κακοποίηση ζώων

Τα κτηνώδη περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Κρήτη επιβάλλουν στην τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ να αναλάβει ακόμα πιο σημαντικές δράσεις για τη διαχείρισή τους με στόχο την προστασία ανυπεράσπιστων ζώων και την τιμωρία των κακοποιητών με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η κακοποίηση ενός ζώου, είτε ενεργητική είτε παθητική,  συνιστά κακοποίηση της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειάς μας.

Δεν περνάει εβδομάδα που να μην καταγγελθεί στην Κρήτη ένα αποτρόπαιο περιστατικό κακοποίησης. Και πόσα δεν καταγγέλλονται; Πόσα μένουν στην αφάνεια; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους υπανθρώπους  που προσπάθησαν να κάψουν ζωντανή σε φούρνο μία σκυλίτσα με τα κουτάβια της;

Εκείνους που τα κρεμάνε από τα δένδρα ή από γέφυρες,  που τα δηλητηριάζουν με φόλες «φυτεμένες» με καρφιά, που τα πολτοποιούν με πέτρες, που τα τσουβαλιάζουν και τα ρίχνουν σε γκρεμούς ή στον κάδο απορριμματοφόρου για να βρουν φρικτό θάνατο; Αλλά και εκείνους τους δήθεν «φιλόζωους» που τα μαζεύουν και τα αφήνουν δεμένα, υποσιτισμένα, χωρίς νερό, καταδικάζοντάς τα σε αργό και βασανιστικό θάνατο.

Τα τελευταία 24ωρα οι αστυνομικές Αρχές του Ηρακλείου ήρθαν αντιμέτωπες μετά από καταγγελία με μία φρικιαστική κατάσταση, σε χώρο κοντά στο Νέο Κοιμητήριο. Εκεί «διαβιούσαν» 12 σκυλιά υπό άθλιες συνθήκες, μέσα στα περιττώματα, άρρωστα, σκελετωμένα από την ασιτία.

Μάλιστα το ένα βρέθηκε φαγωμένο καθώς το είχαν κατασπαράξει τα υπόλοιπα. Με εισαγγελική εντολή τα ταλαίπωρα ζώα αφαιρέθηκαν από την κάτοχο τους σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε ποινική δικογραφία. Προκαλεί αίσθηση ότι το άτομο αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό στο Ηράκλειο από την ενασχόληση του με την φιλοζωία.

Διασύνδεση της κακοποίησης  με την ενδοοικογενειακή βία

Είναι συγκλονιστικό – και επιβεβαιωμένο πλέον βάσει ερευνών-ότι μεγάλο ποσοστό εκείνων που κακοποιούν ζώα σχετίζονται και με κακοποιήσεις μελών της οικογένειάς τους. Υπάρχει δηλαδή άμεση διασύνδεση των δύο μορφών κακοποίησης που βασίζεται στην εξουσία και στον έλεγχο του ανυπεράσπιστου.

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την καταγραφή στοιχείων στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου στις ΗΠΑ για τη σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα. Προέκυψε συγκεκριμένα:

-Το 85% των γυναικών και το 63% των παιδιών που εισήχθησαν σε κέντρα προστασίας από την κακοποίηση είχαν βιώσει περιστατικά κακοποίησης ζώου συντροφιάς.

-Το 71% των γυναικών σε ξενώνες για κακοποιημένα άτομα κατέθεταν ότι ο δράστης της κακοποίησής τους τραυμάτισε ή σκότωσε το ζώο συντροφιάς τους.

Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Κώστας Λαγουδάκης

-Το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ανέφεραν ότι τα παιδιά τους ξεσπούσαν, κακοποιώντας ή ακόμα και σκοτώνοντας το κατοικίδιό τους.

ΕΛΑΣ: Ενημερωτικές ημερίδες μέχρι το Πάσχα

Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Κώστας Λαγουδάκης μιλώντας στην «Π» υπογράμμισε ότι μέχρι το Πάσχα θα διεξαχθούν ημερίδες και στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κρήτης προκειμένου αστυνομικοί να ενημερωθούν για την ισχύουσα νομοθεσία και πώς ακριβώς θα διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά.

