ΑΠΟΣΕΛΕΜΗΣ - ΦΡΑΓΜΑ

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην πολύκροτη υπόθεση της διαχείρισης του νερού, καθώς στις 20 του μήνα κλείνει το φράγμα του Αποσελέμη.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μοιραία σηματοδοτεί εξελίξεις για τους Δήμους Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, που καλούνται να δώσουν λύσεις  για το πώς θα καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών και κυρίως για το πώς θα διαχειριστούν το πιο ξηρικό έτος των τελευταίων χρόνων που διανύουμε ενόψει της θερινής περιόδου.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι θα έχουμε μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές στον τομέα του τουρισμού,  καθώς εκτιμάται ότι οι επισκέψεις θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, είναι επιτακτική η ανάγκη οι Δήμοι να βρουν λύση εδώ και τώρα στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του νερού.

Σε αυτή τη λογική ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει ήδη καταθέσει γραπτό αίτημα στον ΟΑΚ (Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης) να διακοπεί σε αυτή τη φάση η υδροδότηση, με την προοπτική οι ελάχιστες απολήψιμες ποσότητες να αξιοποιηθούν μέσα στους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού.

Μάλιστα, σε συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στον ΟΑΚ και εκπροσώπους των τριών ΔΕΥΑ που παίρνουν νερό από το φράγμα Αποσελέμη, το αίτημα απέκτησε καθολικό χαρακτήρα καθώς όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι μπροστά στον φόβο των δύσκολων μηνών του καλοκαιριού, είναι προτιμότερο να διακοπεί σε αυτή τη φάση η υδροδότηση και να αξιοποιηθούν τα ελάχιστα αποθέματα τη θερινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή η πλευρά του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης αντιμετωπίζει με προβληματισμό το όλο θέμα, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι αναφορικά με τη διαχείρηση του νερού. Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Φώτης Καζάσης, σε αυτή τη φάση γίνεται μια επεξεργασία των σεναρίων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν τα οποία θα αξιολογηθούν με στόχο να καταλήξουμε στη βέλτιστη επιλογή. Ποια είναι λοιπόν τα δεδομένα που υπάρχουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Από τη μία μεριά το νερό είναι λίγο και πρέπει να δούμε πώς και αν το διαθέτουμε, από την άλλη το διυλιστήριο για να μπορέσει  να παραμείνει σε λειτουργία πρέπει  τμηματικά ανά δύο τρεις μέρες τον μήνα να διακινεί νερό. Σε αντίθετη περίπτωση το νερό θα λιμνάσει, δηλαδή θα είναι στάσιμο και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη διαχείριση του διυλιστηρίου, και συγκεκριμένα θα προκύψουν ζητήματα σε σχέση με τον μηχανισμό λειτουργίας  του.

Άρα  λοιπόν η απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τον ΟΑΚ είναι ή να σταματήσει συνολικά η λειτουργία του φράγματος  και να  το αδειάσουμε  αναμένοντας την  επόμενη χειμερινή περίοδο, ώστε να γεμίσει για να γίνουν οι αναγκαίοι  καθαρισμοί του από την αρχή, ή πάμε σε μια τμηματική λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλεύει το διυλιστήριο δύο τρεις  μέρες τον μήνα που μπορεί να κρατήσει το νερό σε καλή κατάσταση και να μην κινδυνεύσει η ποιότητα του.

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε μια οριακή κατάσταση, όπου οι μηχανικοί του διυλιστηρίου λένε ότι  αν το συντηρούμε δύο τρεις μέρες το μήνα και δουλεύουν οι μηχανές και οι δεξαμενές,  δεν θα δημιουργηθούν  προβλήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν το κλείσει τελείως το εργοστάσιο, το διυλιστήριο θα πρέπει να  αδειάσεις εντελώς και να φύγει το νερό από δεξαμενές, σωλήνες και αγωγούς.

Όταν όμως  τεθεί ξανά σε λειτουργία, αφού πρώτα  γεμίσει το φράγμα, θα πρέπει να διατεθεί μια πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, που υπολογίζεται στα δύο εκατομμύρια κυβικά νερού τα οποία να διατεθούν για να καθαριστούν ξανά οι  δεξαμενές και  οι αγωγοί.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να κλείσεις το εργοστάσιο και να το ξανανοίξεις. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ως αναγκαιότητα να μπούμε σε μια πιο συντηρητική λειτουργία  του φράγματος και του 1.200.000 διαθέσιμων ποσοτήτων  νερού.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων την ερχόμενη Πέμπτη στη Λότζια, όπου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των οφειλών των Δήμων προς τον ΟΑΚ που είναι ένα πολύ μεγάλο αγκάθι. Όπως είναι γνωστό, οι τρεις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου χρωστούν στον ΟΑΚ το ποσό του 1 εκατομυρίων 200 χιλιάδων ευρώ

Όπως είναι γνωστό, «πρωταθλητής» στις απλήρωτες οφειλές είναι η ΔΕΥΑ Ηρακλείου που, όπως φαίνεται, χρωστά 488.000 τιμολογημένα στον Οργανισμό, ποσό το οποίο αδικαιολόγητα μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το μισό μέρος των απλήρωτων οφειλών αφορά σε νερό που έχει δοθεί στους Δήμους αλλά δεν έχει τιμολογηθεί ακόμα από τον ΟΑΚ, επειδή οι σχετικές συμβάσεις για τη διάθεσή του ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για την ακρίβεια ο έλεγχος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα μπιλιετάκια θα φτάσουν μέσα στις επόμενες μέρες στους οφειλέτες.