ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε  η Περιφερειακή Ένωση Δήμων

«Οι δασικοί χάρτες δεν θα θίξουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ούτε θα επηρεάσουν το καθεστώς των επιδοτήσεων» διαβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Αμυράς, ο οποίος συμμετείχε σε δίωρη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε  η Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Ο υφυπουργός δεν έκανε ούτε μισό βήμα πίσω στο αίτημα που έθεσε πιεστικά  σύσσωμη η αυτοδιοίκηση, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τους δασικούς χάρτες για να γίνουν οι διορθώσεις εκατοντάδων πρόδηλων λαθών, που ασφαλώς δεν έγιναν με ευθύνη των πολιτών.

Ωστόσο ο κ. Αμυράς δεν δέχτηκε το αίτημα παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι εν μέσω καραντίνας να μπουν σε μια διαδικασία αποκατάστασης λαθών για τα οποία δεν ευθύνονται.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που καταγράφονται σε σχέση με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς εντοπίζεται πληθώρα πρόδηλων λαθών που δεν έπρεπε να υπάρχουν, ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και φόβοι σε σχέση με εκατοντάδες ιδιοκτησίες.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια ολιγομελής επιτροπή από την ΠΕΔ Κρήτης, η οποία σε συνεργασία με τον κ. υφυπουργό και  τις υπηρεσίες του Υπουργείου να αναδεικνύει τα ζητήματα που υπάρχουν και να δρομολογεί την επίλυσή τους.

Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον

Στην προγραμματισμένη διαδικτυακή διευρυμένη συνεδρίαση στην οποία συμμετεχε  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος  κ. Γ. Αμυράς, τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ, οι δήμαρχοι της Κρήτης, η Περιφέρεια μέσω του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για τον πρωτογενή Τομέα, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης ιοίκησης και εκπρόσωποι  φορέων και επαγγελματικών – παραγωγικών τάξεων του νησιού μας, έγιναν περισσότερες από είκοσι τοποθετήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ.  Γ. Κουράκης ανέδειξε το θέμα της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων των πολιτών  αφού ξεκαθάρισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού κεφαλαίου και των δασών του νησιού μας αποτελεί πρωταρχικό σκοπό τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των φορέων και των πολιτών της Κρήτης.

Ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της αντιμετώπισης των λαθών που εντοπίζονται, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία των ΟΤΑ, των φορέων και των πολιτών με το Υπουργείο, προκειμένου να εξευρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις προς όφελος των πολιτών, να προστατευτούν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να εξασφαλιστεί μια νέου τύπου ευημερία, πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες και σε αρμονική συνύπαρξη με τη φύση.

Τα σφάλματα που υπάρχουν στους χάρτες

Τα πρόδηλα σφάλματα που αφορούν για παράδειγμα τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, δρόμους -παραλίες… που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες και η ανάγκη για άμεση διόρθωσή τους, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών, ήταν το κρίσιμο ζήτημα που αναδείχτηκε στη χθεσινή συζήτηση.

Όμως αυτό που πραγματικά «καίει» ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, όπου από το σύνολο των συμμετεχόντων επισημάνθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιγούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών και των ΟΤΑ.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έθεσαν ζήτημα για τις ιδιωτικές εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές, τι θα συμβεί με τις επιδοτήσεις, όσο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Μάλιστα τόνισαν ότι  η Κρήτη διέπεται από διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια και τονίστηκε ότι απαιτείται άμεσα παρέμβαση του Υπουργείου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών γης της Κρήτης. Κρίσιμα ζητήματα τέθηκαν και για τα δικαιώματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης ως προς το καθεστώς των ενισχύσεων.

Μάλιστα αυτό το οποίο προτάθηκε  είναι να γίνει συσχετισμός και αντιστοίχιση  του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου-σύστημα επιδοτήσεων) με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, καθώς έχουν καθορισθεί εδώ και χρόνια οι χρήσεις γης και βάσει αυτών δίδονται οι επιδοτήσεις.

Παράλληλα αναδείχτηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών που θα κληθούν να διαχειριστούν τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων και στην κατεύθυνση αυτή ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για να παραταθεί η προθεσμία για υποβολή αντιρρήσεων.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που αναδείχτηκε ήταν ο χαρακτηρισμός ως δασικών εκτάσεων που δεν καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και  υπογραμμίστηκε η ανάγκη εξαίρεσής τους από τους χάρτες, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ιδιαίτερη χλωρίδα της Κρήτης όπου μεγάλες εκτάσεις είναι καλυμμένες από φρύγανα (ασπάλαθοι) και ζητήθηκε επιτακτικά η εξαίρεση των εκτάσεων αυτών από τους δασικούς χάρτες.