τον δρόμο για τις φυλακές. Παρά την κόπωση, εισαγγελέας και ανακρίτρια δεν άφησαν τίποτα στην τύχη του, χωρίς να ερωτηθεί μία και δύο φορές μέσα από μία πραγματικά εξαντλητική διαδικασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να υπάρξει εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των κατηγορουμένων.

Η απολογία του τελευταίου φύλακα

Όπως προαναφέραμε στην ουσία της υπόθεσης οι απολογίες των επτά κατηγορουμένων δεν «διαφώτισαν» το έργο των δικαστικών Αρχών σε κρίσιμα ζητήματα. Μέσα από αυτές όμως έρχονται στο φως της δημοσιότητας και κάποιες άλλες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης.

Για παράδειγμα ενδιαφέρον παρουσιάζει η απολογία του 40χρονου τελευταίου φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος μετά από στενό πρέσινγκ του 44χρονου ακτιβιστή πείθεται να έρθει στην Κρήτη στις 18 Ιουλίου και να αναλάβει καθήκοντα. Ο 44χρονος τον πείθει ότι θα τον χρειαστεί 15-20 ημέρες, του υπόσχεται 100.000 ευρώ και βασιλικές …διακοπές σε κρησφύγετο με πισίνα.

Αποφασίζει να πει το «ok», ταξιδεύει αεροπορικώς με εισιτήρια που έχουν κλείσει στο όνομά του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου απ’ όπου τον παραλαμβάνει ο «στρατολογητής» του.

Στον δρόμο προς Ρέθυμνο πέφτουν και εκείνοι σε αστυνομικό μπλόκο, ελέγχονται και συνεχίζουν τη διαδρομή προς το κρησφύγετο  με μία ενδιάμεση στάση σε σούπερ-μάρκετ της περιοχής για την αγορά των απαραίτητων προμηθειών.

Όταν φθάνουν πλέον στη μάντρα γνωρίζει τον ιδιοκτήτη, τού ζητούν να αφήσει έξω στο γραφείο τα κινητά του τηλέφωνα, του δίνουν οδηγίες και τον ανεβάζουν στο πατάρι. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης καταλαβαίνει αμέσως ότι έχει έρθει νέο πρόσωπο, καθώς δεν αναγνωρίζει τη φωνή του.

«Καλός άνθρωπος  και πανέξυπνος»

Ο φύλακας υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες ό,τι αν και στην αρχή ήθελε να κρατάει αποστάσεις από  τον απαχθέντα, γρήγορα μαλάκωσε  καθώς «ο Μιχάλης ήταν πολύ καλός άνθρωπος και πανέξυπνος».

Έχει ενδιαφέρον τα όσα ισχυρίζεται  στην απολογία του για το πόσο προσεκτικός ήταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απέναντί του, προφανώς και απέναντι σε όλους, ώστε να μην δει κάποιο χαρακτηριστικό του. Ακόμα και όταν του έδωσαν το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης μετά από αίτημα του επιχειρηματία, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ζήτησε να βγάλει το κουμπί του teletext για να μην μπορεί να στείλει κάποιο μήνυμα.

Ο 40χρονος αναφέρει ότι μεταξύ άλλων είχε πάρει οδηγίες να ανοίγει δυνατά το ραδιόφωνο, τον ανεμιστήρα ή τον απορροφητήρα ώστε να καλύπτουν τη φωνή του Μιχ. Λεμπιδάκη σε περίπτωση που ήθελε να φωνάξει, αλλά και να μην ακούει ο ίδιος εξωτερικούς θορύβους.

Αναφέρει ακόμα ότι στον απαχθέντα έβαζαν να ακούει κυρίως αθηναϊκούς σταθμούς για να μην καταλαβαίνει την περιοχή που βρίσκεται, μια φορά όμως έγινε λάθος και έβαλαν κατά λάθος σταθμό του Ρεθύμνου που διαφήμιζε επιχειρήσεις της πόλης.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ :

Οι «εγκέφαλοι» είναι ασύλληπτοι

Τον φόβο που νιώθουν οι εντολείς τους επικαλούνται και συνήγοροι υπεράσπισης και εκφράζουν  την πεποίθηση ότι εκείνοι που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την απαγωγή παραμένουν ασύλληπτοι.

Ο δικηγόρος δύο κατηγορουμένων, Γιώργος Περάκης

 

Ο δικηγόρος Χανίων Γιώργος Περάκης, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση δύο εκ των κατηγορουμένων, ανέφερε ότι κατά τις απολογίες των κατηγορουμένων  δεν υπήρξαν αποκαλύψεις και ονόματα, καθώς υπάρχει έντονος φόβος και επανέλαβε ότι εκείνοι που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την απαγωγή παραμένουν ασύλληπτοι.

 

 

Ο δικηγόρος του τελευταίου φύλακα, Μίνως Αποστολάκης

 

Ο Ηρακλειώτης συνήγορος του 40χρονου φύλακα, Μίνως Αποστολάκης, τόνισε ότι ευελπιστούν να διαλευκανθεί η υπόθεση και να βρεθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι-οργανωτές δράστες, διότι ένας «φυλακισμένος» στο ίδιο κρησφύγετο με τον άτυχο απαχθέντα «φροντιστής» με συμμετοχή μόλις δύο εβδομάδων σίγουρα δεν μπορεί να κριθεί ως ο υπαίτιος των δεινών που πέρασε ο άτυχος κ. Λεμπιδάκης στον οποίο το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ειλικρινά συγνώμη».

 

Ο κ. Θωμάς Λεχωβίτης, δικηγόρος Ρεθύμνου, ο οποίος έχει την υπεράσπιση του 43χρονου επιχειρηματία, επέμεινε ότι ο εντολέας του αρνείται τις αποδιδόμενες κατηγορίες, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι οι συλληφθέντες δεν έχουν τη διανοητική ικανότητα εκτέλεσης μιας τέτοιας απαγωγής.

Πάντως όσοι γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία της υπόθεσης – και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτά της δικογραφίας-επιμένουν ότι σύντομα θα έρθουν και άλλες συλλήψεις. «Περιμένουμε κάτι και αν κάτσει, τότε θα έχουμε νέες εξελίξεις στην υπόθεση» ανέφερε στην «Π» αστυνομική πηγή.

Προετοίμαζαν κρησφύγετο με θέα στο βουνό

Ο φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο τελευταίο κρυσφήγετο ισχυρίζεται ότι υπήρξε και ο ίδιος όμηρος των απαγωγέων, αφού ήταν κλεισμένος για 15 ημέρες και είχε αρχίσει να τρελαίνεται.

Ζητούσε επίμονα από τον ιδιοκτήτη της μάντρας να του επιτρέψει να πιει έξω έναν καφέ για λίγες ώρες αλλά δεν του είχε απαντήσει. «Εγώ αυτές τις ημέρες που έμεινα μέσα είχα τρελαθεί, δεν ήμουν καθόλου καλά και σκεφτόμουν να φύγω» φέρεται να είπε.

Αποκαλύπτει ακόμα ότι ημέρες πριν την επιχείρηση απελευθέρωσης ενημερώθηκε ότι θα… μετακόμιζαν σε άλλο κρησφύγετο συγγενικού προσώπου εμπλεκόμενου, το οποίο βρισκόταν ψηλά στο βουνό και είχε θέα. Η μεταφορά αυτή θα γινόταν εν αγνοία του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Αν και ξεκίνησαν να μεταφέρουν πράγματα, όπως ένα στρώμα και μαχαιροπήρουνα, τελικά η μετακίνηση ακυρώθηκε.