Η τοπική ΕΛΑΣ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα πλέον στην προστασία των ζώων και στην εφαρμογή του νόμου και αποδεικνύει στην πράξη ότι η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών δεν συνιστά πάρεργο αλλά βασική προτεραιότητα.

 

 

«Ταγμένος» στην προστασία των ζώων ο εισαγγελέας του Οργανωμένου

Ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης

Ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, αν και εισαγγελέας του Οργανωμένου Εγκλήματος, έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της προστασίας των ζώων. Μάλιστα η ιστορική για τα φιλοζωικά σωματεία (και όχι μόνο)  διάταξη που για πρώτη φορά έδωσε το δικαίωμα της παράστασης πολιτικής αγωγής φέρει το όνομά του.

Σε σχετική ημερίδα που έγινε τον Δεκέμβριο του 2018 στα Χανιά ο εισαγγελικός λειτουργός εξήγησε ότι, παρά τις σοβαρές δικογραφίες που χειρίζεται ως εισαγγελέας του Οργανωμένου Εγκλήματος, δεν παύει να ασχολείται παράλληλα ενεργά με τα θέματα της προστασίας των ζώων, τονίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι αναζητούν την ψυχική τους ηρεμία και ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του από την εφηβεία κιόλας να είναι ταγμένος στην προστασία των αδέσποτων ζώων.

Μιλώντας στην ημερίδα ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε ότι οι φιλόζωοι, οι αστυνομικοί και οι εισαγγελείς βρίσκονται στην ίδια πλευρά. «Πάντα με γοητεύει αυτό που έλεγε ο Γκάντι και δεν θα σταματήσω να το λέω. Έλεγε ότι «το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα”».

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Ν. ΧΡΥΣΑΚΗ

Ένα βιβλίο-«ευαγγέλιο» για τη διαχείριση περιστατικών

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ηρακλείου κ. Νίκος Χρυσάκης

Θέμα χρόνου είναι πλέον η έκδοση του βιβλίου-οδηγού του αστυνομικού υποδιευθυντή Νίκου Χρυσάκη (πρόσφατα τοποθετήθηκε στο επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου), ο οποίος έχει κάνει κατά γενική ομολογία εξαιρετική δουλειά πάνω στο θέμα της προστασίας των ζώων, όλων των ζώων ανεξαιρέτως.

Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «βίβλο» του κάθε αστυνομικού ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Αριθμεί 530 σελίδες και αποτελεί έναν πανδέκτη νομοθεσίας. Εκκρεμεί η τυπική έγκριση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” για την έκδοση και αποστολή του σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Επικράτειας.

Ήταν χρόνια πριν όταν ο κ. Χρυσάκης «διέγνωσε» ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει σε βάθος χρόνου οπότε και ένιωσε την ανάγκη να το προσεγγίσει εγκληματολογικά. Και δικαιώνεται.

Όπως εξομολογείται, η ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο θέμα, τον άλλαξε ως άνθρωπο, άλλαξε την οπτική του για τη ζωή και την καθημερινότητα.

Αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι στο βιβλίο αυτό «μιλάει» στη γλώσσα του αστυνομικού προκειμένου να τον κάνει κοινωνό του και να του δώσει σαφείς κατευθύνσεις για το πώς ακριβώς πρέπει να κινηθεί και να διαχειριστεί το κάθε περιστατικό που καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς να εγκλωβίζεται σε κενά και ασάφειες.

Μέσα από το βιβλίο αυτό ο αστυνομικός μπαίνει ουσιαστικά στη διαδικασία της εκπαίδευσης τόσο σε επίπεδο διατάξεων και ερμηνειών όσο και νοοτροπίας. Θα έχει δηλαδή έναν «μπούσουλα» αναφορικά με το τι πρέπει να πράξει αφού θα έχει άμεση πρόσβαση στο γνωστικό αντικείμενο, παράλληλα όλο αυτό εκτιμάται ότι θα ενδυναμώσει τα αντανακλαστικά των φιλοζωικών ανησυχιών του.

Το βιβλίο θα παρέχεται δωρεάν και ο συγγραφέας ευελπιστεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο πρακτικό οδηγό που θα εξελίξει τους αστυνομικούς στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι τα ζώα δεν είναι πράγματα. Είναι πλάσματα που έχουν συναισθήματα. Μόνο δεν μιλάνε».