Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο ΠΑΓΝΗ
Το ΠΑΓΝΗ είναι το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα νοσοκομείο της χώρας

Την άμεση χρηματοδότηση του ΠΑΓΝΗ που είναι το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα νοσοκομείο της χώρας αλλά παρουσιάζει εξάντληση πιστώσεων ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Σε ανοικτή επιστολή που υπογράφουν οι Δημήτρης Βρύσαλης και Βασίλης Κούδας επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

“Εξαρχής είχαμε καταγγείλει ότι ο προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2023  ήταν προϋπολογισμός λιτότητας, που δεν θα επαρκούσε για να καλύψει τη φετινή χρονιά, και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Το ότι ψηφίστηκε ένας κρατικός προϋπολογισμός (που τον αποδέχτηκε η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ), ο οποίος έχει καθηλώσει ή και μειώσει τις κρατικές δαπάνες υγείας και την επιχορήγηση των νοσοκομείων, δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε αδρανείς και δεν θα διεκδικούμε το αυτονόητο.

Είχαμε τονίσει ότι θα δημιουργηθούν λειτουργικά αδιέξοδα εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού, της σοβαρής χρόνιας έλλειψης προσωπικού, των ανεπαρκειών της ΠΦΥ, της αδράνειας των εργαστηρίων των ΚΥ καθώς και της υποβάθμισης των άλλων νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ.

Τα παραπάνω με την ταυτόχρονη αύξηση των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου, την αύξηση της προσέλευσης των ασθενών σε τακτική και επείγουσα βάση (που οδηγούν σε αύξηση των λιστών του χειρουργείου και υπερφόρτωση των εργαστηρίων), τη δημιουργία νέων τμημάτων (όπως του ΡΕΤ scan, του κέντρου εκτέλεσης εμβολισμού αγγείων του ΚΝΣ, της νέας ΜΕΘ, του τμήματος ημερήσιας νοσηλείας  αιματολογικών και ρευματολογικών ασθενών, του κέντρου Αλτσχάιμερ), τα συμβόλαια συντήρησης του νέου εξοπλισμού έχουν φέρει το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Κρήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

O αρχικός προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2023 είναι μειωμένος κατά 18,85% σε σχέση με τον αρχικό του 2022 και κατά 37,84% σε σχέση με τον τελικό του 2022. Αν λάβουμε υπ’ όψιν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για την λειτουργία του νοσοκομείου μας λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων του και του υψηλού πληθωρισμού, οι διαθέσιμες πιστώσεις του αρχικού προϋπολογισμού αναμένεται να μην φθάσουν έως του τέλος του 2023. Οπως τονίζεται, είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης!

Στην υποχρηματοδότηση οφείλεται η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της εργασίας, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για τα οποία το σωματείο μας έχει κάνει πάμπολλες κινητοποιήσεις και αναφορές.
Η ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης του ΠΑΓΝΗ προκύπτει και από τα εξής στοιχεία:

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι για το 2021 οι εισπράξεις του ΠΑΓΝΗ από τα απογευματινά ιατρεία ήταν περίπου 4,5 εκατομμύρια και προφανώς σκοπός είναι αυτά τα «ίδια» έσοδα να συνεχίσουν ν’ αυξάνονται. Περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών, των επισκέψεων στα ΤΕΠ και στα ΤΕΙ, των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών παρατηρήθηκε στο ΠΑΓΝΗ το 1ο εξάμηνο του 2023. Συγκεκριμένα:

O αριθμός των εισαγωγών (συμπεριλαμβανομένης της μονάδας βραχείας νοσηλείας) το 1ο εξάμηνο του 2023 προσέγγισε τις 41.473, παρουσιάζοντας αύξηση 8,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Το ποσοστό κάλυψης το ίδιο χρονικό διάστημα κυμάνθηκε στο 80,5%, παρουσιάζοντας κι εκεί αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 (73%).

Oι επισκέψεις στα ΤΕΙ για το 1ο εξάμηνο του 2023 οι ανήλθαν σε 65.279, αυξημένες κατά 4,1% σε σύγκριση με το 2022.

Στα Τ.Ε.Π οι επισκέψεις προσέγγισαν το 1 εξάμηνο του 2023 τις 42.700 σημειώνοντας και εκεί αύξηση της τάξεως του 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ο αυξημένος αριθμός των επισκέψεων στα ΤΕΙ και στα ΤΕΠ και των βιοπαθολογικών εξετάσεων του ΠΑΓΝΗ οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στις χρόνιες σοβαρές ελλείψεις της ΠΦΥ σε δομές, εξοπλισμό και προσωπικό.

Με όλες αυτές τις αριθμητικές αναφορές γίνεται κατανοητό ότι το  ΠΑΓΝΗ δεν μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστο το έργο του, που είναι η άμεση αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας τριτοβάθμιου επιπέδου δωρεάν!

Η συνολική εικόνα και τα επιμέρους παραδείγματα αναφέρονται για να καταδείξουν στους αρμόδιους ότι δεν επιτρέπεται το μεγαλύτερο (σε επισκεψιμότητα) νοσοκομείο της χώρας και συνολικά όλα τα νοσοκομεία και η ΠΦΥ να υποχρηματοδοτούνται:
Δεν μπορούμε να ζούμε με την αγωνία (κι εμείς και οι ασθενείς μας) αν και πότε θα έχουμε αντιδραστήρια, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, χρήματα για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων.