Χτυπήματα στο κεφάλι με σιδερογροθιές επειδή ήταν πιασμένοι χέρι-χέρι Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι τα κίνητρα της επίθεσης ήταν ομοφοβικά 

Τους επιτέθηκαν και τους χτύπησαν με σιδερογροθιές στο κεφάλι, χωρίς καν να τους γνωρίζουν, μόνο και μόνο επειδή τους είδαν να περπατούν πιασμένοι χέρι με χέρι, μεταμεσονύκτιες ώρες, στα δρομάκια της πόλης του Ρεθύμνου.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη και εν προκειμένω το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, έστειλε «ηχηρό» μήνυμα με ποινές καθείρξεως, αναγνωρίζοντας ότι οι δράστες, τρεις νεαροί Γάλλοι, κινήθηκαν από ρατσιστικά κίνητρα που συνδέονταν με το γενετήσιο προσανατολισμό των παθόντων, χωρίς καν να τους γνωρίζουν, όπως αναφέρεται στην επίμαχη δικαστική απόφαση που καθαρογράφτηκε πρόσφατα.

Μία υπόθεση που είχε απασχολήσει τις Αρχές και τα ΜΜΕ τον Οκτώβριο του 2017, με παθόντες έναν 30χρονο τότε μεταπτυχιακό φοιτητή και τον 35χρονο φίλο του, οι οποίοι είχαν δεχθεί στα καλά καθούμενα ανηλεή επίθεση από τους τρεις νεαρούς, οι δύο αδέρφια, οι οποίοι έκαναν διακοπές στην Κρήτη. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό ότι οι τρεις, ηλικίας τότε μόλις 24,20 και 20 αντίστοιχα, συμπεριφέρθηκαν με απίστευτη  βιαιότητα σε δύο ανθρώπους που τους έβλεπαν πρώτη φορά επειδή κρατιόντουσαν από το χέρι.

Προκειμένου μάλιστα να τους αιφνιδιάσουν, προσποιήθηκαν ότι κάτι ήθελαν να ρωτήσουν και όταν οι δύο Έλληνες κοντοστάθηκαν για να βοηθήσουν, δέχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τα χτυπήματα από τις σιδερογροθιές στο κεφάλι. Ο ένας μετά το πρώτο χτύπημα, πρόλαβε να τρέξει και να απομακρυνθεί, όταν όμως διαπίστωσε ότι ο φίλος του δεν τον είχε ακολουθήσει, επέστρεψε και τότε αντίκρισε τους κατηγορούμενους να τον έχουν ρίξει στο έδαφος και να τον χτυπούν αλύπητα στο κεφάλι με χέρια και πόδια.

«Νόμιζα ότι ήταν οι τελευταίες μου στιγμές…»

Στην κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου ο νεαρός που δέχθηκε τα λυσσαλέα χτυπήματα, είχε περιγράψει: «προσπαθούσα ενστικτωδώς να καλύψω το πρόσωπό μου όπως μπορούσα γιατί όλα τα χτυπήματα που δεχόμουν ήταν κλωτσιές και γροθιές αποκλειστικά στο κεφάλι.

Αυτό ήταν κάτι που με είχε τρομάξει περισσότερο, γιατί πίστευα ότι λίγο θα σταματούσαν, να με χτυπήσουν κάπου αλλού ή για να με κλέψουν, αλλά ήταν μόνο στο κεφάλι και έβλεπα απλά να έρχονται πάνω μου χέρια και πόδια να με χτυπάνε ασταμάτητα… Τα αυτιά μου βούιζαν απίστευτα από τα χτυπήματα και νόμιζα ότι ήταν οι τελευταίες μου στιγμές».

