ο γαστρονομικό τοπίο της χώρας, οι τάσεις, οι εξελίξεις, οι καλύτεροι σεφ, αναδείχθηκαν για ακόμα μία χρονιά μέσα από τη διοργάνωση των Χρυσών Σκούφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έκτορας Μποτρίνι είναι και πάλι ο μεγάλος «νικητής», με δύο Χρυσούς Σκούφους.
Την υψηλότερη βαθμολογία του θεσμού συγκέντρωσαν δύο εστιατόρια του σεφ Έκτορα Μποτρίνι, το Etrusco στην Κέρκυρα και Botrini’s Athens, καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση αντιστοίχως.
Βέβαια, η νίκη του Έκτορα Μποτρίνι δεν αποτελεί καμία έκπληξη, αφού το Etrusco βρίσκεται στην κορυφή της «χρυσής λίστας» για 12 συναπτά έτη. Συνολικά φέτος διακρίθηκαν 43 εστιατόρια διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια, σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα -κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σε τουριστικούς προορισμούς.
Τα 17 από τα διακριθέντα εστιατόρια συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι εκείνες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα βραβεία (23 συνολικά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική), με τη Σαντορίνη, μάλιστα, να φτάνει φέτος τα 9 εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο.
Πολύ κοντά στο ακριβοθώρητο 15άρι, που εξασφαλίζει τον Χρυσό Σκούφο, βρέθηκαν 19 εστιατόρια, οι σεφ και ιδιοκτήτες των οποίων έφυγαν με την τιμητική διάκριση «Top Notch». Για άλλη μια χρονιά δόθηκε το βραβείο «To Watch» στο καλύτερο νέο εστιατόριο (πρόκειται για το Nyn Esti), ενώ ο Θοδωρής Μωυσίδης είναι από χθες Chef Patissier 2024.
Ανάμεσα στους νικητές και δύο εστιατόρια στην Κρήτη. Το Dionysos του ξενοδοχείου «Elounda Beach» και για το… new entry Cretamos στο Ρέθυμνο στο 5άστερου ξενοδοχείου «The Royal Senses/Curio by Hilton»