ΔΕΥΑΗ

Ανοίγει ο δρόμος για να εισπράξει η ΔΕΥΑΗ -όπως όλα δείχνουν- την ερχόμενη εβδομάδα «ζεστό» χρήμα ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Λότζια, μετά το κλείσιμο του περσινού δύσκολου οικονομικό έτους, το οποίο κατέγραψε 1.700.000 ευρώ λιγότερες εισροές σε σχέση με το 2019, αλλά και αύξηση των χρεών των δημοτών προς τη δημοτική επιχείρηση κατά 3.500.000 ευρώ.

Η είδηση για την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου στην εκταμίευση του δανείου της ΔΕΥΑΗ μέσω του Δήμου Ηρακλείου προκαλεί ανάσα ανακούφισης στη Δημοτική Επιχείρηση, που πορεύεται μέσα από μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

Γιώργος Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος κ. Γιώργος Βουρεξάκης, «είναι θέμα ημερών να εκταμιευτούν τα χρήματα του δανείου  το οποίο θα εισπράξει η ΔΕΥΑΗ, καθώς εγκρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο και υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τα 3 εκατ.  που θα πάρουμε μέσω του Δήμου Ηρακλείου είτε από τα αποθεματικά του δημοτικού ταμείου, είτε μέσω των ΚΑΠ.

Το ποσό αυτό μας δίνει ανάσα σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο, προκειμένου να αποκτήσουμε οικονομική ευελιξία για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας

. Στις προτεραιότητες μας είναι να πληρώσουμε μέρος του χρέους μας στον ΟΑΚ για το νερό που παίρνουμε από το φράγμα Αποσελέμη και στη ΔΕΗ και σε διάφορους άλλους».

Αυξήθηκαν τα χρέη των δημοτών στη ΔΕΥΑΗ κατά 3,5 εκατ. ευρώ

Η πρώτη καραντίνα έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα μιας δύσκολης οικονομικά χρονιάς της ΔΕΥΑΗ, στη διάρκεια της οποίας αυξήθηκαν κατά 3,5 εκατ. ευρώ, τα χρέη των δημοτών στην επιχείρηση. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Π» ο κ. Βουρεξάκης, οι εισροές του 2020 ήταν κατά 1,7 εκατ.λιγότερες από 2019. Την ίδια στιγμή, τα χρέη των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΗ αυξήθηκαν κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από 12.900.000 ανέβηκαν 16.400.000  οι οφειλές των δημοτών, που είναι προφανές ότι έχουν οικονομική δυσκολία να διαχειριστούν τα χρέη τους».

Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι στις προθέσεις του η χαρτογράφηση των οφειλετών, δηλαδή πού εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις αποπληρωμές των λογαριασμών του νερού. Ωστόσο αυτό το οποίο  διαφαίνεται είναι ότι στην ενδοχώρα του Δήμου είναι πολύ μεγαλύτερα τα χρέη αναλογικά με τον αστικό ιστό. Ο ίδιος εξηγεί ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον της πανδημίας είναι φανερό ότι δεν μπορουν να αφαιρεθούν υδρόμετρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις διότι και η κατάσταση στη δημοτική επιχείρηση δεν είναι εύκολη.

Όπως περιγράφει, εκτός το χρέος στον ΟΑΚ που φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ, υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα με τη ΔΕΗ συνολικού ύψους  7 εκ ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε χρέος 1,5 χρόνου. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση με τη δημοτική επιχείρηση, για την οποία είναι τεράστιο αγκάθι  το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρεωνει το ρεύμα ως οικιακό, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να εκτοξεύονται στα ύψη.  Την ίδια στιγμή υπάρχουν και οι οφειλές του δανείων των 50 εκ. ευρώ το οποίο αποπληρώνεται με το ποσό του  1.200.000  εκ. ευρώ  το χρόνο.

Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι «ενώ περιμέναμε ότι με την αντικατάσταση των υδρομέτρων θα αποκαθιστούσαμε το πρόβλημα που έχουμε σήμερα με την καταμέτρηση του νερού, και άρα θα είχαμε αύξηση εσόδων την οποία υπολογίζαμε στο 1.500.000 ευρώ, δυστυχώς το σκηνικό της πανδημίας έφερε τα πάνω κάτω.

Δεκα χρόνια δεν έχουμε κάνει αύξηση».