Οι κραυγές των δύο παθόντων και οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις βοήθειας κινητοποίησαν τους περίοικους και ιδιαίτερα έναν γείτονα, ο οποίος μόλις είχε σχολάσει από την εργασία του και πετάχτηκε να δει τι συμβαίνει. Άρχισε να φωνάζει στους δράστες, ενώ κάλεσε την Αστυνομία. Η παρουσία του χαρακτηρίζεται καταλυτική καθώς οι Γάλλοι φέρονται να θορυβήθηκαν και εγκατέλειψαν σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση το νεαρό στο οδόστρωμα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν τόσο πολύ το αίμα στο κεφάλι και στο πρόσωπο του νεαρού που γυάλιζε μέσα στο σκοτάδι. Από τα χτυπήματα είχε παραμορφωθεί και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Τόσα χρόνια μετά ακόμα ταλαιπωρείται για την αποκατάσταση των προβλημάτων που του προκάλεσαν τα βάναυσα χτυπήματα στο κεφάλι αλλά και στην ψυχή, όπως ειπώθηκε.

Στην απόφαση με βάση τα ιατρικά έγγραφα, αναφέρεται μεταξύ άλλων  ότι υπέστη πολλαπλές κακώσεις προσώπου, θλαστικό τραύμα μετώπου που συρράφτηκε, σοβαρότατη κάκωση οφθαλμού, θλαστικά τραύματα εγκεφαλικού και προσωπικού κρανίου με πάρεση προσωπικού νεύρου, αδυναμία σύγκλισης βλεφάρων, αδυναμία ρυτίδωσης μετώπου και πτώση γωνίας στόματος.  Όμως και ο φίλος του, μπορεί να δέχθηκε ένα και μοναδικό χτύπημα στο κεφάλι, ήταν αρκετό όμως για να του προκαλέσει ρωγμώδες κάταγμα.

Να σημειωθεί ότι την επομένη ημέρα του συμβάντος οι τρεις Γάλλοι, μαζί με άλλους συμπατριώτες τους, αναχώρησαν από την Κρήτη για την πατρίδα τους. Με τη βοήθεια κάποιων σημαντικών πληροφοριών και κυρίως βιντεοληπτικού υλικού, οι Αρχές κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη τους και να τους ταυτοποιήσουν. Οι τρεις  δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αλλά δικάστηκαν ωσεί παρόντες.

 «Θέμα χρόνου η έκδοση διεθνών ενταλμάτων»

Για την υπόθεση και την παραδειγματική τιμωρία όσων εγκληματούν με ρατσιστικά κίνητρα μίλησε στην «Π»  ο δικηγόρος  του ενός εκ των δύο παθόντων, Βαγγέλης Φανουργάκης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

Ο δικηγόρος Β. Φανουργάκης
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλης Κουμαντάκης

«Κατά την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το σοβαρό πρόβλημα εγκληματικών συμπεριφορών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και εν προκειμένω ομοφοβικών. Με την υπαγωγή της εγκληματικής συμπεριφοράς στις διατάξεις του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα, επιβάλλεται επαυξημένη ποινή σε σχέση με την επιβολή ποινής για την ίδια πράξη εάν δεν υφίστανται ρατσιστικά κίνητρα.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, ζευγάρι ομοφυλόφιλων, το οποίο έβαινε σε πεζόδρομο του Ρεθύμνου, υπέστη βάναυση επίθεση από παρέα Γάλλων υπηκόων που  επιτέθηκαν στους ημεδαπούς με μόνο κίνητρο το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν ως ζευγάρι. Χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα απολύτως μεταξύ τους.

Οι θύτες αποχώρησαν εσπευσμένα την επόμενη ημέρα από την Ελλάδα για τη Γαλλία και έκτοτε καταζητούνται. Μάλιστα με την αριθμό 110-116/2022 Απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου επιβλήθηκαν βαρύτατες ποινές σε βάρος τους για τις οποίες, μετά την τελεσιδικία  της απόφασης θα κληθούν να τις εκτίσουν.

Οι φυγόδικοι είναι γνωστής διαμονής στη Γαλλία και είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί σε βάρος τους διεθνές ένταλμα σύλληψης ώστε να εκδοθούν στην Ελλάδα για να εκτίσουν την ποινή που επιβλήθηκε  σε έκαστο εξ αυτών. Ο εντολέας μου σίγουρα αισθάνεται δικαιωμένος από την ποινική έκβαση της υπόθεσης δεδομένου ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να βρεθούν στη φυλακή οι δράστες που τον χτύπησαν».