προσκυνήματα

Ούτε σε εκλογή Αρχιεπισκόπου τόσοι πολλοί συγκεντρωμένοι ιερείς! Δεκάδες ρασοφόροι ήταν χθες μαζεμένοι (ο ένας πάνω στον άλλον) στο διάδρομο έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Ήταν ιερείς από πολλές περιοχές των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, οι οποίοι προσήλθαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες για τις 63 κλοπές και απόπειρες κλοπών σε ναούς του νησιού.

Το θέαμα των μαυροφορεμένων ρασοφόρων ήταν πραγματικά ασυνήθιστο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απορούσαν για την εκδικαζόμενη υπόθεση. Στο εδώλιο παραπέμφθηκαν δύο νεαροί, στους οποίους αποδίδονται όλες αυτές οι κλοπές που φέρονται να διαπράχθηκαν μέσα στο 2018, προκαλώντας το θρησκευτικό συναίσθημα και αναταραχή στους κόλπους της εκκλησίας.

Οι δύο κατηγορούμενοι, 38 και 35 ετών (ο πρώτος με ποινικό παρελθόν), δεν είχαν αφήσει εκκλησία για εκκλησία να μην την… επισκεφθούν. Δεν είχαν τάμα αλλά ούτε και σκέφτονταν να ακολουθήσουν τον δρόμο του Θεού. Επεδίωκαν μόνο να «χτυπήσουν» το παγκάρι, να αρπάξουν τα τάματα και καμία εικόνα πού και πού.

Και με βάση τη δικογραφία, διένυαν πολλά χιλιόμετρα σε κάθε εξόρμηση. Η χάρη τους είχε φθάσει ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε μικρά χωριουδάκια.

Ενδεικτικά, τους αποδίδονται «προσκυνήματα» σε εκκλησίες στον Γούδουρα Σητείας, στο Ορεινό και στον Χριστό Ιεράπετρας, στην Ελούντα και στην Κολοκύθα, στα Αμιρά, στις Κάτω Πουλιές, στο Καραβάδο, στο Νεοχώρι, στο Σμάρι, στη Γαρίπα, στα Καστελιανά, στις Καμάρες, στο Βαλή, στις Σίσες,  στην Άμνατο Ρεθύμνου, στο Ρουσοσπίτι, στο Χρωμοναστήρι, στο Χουμέρι, στην Κράνα, στον Λαγκά Μυλοποτάμου, στο Μύρθιο, στο Μαριού, στα Σελλιά, στα Σακτούρια, στο Άνω Μέρος, στις Μέλαμπες ενώ φέρονται ακόμα να συσχετίζονται με περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων όπου επίσης είχαν καταγραφεί περιστατικά σε εκκλησίες όπως για παράδειγμα σε Ανώπολη, Κομιτάδες, Βουβά, Ίμπρο.

Οι δύο νεαροί αρνήθηκαν ότι  διέπραξαν τις κλοπές που τους αποδίδονται. Ομολόγησαν μόνο μία απόπειρα κλοπής, η οποία κατά τους συνηγόρους δεν έχει συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο.

Η έδρα καλούσε έναν ένα τους μάρτυρες ιερείς, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων, καθώς τα χρήματα που πήραν από το παγκάρι ήταν μερικά ευρώ.

Από τις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτή σε εκκλησία στο Καλονύκτι Ρεθύμνου απ’ όπου οι δράστες φέρονται να αφαίρεσαν από το παγκάρι ποσό 2.000 ευρώ. Πήραν ακόμα και τα αφιερώματα της Παναγίας, η υλική αξία των οποίων υπολογίζεται στις 3.000 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη κλοπή είχε υποβληθεί μήνυση από τον ιερέα του ναού, ενώ ο ψάλτης σε κατάθεσή του φέρεται να είχε αναγνωρίσει κατά 99% τον 38χρονο κατηγορούμενο ως έναν από τους δύο άνδρες που δύο ημέρες πριν είχαν κινηθεί ύποπτα προς την εκκλησία.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο νεαρούς αναγνωρίζοντας  ότι οι περισσότερες από τις αποδιδόμενες πράξεις έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα και όχι κακουργηματικό.

Στον 38χρονο επιβλήθηκε 7ετη ποινή κάθειρξης, και δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, ενώ στον 35χρονο συγκατηγορούμενό του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. Και για τους δύο η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη και επομένως είναι ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Στον 38χρονο η αναστέλλουσα δόθηκε υπό όρους.

Εξοντωτική χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως προς την ενοχή και την επιβληθείσα ποινή ο συνήγορος του 38χρονου, κ. Μιχάλης Μπιτζαράκης. Ωστόσο θεωρεί ότι την εξισορροπεί το ανασταλτικό της έφεσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αναδειχθούν τα πραγματικά περιστατικά.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του 35χρονου, κ. Μανόλης Χαριτάκης, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή μεν, ωστόσο παράλληλα είναι λίγο αυστηρή.

Αφενός αναγνώρισε ότι συντρέχει ελαφρυντική  περίσταση στο πρόσωπο του εντολέα μου  μιας και έχει λευκό ποινικό  μητρώο, ωστόσο,  δεδομένου ότι η κατηγορία αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της προσβολής  της θρησκευτικής λατρείας, στο Εφετείο θεωρούμε ότι θα προκύψει με περισσότερη νηφαλιότητα στους δικάζοντες ότι δεν υπήρξε συμμετοχή του σε πράξεις για τις οποίες δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να έχει συμμετάσχει και που του καταλογίστηκαν εσφαλμένα, γι’  αυτό προσδοκούμε ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω η θέση του».