Αθεόφοβοι με όλη τη σημασία της λέξης, αφού δεν δίστασαν ούτε από τους ήχους του συναγερμού αλλά ούτε και από την παρουσία των καλογραιών ήταν οι δύο θρασύτατοι διαρρήκτες που βεβήλωσαν τη μονή της Παλιανής χθες τα ξημερώματα.
Οι δύο δράστες εισέβαλαν στην κυριολεξία στο μοναστήρι, επιχείρησαν να πάρουν, σύμφωνα με την αστυνομία, δύο εικόνες, δεν τα κατάφεραν και περιορίστηκαν στα πολλά αναθήματα των πιστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρρηξη σημειώθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης και έγινε αντιληπτή από τις καλόγριες. Οι δύο δράστες κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό της μονής, περνώντας την περίφραξη και αφού έσπασαν ένα τζάμι μπήκαν στον κυρίως ναό. Οι διαρρήκτες φαίνεται πως γνώριζαν για την ύπαρξη του συναγερμού, προσπάθησαν να μην τους «πιάσει το ματάκι», όμως δεν υπολόγισαν τις κινήσεις τους και τελικώς υπήρξε ενεργοποίησή του.
Στον ναό έμειναν για ελάχιστα λεπτά, τόσα όσα χρειάστηκαν για να αρπάξουν τα τάματα των πιστών από δύο εικόνες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι προσπάθησαν να αφαιρέσουν τις δύο αυτές εικόνες, δεν τα κατάφεραν όμως, αφού δεν είχαν χρόνο να τις αποσπάσουν και τράπηκαν σε φυγή.
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τη μονή επιβεβαίωσαν την κλοπή των ταμάτων, μας είπαν όμως ότι δεν έγινε προσπάθεια κλοπής των δύο εικόνων.
Τις κινήσεις τους αντιλήφθηκαν κάποιες καλόγριες, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι και οι διαρρήκτες έφυγαν από το παραθυράκι που λίγο πριν είχαν παραβιάσει.
Στη διάθεση της Αστυνομίας υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό από τις κάμερες που υπάρχουν στον ναό. Ωστόσο η εικόνα δεν είναι πολύ καθαρή, ενώ τα άτομα που απεικονίζονται ξεκαθαρίζονται με δυσκολία. Αυτό που κατάφεραν να διαπιστώσουν οι Αρχές, βλέποντας τις εικόνες, είναι ότι πρόκειται για δύο άτομα, τα οποία φορούσαν σκουρόχρωμα ρούχα, είχαν καλύψει το πρόσωπό τους με κουκούλες, φορούσαν γάντια και ο ένας διαρρήκτης είναι πιο εύσωμος από τον άλλο.
Η Μονή
Η γυναικεία Μονή Παλιανής βρίσκεται σε υψόμετρο 280μ δίπλα στα χωριά Βενεράτο και Αυγενική, 20χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και ανατολικά από το φαράγγι του Βενεράτου. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου που εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Η Μονή Παλιανής θεωρείται μια από τις αρχαιότερες μονές της Κρήτης, χωρίς να είναι ωστόσο γνωστή η ακριβής χρονολογία της ίδρυσής της. Το όνομα της συνδέεται με την ονομασία Παλιά Μονή, που με το πέρασμα των αιώνων έγινε παλιανή. Ωστόσο, υπάρχει μια δεύτερη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το όνομα Παλιανή συνδέεται με την Απολωνία, την αρχαία πόλη που πιστεύεται ότι ήταν κτισμένη κοντά. Η μονή υπήρξε πατριαρχική και ανά περιόδους είχε τεράστια περιουσία και πολλά μετόχια. Ειδικά κατά την Τουρκοκρατία, η Παλιανή πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα, καθώς καταστράφηκε από τους Τούρκους και οι μοναχές της σφαγιάστηκαν. Ανασυγκροτήθηκε πολύ γρήγορα και έκτοτε ανήκει στα πλουσιότερα μοναστήρια της Κρήτης.
Ο κεντρικός ναός είναι τρίκλιτη βασιλική, με τα τρία κλίτη αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), στους Τρεις Ιεράρχες (30 Ιανουαρίου) και στον Άγιο Παντελεήμονα (27 Ιουλίου). Επίσης υπάρχει κι ένα μικρό παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων (30 Ιουνίου). Ο ναός υποστηριζόταν από κίονες βυζαντινού ρυθμού με φύλλα άκανθας, μέρη από τους οποίους υπάρχουν διάσπαρτα στο μοναστήρι. Γενικά, παντού υπάρχουν μαρμάρινα τμήματα της βυζαντινής εποχής ενώ η μορφή του μοναστηριού έχει αλλοιωθεί αρκετά.
Γύρω από τον ναό υπάρχουν τα κελιά των μοναζουσών και οι βοηθητικοί χώροι, ενώ ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να διακρίνει ίχνη του φρουριακού τείχους που προστάτευε παλαιότερα την Παλιανή. Στη μονή ανήκει και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννου με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Στο μοναστήρι λειτουργεί μουσείο που φιλοξενεί εικόνες, ιερά κειμήλια και διάφορα βιβλία μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Το μοναστήρι είναι ανοικτό και επισκέψιμο από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου.