Δείγματα από τον Άγιο Μηνά πήρε επιστημονικό συνεργείο

Νέα σειρά δειγμάτων σε περισσότερα από τριάντα διαφορετικά σημεία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, έλαβε επιστημονικό συνεργείο, στο πλαίσιο του μεγάλου ερευνητικού έργου που εξελίσσεται με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με σκοπό να αποτυπωθούν τα βαρύτατα τραύματα που φέρει ο ναός ως απότοκο της επιβάρυνσης που έχει δεχτεί από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο πέρασμα των χρόνων  και μια σειρά άλλους παράγοντες που αλληλοεπιδρούν επιβαρυντικά.

Ο ομότιμος καθηγητής Δομοστατικής κ. Βλ. Κουμούσης και ο εφημέριος του Αγίου Μηνά Μανόλης Σταυρουλάκης

Όπως εξηγεί στην «Π» ο συντονιστής και επικεφαλής του ερευνητικού έργου που εξελίσσεται στον  Άγιο Μηνά, ομότιμος καθηγητής Δομοστατικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Βλάσης Κουμούσης, «ολοκληρώσαμε όλες τις λήψεις των πυρήνων από το εσωτερικό του ναού και από ορισμένες θέσεις  από το εξωτερικό, για να περάσουμε στις αποτιμήσεις των αντοχών» .

 

Όπως ο ίδιος σημειώνει, τα υλικά αυτά αφενός υπόκεινται σε μηχανικές δοκιμές με πρότυπα τεστ για να καθορίσουν τις αντοχές της πέτρας και αφετέρου υπόκεινται σε χημικές αναλύσεις, οι οποίες μας προσδιορίζουν τις ενδεχόμενα επιβλαβείς ποσότητες και περιεκτικότητες σε ουσίες κυρίως στα κονιάματα που ενδεχομένως σε βάθος χρόνου ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, μετά το Πάσχα θα αρχίσει η επεξεργασία των υλικών αυτών και προς τα μέσα του Μαΐου θα έχουμε την εικόνα.

Οι λήψεις αυτές σύμφωνα με τον κ. Κουμούση είναι η προτελευταία διαδικασία από πλευράς εργαστηριακών δοκιμών, καθώς εκκρεμούν κάποιες μετρήσεις που σχετίζονται με διαβρώσεις είτε στο καμπαναριό, είτε στις φυσικοχημικές διαβρώσεις που υφίσταται το μάρμαρο  του ναού και εμφανίζει αυτή τη ζαχαροποίηση που υπάρχει που ναι μεν δεν είναι έντονης σημασίας από πλευράς αντοχής του ναού και των κωδωνοστασίων αλλά είναι μια πληγή που έχει να κάνει και με τις ανερχόμενες υγρασίες και είναι ένα επιμέρους θέμα που πρέπει να διευθετήσουμε.

 

Ο ίδιος σημειώνει ότι «αφού συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία της καταγραφής των δειγματοληψιών θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης που θα παντρευτεί με την παθολογία που εμφανίζει ο ναός και η άλλη ενότητα που θα ανοίξει, αφορά στη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων επέμβασης με σκοπό να αποκατασταθεί ο φέροντας οργανισμός του ναού.

Εκεί θα επιδιώξουμε να βρεθούν οι βέλτιστες εναλλακτικές λύσεις μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αναστήλωσης που περιφρουρεί και συνδράμει το Υπουργείο Πολιτισμού».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη των ερευνητικών εργασιών προχωρά, με την καθοριστική συνδρομή του εφημέριου του Ναού του Αγίου Μηνά Μανόλη Σταυρουλάκη, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο σωτηρίας του εμβληματικού ναού του πολιούχου του Ηρακλείου Αγίου Μηνά που εκτός από χώρος θρησκευτικής λατρείας είναι και σπουδαίο μνημείο της πόλης.